USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Луцьк звучав віршами та музикою: до Дня міста влаштували артпроменад. Фото

10 Вересня 2023 09:32
До Дня міста на території музейного простору «Окольний замок» організували артпроменад «Так звучить Луцьк». Концерт відбувся ввечері 9 вересня.

Зазвичай заходом такого типу, який поєднує музику та архітектуру, в місті відкривали туристичні сезони й запрошували гостей до Луцька. Нині ж організатори вирішили подарувати артпроменад місту з нагоди його 938-ї річниці.

Розпочалося дійство з поезії та театру: віршів поетес, як-от Ліза Жарікова, Мар’яна Савка та Ольга Ольхова, і перформансу театру «Гармидер». Письменниця й музикантка родом із Луганщини Ліза Жарікова не змогла прибути до Луцька, адже нині служить як бойова медикиня в армії. Тож вірші її авторства читала режисерка Руслана Порицька.
«Ми розпочинаємо артпроменад «Так звучить Луцьк». І запрошуємо вас не просто почути, а відчути, як звучить наше місто у свій день, у ще один день під час війни і під час життя, якому додалося в ціні. Сьогодні ми будемо говорити про наші особисті історії, досвід і унікальність.

Співзвучним цій темі нам видався образ кінцугі, коли цінують щось розбите і знову склеєне, вважаючи, що в такої речі є власна душа. Тріщини не маскують, а підкреслюють золотом цінність та неповторність. Ось ця філософія кінцугі вчить і нас цінувати досвід, поважати чужий біль і рани.

Сьогодні Луцьк звучатиме віршами й музикою, які роблять нас мудрішими, глибшими і прекраснішими», – відкрив артпроменад актор, ведучий вечора Павло Порицький.
Другою частиною артпроменаду стала музика.

«Велична Вежа князів Чорторийський із підземеллями колегіуму єзуїтів та фрагментами оборонного муру ввібрали в себе сотні чи навіть тисячі історій руйнацій і порятунку, знищення і творення прекрасного. І зараз у цих неймовірних декораціях пишеться чергова сторінка історії артпроменаду «Так звучить Луцьк».

Вежа князів Чорторийський – одна з чотирьох збережених до сьогодні великого замкового комплексу в Луцьку. Вона розширила горизонт самого поняття «Луцький замок». Ми зрозуміли, що наш замок має значно більшу територію та історичну перспективу. І сьогодні Вежа князів Чорторийський відкрита для нас. Тут було віднайдено та розчищено підземні кімнати і галереї, про які відсутні писемні згадки в історичних джерелах. Підземелля під вежею з’єдналися з підземним простором колишнього колегіуму єзуїтів у єдину систему. Ці нововідкриті підземні приміщення стали найбільшим археологічним відкриттям на Волині за часів незалежності.

Тепер це креативний музейний простір «Окольний замок», що включає 22 приміщення загальною площею понад 700 метрів квадратних. Ці неймовірні підземелля віком понад 500 років, де оживає історія, надихають і продовжують захищати лучан навіть нині.

І сьогодні в рамках артпроменаду «Так звучить Луцьк» саме тут, у місці, віднайденому, відновленому, такому, що здобуло нову велич і силу, зазвучить «Реквієм» Луїджі Керубіні. Саме ця заупокійна меса стала відправною точкою для композиторів, які створювали реквієми в наступних поколіннях і епохах. Тож нехай звучить велична і важлива для часу, в якому ми живемо, музика», – зазначив ведучий Павло Порицький.
«Реквієм» Луїджі Керубіні у Старому місті, на території нового музейного простору «Окольний замок», звучав у виконанні Архієрейського камерного хору «Оранта» (керівник – Василь Мойсіюк) і симфонічного оркестру Луганської філармонії під батутою львівського диригента Івана Остаповича.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ігор Показати IP 11 Вересня 2023 08:43
Свято це звичайно добре, це вклад в майбутнє, і добре, що в бюджеті є кошти на це. Але чи є у нас майбутнє, якщо школи навіть крейдою не забезпечуються бо немає коштів? Просто варто вдуматись: В школі немає КРЕЙДИ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus