USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинським волонтерам пропонують об’єднатися

25 Грудня 2015 19:00
Із пропозицією об’єднатися звернувся голова обласної ради Ігор Палиця до представників волонтерських та громадських організацій учасників АТО.

Так, нещодавно відбувся круглий стіл за участю волинських високопосадовців та волонтерів.

Єдина спілка воїнів АТО - міф чи реальність?

За станом на сьогодні на Волині існує кілька десятків первинних структур, що займаються проблемами військових АТО, та досі вони не виробили механізму спільної праці.

«Нам буде набагато простіше і легше працювати з вами в плані фінансування, контролю діяльності і ми будемо розуміти, як цей механізм працює. Ви повинні, попередньо домовившись про умови, об’єднатися і створити одну єдину спілку воїнів АТО. Не потрібно ділити владу і сперечатися, хто головний. Необхідні фінанси ми будемо шукати в обласному бюджеті, а також розмовлятимемо з бізнесменами та меценатами. Якщо ці гроші відправлятимуть на один рахунок, зникне багато проблем. А бізнес може допомогти в тій ситуації, в якій поки що держава допомогти не може», - звернувася голова Волинської обласної ради, засновник Фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця до присутніх під час засідання волонтерів. Соціальна картка родини учасника АТО дасть можливість чітко бачити «карту» проблем воїна або його сім'ї

До слова, перший крок згуртувати такі організації уже зробили на найвищому рівні. На Волині цей координаційний громадський орган представляє обласний центр допомоги учасникам АТО під керівництвом Олексія Кушнєра. Утім, не всі подібні об’єднання знають про його існування, тому виникають певні побоювання щодо його нібито залежності від органів влади.
А, між тим, організація уже розпочинає працювати над нагальними проблемами. Одна із них – створення соціальної картки учасника АТО, де б фіксувалися потреби конкретної людини і послідовність їх виконання.

«Необхідно, щоб ми опрацювали існуючі проблеми бійців і створили так звану соціальну карту не тільки сімей, які втратили на війні своїх близьких, а й кожного воїна АТО. Треба, щоб ці проблеми були вирішені в максимально короткий термін. Так ми чітко бачитимемо реальну картину: кому і яке житло потрібне, скільки квадратних метрів, або, можливо потрібне не житло, а щось інше», - зазначив очільник облради Ігор Палиця.

Психологічна реабілітація, але без харчування та проживання?

Варто додати, що серед низки існуючих проблем гостро стоїть питання психологічної реабілітації, прописаної законом.

«Хлопці хочуть оздоровлюватися, але вони не хочуть їхати в Центральну і Східну Україну, звідки повернулися», - розповідає голова обласного центру допомоги учасникам АТО Олексій Кушнєр.

До того ж, реабілітація, гарантована державою, не включає проживання і харчування учасників. А не всі бійці мають спроможність скористатися законним правом за власний кошт. Тому альтернативу такій реабілітації досі успішно здійснювали волонтери і меценати.

Як приклад - санаторій «Лісова пісня», який оплачує проживання і харчування бійців за власний рахунок, бо, як відомо, лише реабілітацією ситий не будеш. Та й яка реабілітація і психологічне розвантаження на голодний шлунок?
Зокрема, Фонд «Новий Луцьк» підтримує кілька спільних проектів - сімейний відпочинок родин учасників АТО разом із кафедрою психології СНУ імені Лесі Українки та проект мистецької реабілітації «Зігрій душу» з ковельськими волонтерами. Окрім того, демобілізовані і їхні рідні можуть постійно отримувати індивідуальні консультації психологів.

Нагадаємо, у жовтні цього року проект психологічної реабілітації бійців АТО «Зігрій душу» відзначив свій перший День народження. Щоб згадати пройдений шлях за останній рік, не вистачить паперу – впевнені його представники.

Зауважимо, що у Шацькому районі триває будівництво комфортабельної бази відпочинку, і водночас, реабілітаційного центру для волинських учасників бойових дій. Реалізація доброго задуму стала можливою за ініціативи волинської обласної спілки ветеранів Афганістану та за фінансової підтримки Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Так, в зручних дерев’яних будиночках, що причаїлись серед соснового лісу на березі мальовничого озера Світязь, ті, хто відчув на собі тягар війни в Афганістані та на сході України, зможуть відволіктись від повсякденних проблем та оздоровити тіло й душу.

Ще одна проблема – надання житла або земельних ділянок

Не всі учасники АТО можуть взяти земельну ділянку, а багато з тих, хто отримав, не може відразу будуватись на ній. Існує прецедент із виділенням ділянок у Шацькому районі в рекреаційній зоні. На думку Ігоря Палиці, тут потрібно діяти з розумом.

Зокрема, голова Волинської організації ветеранів АТО, батько учасника АТО Ярослав Мудрик розповів про перший досвід меморандуму із забудовником, який погодився на безоплатне надання житла. Саме так можуть працювати й інші. Але й тут виникають супутні проблеми.
«На жаль, під час реалізації проекту, який ми розпочинали з забудовником Вайманом, виникла суперечлива ситуація з місцевим населенням. Так, частина людей погоджується із тим, що потрібно побудувати будинок і віддати «енну» кількість квартир воїнам АТО, інші – проти цього», - зазначив він.

Нагадаємо, раніше на сайті видання йшлося про те, що із 26 родин загиблих учасників АТО, а також тих, які втратили на війні кінцівки, 18 уже отримали квартири.
Раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідмоляло про те, що забезпечення житлом родин загиблих в АТО на найвищому рівні влади в країні декларується як справа честі. Однак, навіть за умови виділення коштів на квартири для родин полеглих, родичі мають пройти ще декілька кіл пекла бюрократичної тяганини. А грошей, які виділила держава, не вистачає.
Закинуте військове містечко у Луцьку може «ожити»

«У Луцьку є 13 гектарів військового містечка. Цілий рік я прошу в Міністерства оборони дозволу для будівництва на цій території нового мікрорайону. Таким чином ми б вирішли житлову проблему по військовим в області. У новому мікрорайоні 100 квартир віддамо воїнам АТО, що цілком покриє потребу таких волинських родин у житлі. Але, крім нас, до Міноборони приїжджають й інші люди, які хочуть на території військового містечка побудувати кооператив під видом «атошних» справ», - зауважив голова ОДА Володимир Гунчик.
Зауважимо, Інформаційне агентство Волинські Новини вже повідомляло, що «мертве» військове містечко Луцька може «ожити». Зокрема йшлося про те, що в Луцьку є закинуте військове містечко № 51, загальною площею 10,35 гектара. Одну його частину Міноборони хотіло віддати під оренду, а частину відчужити, втім, АТО змінила хід подій.

Пільги ціною життя

Чимало законодавчих недоречностей відзначила голова ГО «Члени родин загиблих в АТО «Надія» Любов Карабан, яка відстоює права членів родин сімей загиблих учасників АТО: «Хлопці, які віддали своє життя за мирне небо над Україною, заробили ці пільги ціною свого життя. А субсидії – це грошова компенсація і одне до одного не має стосунку. Чомусь життя наших дітей прирівняли у місяць до 1700 гривень», - обурюється згорьована мати.
Утім, схоже, учасники АТО прагнуть не просити допомоги, а отримувати можливості для працевлаштування, психологічну підтримку. Чимало добровольців не можуть довести своєї участі у бойових діях. У таких випадках фонд Ігоря Палиці пропонує юридичний супровід у відстоюванні прав, але це – не панацея.

Об’єднуватися – не альтернатива, а необхідність

Приклад, як об’єднуватися, за аналогову модель можна прийняти Спілку афганців, що свого часу утворювалася у подібних умовах. Шкода, що ініціатором знову ж таки виступають органи влади. Та головне – кінцевий результат. А це має бути потужна структура з демократичним керуванням і чіткими механізмами праці.

Варто зауважити, що, зі слів керівника Спілки Афганців, депутата облради від політичної партії УКРОП Григорія Павловича, раніше таких спілок було мінімум 50. Але після об’єднання це стала потужна обласна організація, яка на власному прикладі довела, що можна і варто об’єднуватись.
Нагадаємо, Волинська Спілка ветеранів Афганістану була активною з початку бойових дій на сході країни. Так, лише торік 101 ветеран війни в Афганістані загинув під час бойових дій на сході України, понад 400 осіб поранено, 2,5 тисячі ветеранів-афганців зараз воює в зоні АТО.

Що ж до спілки, яка об'єднуватиме нинішніх героїів та членів їх родин, то голова обласної ради Ігор Палиця висловив сподівання, що об’єднана організація почне працювати уже з лютого.

Відео надане прес-службою Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк»


Вікторія СЕМЕНЮК, Наталка ПЕТРУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Волонтер Показати IP 25 Грудня 2015 21:09
Цікаве зборище... а де там волонтери крім павловича звичайно??? де Ватащук де Курстак де Волинь-2014 і.т.п??? збирають тільки тих ким можна покерувати та поставити галочку, що робота ведеться????
Правда Показати IP 26 Грудня 2015 00:00
А де Зінкевич, Панасюк, Бабійчук? Чи таке їм не потрібно чи вони не потрібні?
Анонім до Правда Показати IP 26 Грудня 2015 10:02
100% і питання навіть не в особах а в підходідо роботи... ГАЛОЧКА МИ Ж РОБИЛИ....
Лора Показати IP 26 Грудня 2015 18:04
А хто ті дві жіночки , на 8 фото, і кого вони там представляють ?
ВОЛОНТЕР Показати IP 27 Грудня 2015 22:43
Я ЗГІДНИЙ ПОТРІБНО ПРОМОНІТОРИТИ ПО РАЙОНАХ, І ЗАПРОСИТИ УСІХ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus