USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Скрипаль на балконі та квартет посеред вулиці: Луцьк зазвучав, як раніше

31 Травня 2019 22:05
Сотні містян змогли насолодитися музичним звучанням Луцька в по-історичному культурно багатих куточках рідного міста.

Згуртуватися лучани мали можливість під час проведення в обласному центрі Волині арт-променаду «Так звучить Луцьк!» останнього весняного дня – 31 травня.

Відзначимо, що це музично-артистичне дійство управління туризму та промоції міста Луцької міської ради запланувало два тижні тому до відкриття туристичного сезону, однак організатори вирішили перенести захід через несприятливі погодні умови.

Як зазначила керівниця управління туризму та промоції міста Катерина Теліпська, арт-променад – це нагода не тільки пригадати цікаву та багату історію Луцька, а й ознайомитися з його сьогоденням, зокрема за допомогою артистів, які живуть і творять зовсім поруч. Так, головна особливість заходу полягає в тому, що до його проведення залучили лише луцьких сольних виконавців і колективи.
Організатори неодноразово наголошували, що арт-променад «Так звучить Луцьк!» зумів поєднати історичну, культурну, мистецьку та просвітницьку складові.

Дійство відбувалося в кількох локаціях, першою з яких стала центральна площа міста – Театральний майдан. Тут присутніх зустріли музиканти духового оркестру «Любарт» Волинського державного коледжу культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського на чолі з заслуженим діячем мистецтв України Миколою Чорним.
А ведучий арт-променаду, актор театру-студії «Гармидер» Дмитро Безвербний, розповів про історію об’єкта.

«Наприкінці XVIII століття тут були казарми кінного полку литовського корпусу, стайні та офіцерські садиби. Також тут були побудовані трибуни для глядачів, відбувалися показові паради. Все це супроводжувалося, звісно, музикою військових оркестрів. А на місці теперішнього ЦУМу був іподром, але тоді це навіть не була територія міста. І лише у 1886 році цю землю було визнано міською. Тоді цю територію заполонила музика, – пригадав він. – Театральний майдан пам’ятає сад і коней, мітинги, віча, оркестри, які грали у військовому саду».
Другою зупинкою стало перехрестя вулиць Лесі Українки та Кривий Вал, де на згадку про колишню межу міста встановлено пам’ятний камінь.
«Саме через цю територію колись до Луцька на ярмарки їхали купці з різних країн», – звернув увагу Дмитро Безвербний.

Опісля перед містянами виступив чоловічий вокальний квартет «Акорд».
Згодом лучани пройшлися до сучасного медичного коледжу – колишнього будинку Кронштейнів.

«На початку ХХ століття ця будівля мала пишний декор. Тільки уявіть собі: пілястри з капітелями, багато складної ліпнини з орнаментами, ковані балкончики, гарний парапет із вазами на даху, а по центру фасаду на фронтоні – виліплені череп і зірка Давида. І це мега-декороване приміщення здавалося в оренду. На першому поверсі були магазинчики, на другому та третьому – офіси фірм і квартири. Деякий час тут навіть був луцький магістрат. Згодом Марк Кронштейн суттєво переробив будинок. Він волів зробити так, би будинок виглядав як новенький, а за це мав можливість отримати чималі гроші від магістрату, але магістрат вирішив, що ремонт не дотягнув до стану нового будинку, тому жодних пільг», – розказали ведучі.
Вони наголосили, що будинок звучить єврейською музикою. Довів це скрипаль, артист камерного оркестру «Кантабіле» Волинської обласної філармонії Ілля Сметанін, який виконав на інструменті стародавні хасидські наспіви.
Далі всі вирушили до пам’ятки архітектури національного значення – архітектурного комплексу Луцького братства XVII століття – теперішньої Хрестовоздвиженської церкви.
Тут лучан привітав камерний хор «Оранта» Святотроїцького кафедрального собору, який вперше зазвучав у 1990 році саме у Хрестовоздвиженській церкві. Музиканти виступили під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Василя Мойсіюка.
Наступними музично-історичними зупинками стали Лютеранська кірха, будинок скульптора Миколи Голованя, Костел Святих апостолів Петра і Павла, площа перед Луцьким замком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ццц Показати IP 31 Травня 2019 22:28
Вражають сумні обличчя быльшості людей на фото...
Колыван до ццц Показати IP 31 Травня 2019 23:29
А кому щас легко?
Григорій Показати IP 31 Травня 2019 22:39
А скрипаль на балконі, це випадково не той, що їздив на парад в Росію на 9-те "майя"???)
Українець до Григорій Показати IP 1 Червня 2019 01:07
Той самий, Грицю, той самий. Навіть тут стародавніми хасидськими наспівами хвалу Путіну співав, бачиш но який "зрадник батьківщини"... Не те, що ти - справжній ПОЦріот. :)
777 до Григорій Показати IP 1 Червня 2019 07:19
не,это тот ,что в англии,бдительный ты наш,олень.
Лучанка Показати IP 1 Червня 2019 13:02
Вражає, що немає жодного позитивного коментаря, тільки негатив. Насправді захід був класним, організатори намагались зробити свято для лучан. Відразу скажу, що я не маю відношення ні до організаторів заходу ні до міської влади, я просто лучанка. Але не можна жити з настроєм що все погано. Дивно, що більше ніхто з лучан, які були на заході і яким він сподобався, не заперечили коментаторам. При таких настроях нічого доброго дійсно не буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus