USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Луцька продавчиня плете нашоломники та чохли для Starlink

24 Серпня 2023 07:15
Лучанка Алла плете нашоломники та чохли на Starlink. Робить це просто на роботі. А несподіваним помічником для неї став глиняний горщик, який до того мав зовсім інше призначення.

Усі нашоломники для військових волонтерка плете на глиняному горщику. Його купувала, аби грітися під час блекауту й зимових холодів, ідеться в сюжеті 12 Каналу.

На початку зими 2022 року Алла почала шукати пункти плетіння сіток, аби долучитися до допомоги ЗСУ. Знайшла такий біля дому, але не могла підлаштуватися під графік. Пункт не працював ввечері та на вихідних, тому з роботою поєднувати не вдавалося. Врешті вирішила зайнятися цим просто на робочому місці. Благо, є можливість, адже працює продавцем одягу в одному з магазинів луцького торгового центру.

«Мені зручно прибігти сюди, принести все. Робота на роботі», – жартує Алла.

Технологія, каже, не складна. Бо вже знайшла спосіб, як оптимізувати процес. Коли тільки починала, то повністю вʼязала нашоломник гачком і діаметр резинки міряла на власній голові. Зараз, щоб робота йшла швидше, бере готову сітку.

«Мама робить заготовки, а я потім заплітаю нитками різних відтінків і смужками тканини», – говорить майстриня.

Певної схеми плетіння немає. Головне – щоб смужки тканини, яку вʼяжуть на сітку, були недовгі. Такі смужки краще тримають форму нашоломника й ліпше маскують. А колір замовляють самі військові. Якщо для використання на піщаному ґрунті – то жовтий із сірим, якщо у траві чи лісі – то зелений.

Читати ще: Волонтерки, які щодня виготовляють маскування для військових у Луцьку: «Будемо плести до перемоги»

Майстриня каже: важливо потім побачити фото, аби подивися на результат. Тоді вона на власні очі оцінює, чи потрібно якось змінювати або вдосконалювати модель.
Чохол на Starlink складається з двох частин – це два прямокутники 50х30, які плетуть на спеціальній рамці.

«Чохол – два дні. Нашоломник – за кілька годин. Але я маю заготовки від мами. Якби все робила сама, то за день не встигла би», – говорить волонтерка.

В інтернеті вартість одного нашоломника чи чохла на Starlink стартує від 350 гривень. Вони зроблені з піксельної тканини. Собівартість виробів Алли тягне приблизно на таку ж суму, але вони мають дві суттєві переваги. По-перше, краще маскують, по-друге, дістаються військовим безплатно.

«Хтось приніс нитки, благодійний фонд забезпечує мішковиною. Якщо все купувати, то вийде дорогувато. Але отак збираєш зі світу по нитці й працюєш, – наголошує Алла. – Я можу навчити. Можу дати знаряддя праці. Ми всі можемо таким чином долучитися до перемоги».

Сплетені вироби Алла віддає у церкву «Голгофа», звідки їх розподіляють серед воїнів.

Майстриня переконує, що таку роботу можуть виконувати майже всі, зокрема ті, хто працює дистанційно або за гнучким графіком, школярі. Якщо кожен сплете хоча б один нашоломник, вже на крок наблизить нашу перемогу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus