USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Музика і поезія: на території Окольного замку відбудеться артпроменад «Так звучить Луцьк»

7 Вересня 2023 11:46
9 вересня 2023 року о 19.00 на території Музейного простору «Окольний замок» (вхід з вул. Драгоманова, 25) з нагоди Дня міста відбудеться артпроменад «Так звучить Луцьк».

Для міста він завжди був подією і святом. Ним ми відкривали туристичні сезони і запрошували туристів до Луцька, наголошують у міськраді.

«Війна зламала наше усталене життя та плани на майбутнє. У нас залишились лише надії та сподівання. А також головне, велике і одне на всіх бажання – перемогти! Адже лише Перемога дозволить нам залишитись собою, зберегти нашу культуру та ідентичність.

В цих умовах ми задавали собі питання: Чи проводити артпроменад? Чи на часі це сьогодні, коли ворог руйнує нашу країну, вбиває наших захисників і мирних жителів, залишаючи по собі страшні рани і шрами на наших містах, будинках, тілах, серцях і душах?

Бо ж з цими шрамами нам доведеться навчитися жити. Жити, перемагати, гордитися, цінувати досвід, поважати чужий біль і рани.

У японській культурі є поняття «кінцугі» – дослівно «золоте з’єднання, золота латка» – традиційне японське мистецтво і метод ремонту кераміки, коли фрагменти розбитої речі склеюються лаком з додаванням найтоншого порошкового золота. Таким чином, виділяючи тріщини та сліди ремонту, ми акцентуємо на продовженні, а не закінченні життя речі.

Так і сьогодні в Україні, ворог нищить, трощить і ламає усе на своєму шляху, залишаючи шрами на містах, будинках, людях і їх долях. І не все вдасться повернути до первісного вигляду. Тому ми змушені опановувати мистецтво «кінцугі», аби «склеювати» все зламане і золотом виділяти наші шрами. Адже саме через трагедії і розчарування людина часто «розбивається», однак потім знову збирає себе зі скалок, щоб стати мудрішою, глибшою, прекраснішою і досконалішою.

Тому ми проводимо артпроменад. Так, він буде не таким, як ми звикли, бо війна вносить свої корективи. Але ми зберігаємо його ідею і суть, поєднуючи музику й архітектуру.

Ми даруємо його місту і лучанам. Як тим, хто народився й прожив тут усе своє життя, так і тим, для кого Луцьк став прихистком через втрату своїх рідних домівок, своїх міст.

За допомогою віршів і музики ми будемо «склеювати» країну, людей, і наші спільні рани душі й серця», – йдеться у повідомленні.

Читати ще: У суботу в Луцьку на деяких вулицях тимчасово перекриють рух

У програмі артпроменаду:

– «Реквієм» Луїджі Керубіні у виконанні Архієрейського камерного хору «Оранта» (керівник Василь Мойсіюк) та симфонічного оркестру Луганської філармонії під батутою львівського диригента Івана Остаповича;

– поезія Лізи Жарікової (Луганськ), Мар’яни Савки (Львів), Ольги Ольхової (Луцьк – Київ);

– перформанс від театру «Гармидер».

Режисерка заходу Руслана Порицька.

Вхід вільний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus