USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

Луцьк буденний: вулиця Іова Кондзелевича. ФОТО

9 Листопада 2012 17:25
Вулиця Іова Кондзелевича, яка розташована в історичній частині Луцька, носить таку назву лише 21 рік. А до 1953 року ця, й так коротка вулиця, була розділена на два окремі шляхи.

У книзі «Вулиці та майдани Луцька» йдеться про те, що вулиця виникла у час, коли волинськими землями володіли литовці.

На міському шляху, який тоді розташовувався на острові і впирався у річку Глушець, за правління Любарта звели дерев'яну церкву Святого Лазаря і шпиталь. Ймовірно, таке ймення релігійна споруда отримала, бо так звали одного з синів князя.

У XVII столітті на місці храму постав братський монастир, яким згодом став василіанським. У монастирі діяли греко-латино-слов'янська школа і друкарня. На початку ХІХ століття до приміщення добудували домову церкву. Були й пізніші добудови.

Нині це - чи не єдиний будинок, який залишився на вулиці з довоєнних часів. Він має два поверхи, а за формою це - прямокутна будівля з Г-подібним підвалом. Тут розташований Музей історії Луцького братства, офіси, житлові приміщення.









До ХХ століття частина вулиці Кондзелевича, де розташовувався монастир, називалася Торговою, бо межувала з річковою гаванню. Коли ж торгова гавань втратила своє призначення, неподалік облаштували міст через Глушець. А пізніше виникла друга частина вулиці, яка вела до Ковельської і йменувалася Мучною.

У 1953 році ці дві вулиці об'єднали і назвали на честь російського письменника Олександра Герцена. З того час вона набула свого теперішнього вигляду: від повороту з Данила Галицького дугою «іде» аж до Ковельської.

А з 1991 року вона носить ймення українського іконописця та ігумена Луцького братського монастиря Іова Кондзелевича.

Наразі вулиця продовжує виконувати свої торгові функції. Тут розташовано чимало підприємств та магазинів. А приміщення ВАТ «Спектр» з правого боку оточене пустирем, а з лівого - химерним парканом з пофарбованих у зелений колір шматків металу.









Щодо приватної житлової забудови, то найвищий будинок - триповерховий. Є кілька двоповерхівок та старих хат, які навіть трішки «вгрузли» в землю.
















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сашко Показати IP 9 Листопада 2012 23:29
Пропоную ще додавати зйомку зі супутника, з виділеною вулицею, щоб лучани знали де саме ці вулиці. Або хочаб мапу))
235 Показати IP 10 Листопада 2012 10:28
Вулиця у центрі міста, депутати самі проголосували за назву, прізвище іконописця так і ек навчились писати.
Сашко Показати IP 10 Листопада 2012 10:47
Дякую, приэмно)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus