USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

«Луцьк має бути для лучан», – Григорій Недопад про рух транспорту, розбудову і сміття

4 Жовтня 2018 08:00
Протягом останнього часу лучани можуть спостерігати за якісними змінами міста – починаючи від ремонту власного двору чи сусідньої вулиці, закінчуючи впровадженням у Луцьку світових практик. Тож, чи здатен обласний центр Волині стати сучасним і комфортним для проживання містом?

Про це в контексті оновлення схеми руху громадського транспорту, об’єднання з сусідніми громадами, розбудови населеного пункту, приваблення туристів і впровадження роздільного збору сміття розповів перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

ДОЄДНАННЯ

Насамперед посадовець пригадав, що особисто виступав ініціатором розробки перспективного плану міста задля визначення меж Луцька. Йдеться, зокрема, про збільшення території міста за рахунок приєднання до нього сусідніх громад.

Григорій Недопад наголосив, що, попри безпосередню близькість населених пунктів, голова Прилуцької міської ради Валентин Арчибасов тричі ветував рішення громади про об’єднання з Луцьком.

«Договір про співпрацю зі сторони Луцька виконується на 100 %. Це і виділення коштів на ремонт вулиць Наливайка та Івана Богуна, і придбання меблів для місцевого фельдшерсько-акушерського пункту, і реконструкція приміщення будинку культури під ЦНАП. Луцьк дійсно хоче розвиватися, хоче, щоб ОТГ і сільські ради навколо міста усвідомлювали, що вони не зможуть належно розвиватися без міста», – зауважив Григорій Недопад.

Він додав, що адміністративна реформа все ж таки має відбутися, тож після добровільного об’єднання громад настане час на їх примусове доєднання.



110 ТРОЛЕЙБУСІВ

Як розповів посадовець, спеціалісти з Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, які виграли відповідний тендер, зараз працюють над розробкою проекту схеми руху транспорту в Луцьку.

«Схема організації дорожнього руху в Луцьку застаріла, напевно, на 25 років. А лучанам потрібно комфортно добиратися на роботу й додому, наприклад, із підприємства «СКФ Україна», що на ЛПЗ. Ми також забуваємо про шовковий комбінат, КРЗ. Фактично туди направлена левова частка маршрутів, але кінцевими є зупинки в спальних районах 33-го та 40-го кварталів», – сказав Григорій Недопад.

Він зазначив, що зараз міська влада прагне переформатувати рух громадського транспорту: «Напевно на часі буде зміна маршрутів у Луцьку». Це стосується, зокрема, й електротранспорту.

Як пригадав перший заступник міського голови, контактна тролейбусна мережа будувалася ще в 70–80-х роках, тож зараз ідеться про її модернізацію.

«Ми розуміємо, що нам не вистачає кілька поворотів контактної мережі, зокрема, з проспекту Молоді на проспект Соборності чи з Соборності на вулицю Конякіна, аби перенаправити рух тролейбусів і зменшити обслуговування контактної мережі, наявної в місті. Це теж досить непростий процес», – зазначив Григорій Недопад.

Він навів приклад сусіднього Рівного, де місцеве підприємство електротранспорту має для обслуговування вдвічі менше контактної мережі для тролейбусів. Своєю чергою, мікрорайони ЛПЗ і КРЗ у Луцьку розташовані досить далеко один від другого. Вони забезпечені контактною мережею з переїздами, стоянками, що пов’язано з великими фінансовими затратами на обслуговування цих шляхопроводів.

«Звичайно, ми прагнемо, аби забезпечення Луцького підприємства електротранспорту тролейбусами було достатнім. Тоді маршрутний транспорт можна було би пустити за спеціальними напрямками, щоб розвантажити рух і зменшити навантаження на дорожнє покриття в центрі міста. Для повного забезпечення потреб Луцька потрібно близько 110 тролейбусів. Зараз на лінії ми маємо 42. Ми розуміємо, що є куди розвиватися, і чим швидше зростатиме кількість тролейбусів, тим кращою ставатиме екологічна ситуація в Луцьку», – зауважив Григорій Недопад.



НОВА АТРАКЦІЯ

Він наголосив, що за останні півтора року місто Луцьк почало швидко якісно змінюватися, що відзначають і самі містяни. Окрім того, лучани постійно звертаються до міської ради з питаннями щодо проведення ремонтних робіт на окремих прибудинкових територіях чи вулицях.

«Цю проблему вдасться вирішити за певний проміжок часу. Ми розуміємо, що бюджет не є гумовим, і бюджет розвитку не може направлятися тільки на інфраструктури. Ми повинні ці гроші направляти і на культурні заходи, і на реконструкцію історичних будівель», – сказав Григорій Недопад.

Посадовець пригадав, що Луцьк і Люблін нещодавно підписали угоду про партнерство задля відновлення вежі Чарторийських, монастиря єзуїтів із підвалами в Луцьку та Готичної вежі в Любліні.

«Так, у Луцьку є вежа Чарторийських, але, напевно, близько 85 % лучан не знають, де вона знаходиться. І, зробивши в місті ще одну атракцію, ми сприятимемо тому, що турист, який завітає до Луцька, залишиться в нас на триваліший час», – додав він.



ПРОМЗОНА

Як розповів перший заступник міського голови, зараз у Луцьку будується низка житлових комплексів. Забудовники споруджують цілі квартали, що зводять для тих осіб, які залишатимуться мешкати в місті.

«Це дуже важливо, і наступний крок, який буде після об’єднання громад навколо Луцька, - це переїзд старих підприємств за межі міста. Луцьк все ж таки має бути для лучан, тобто людям має бути комфортно проживати в місті. Ми розуміємо, що зараз набагато легше дістатися від місця проживання до роботи, але всі великі заводи та фабрики мають знаходитися на околицях, у промисловій зоні, так живе весь світ», – акцентував Григорій Недопад.

Таку промзону в Луцьку можна було б облаштувати в межах КРЗ, де є інфраструктура. «Залишилося лише зробити кілька сотень метрів дороги, щоби заїжджати з вулиці Окружної на вулицю Карбишева… Туди заходить залізниця, що дозволяє підприємствам довозити великогабаритні або спеціалізовані вантажі».



СОРТУВАННЯ СМІТТЯ

Григорій Недопад пригадав, що великою проблемою досить довго був полігон твердих побутових відходів у селі Брище, зобов’язань, зокрема з дегазації, по якому місто не виконувало.

«Ми відразу почали пошук партнерів, компаній, які змогли би провести дегазацію захоронень на полігоні. Це вдалося зробити на кінець минулого року. Дійсно, зараз за рахунок того, що проводиться дегазація і компанія, яка виграла конкурс, спалює в турбіні біогаз та віддає електроенергію в загальні мережі, ми почали реалізовувати деякі екологічні проекти. За кошти, які отримує Луцьк, ми закуповуємо контейнери для сміття, які встановлюють на проблемних ділянках», – розповів посадовець.

Та додав, що зараз єдине підприємство, яке займається вивозом сміття в місті, є ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс». Своєю чергою, із товариством МЖК, яке не виконувало договір, адже не вивозило вчасно сміття з мікрорайонів, розірвали угоду ще в березні.

«У проекті бюджету на 2018 рік були закладені кошти на придбання сміттєсортувальної лінії. Попередньо ми об’їздили не один сміттєпереробний комбінат, не одне підприємство, де виготовляються ці технології, як у країні, так і за кордоном. І уже зараз сміттєсортувальна лінія працює в нас у тестовому режимі на вулиці Дубнівській на колишній станції перезавантаження. Є проблеми з підключенням до електроенергії, адже потужностей, які закладалися спочатку, не вистачає», – сказав Григорій Недопад. Так, завдяки технологіям пресуватиметься вторсировина, яка в подальшому реалізовуватиметься. Отримані таким чином кошти наповнюватимуть міський бюджет і скеровуватимуться на екологічні проекти, зокрема, на придбання сміттєвозів, заміну сміттєвих контейнерів тощо.

«Люди хочуть жити в чистоті. Те, що не завжди вчасно вивозиться сміття, – це проблема не тільки Луцька, адже сміття підкидають місту мешканці сусідніх громад. Ми робили аналіз, зупиняли автомобілі… Доходило навіть до того, що до міста привозили цілу машину сміття й просили наш автомобіль-маніпулятор перегрузити його собі... Дійсно, ті підходи, які ми започаткували з сортуванням сміття, уже в кількох мікрорайонам простежуються. Зараз 120 контейнерів різного типу, які закуплені за кошти німецького краю Ліппе, встановлено на території ЖКП № 11», – зазначив посадовець.

Як додав Григорій Недопад, потрібно розуміти, що західні країни до роздільного збору сміття йшли роками, тож Луцьку теж потрібен деякий час для цього. «Ми усвідомлюємо, що за 5–6 років ми не змусимо людей сортувати сміття за чотирма фракціями. Адже ті ж самі побутові умови, в яких проживають наші мешканці, не завжди це дозволяють. І на кухні, яка має 5,5 квадратного метра, де можна, сидячи за столом, відкрити холодильник чи увімкнути газову плитку, поставити чотири урни для сміття – просто нереально».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
кірілка чекає Показати IP 4 Жовтня 2018 11:51
11 млрд доларів - сума, яку РПЦ щорічно збирає з України. Велика частина цих грошей витрачається всередині країни-окупанта, а значить на них куються танки і снаряди, які летять на голови українців. Ще є питання, чому в Україні не повинно залишитися жодного приходу РПЦ?
Лучанин до кірілка чекає Показати IP 5 Жовтня 2018 14:48
Виходить в нас дуже багаті люди. Якщо розділити 11 млрд. доларів навіть на 50 млн громадян, то вийде з кожного по 220 доларів. З кожного - це, навіть, з немовлят і пенсіонерів, тобто якщо в сім"ї 4 людини, то ця сім"я в церкву за рік заносить 840 доларів.
Їван Показати IP 4 Жовтня 2018 14:48
Ну і до чого це сказано? При чому тут долари РПЦ до проблем Луцька? Кірілка, ти щось помилився номером
ен. Показати IP 6 Жовтня 2018 09:59
щодо Промзони на КРЗ - 100% згідий. АЛЕ. Власники колишнього Шовкового комбінату (на основі якого потрібно розвивати промку) - знищили половину існуючої інфраструктури! Залізничне полотно порізане, приміщення в аварійному стані, дороги немає. Однознчно потрібні землі Прилуцького для розвитку промки на північний-схід в сторону об*їздної.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus