USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцька вулиця імені загадкового народу. Фото

25 Лютого 2023 13:48
Колись на Караїмській вулиці шуміли Житній та Кінний ринки. Давніше сучасна вулиця Караїмська складалася з двох: Боніфратської (до 1924 року вона називалася Хлібна) та, власне, Караїмської. На останній проживали здебільшого євреї та караїми (тюркський народ).

Луцьк віддавна був одним із осідків цього тюркського народу у Речі Посполитій. Караїми були вправними ремісниками (зокрема ювелірами), займалися садівництвом та землеробством.
Вчені досі сперечаються про їхнє походження: чи то хозарське, чи то семітське.

До кінця XVIII століття караїмів взагалі не вважали окремим народом, а відносили до євреїв. Навіть у першій половині ХХ століття нацисти якийсь час ще вагалися, чи визнавати караїмів євреями, але таки вирішили, що це окремий народ. Їхньою батьківщиною вважають Крим, а в Луцьк вони потрапили за часів князя Вітовта, котрий захопив караїмів у полон і розселив у Великому князівстві Литовському, в тому числі й у Луцьку.
Cтаном на 1925 рік у місті мешкала всього 41 особа караїмської національності. Серед списку «осіб караїмського визнання, що проживають в Луцьку» є Есфіра-Стефанія та Якуб Єшковичі, родина Фірковичів (Александер, Юзеф-Ісаак, Розалія, Дебора та Есфіра), родина Мардковичів (Александер, Анатолій, Марек, Розалія, Тамара, Анна та Александра). Гоголь, Голуб, Гречний, Новицький, Пілевський, Робачевський, Рудковський – це все прізвища караїмів.

Примітно, що чимало луцьких караїмів 1925 року – старшого віку і зовсім небагато дітей. Нині у світі їх налічують всього близько 2 тисяч. Більшість представників цієї національності проживають в Україні.
Жінок і чоловіків у караїмській громаді було порівно (з фондів ДАВО).
Жінок і чоловіків у караїмській громаді було порівно (з фондів ДАВО).
Читати ще: Вартові вулиці Ковельської у Луцьку. Фото

На перетині Боніфратської та Вірменської вулиць працював Житній (Хлібний) ринок. А на майдані, що утворився на перетині вулиць Караїмської та Кафедральної, розміщувався Кінний ринок. Останній, за даними волинського краєзнавця Вальдемара П’ясецького, діяв аж до 1940-х років. Власне, від цього майдану починалася давня вулиця Караїмська.
Нині головною окрасою вулиці є лютеранська кірха, збудована 1906 року. Особливо ошатно будівля виглядає ввечері, коли її підсвітлюють. Поруч – не менш цікавий будинок пастора.

На цій вулиці ближче до синагоги розташовувалася кенаса – храм караїмів. Будівля пережила дві війни і збереглася аж до 1972 року, коли згоріла. Причини пожежі офіційно так і не встановлено. А цю кенасу вважали найстарішою в Україні. Нині назва вулиці нагадує, що в нашому місті жили представники цього загадкового народу.

Сергій НАУМУК

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Петро Показати IP 25 Лютого 2023 14:38
Дуже цікааий матеріал. Засторога українцяи, щоб їх.не спіткала доля караїмів.
Анонім до Петро Показати IP 25 Лютого 2023 18:00
Три помилки в короткому реченні. Спочатку спробуй писати на парканах. Бажано починати з простої конструкції, яка складається з трьох літер: "ікс", ігрек" латинского алфавіту і літери "й" з української абетки. А українців така доля не спіткає. Хіба що тебе - неукраїнця.
Петро - 2 Показати IP 25 Лютого 2023 17:10
Ніякої загадковості цього народу не існує. Усе давно досліджено і написано. Караїми – звичайнісінькі євреї. Чистої води. Вся «загадковість» криється в тому, що чим менше відомо про народ, чим бідніша його історія і культура, тим більше сьогодні про себе можна вигадати. Як, наприклад, цигани. За останні 30-40 років вони стали «ромами», вигадали своє походження, що вони, мовляв, від бога і від єгипетського фараона. В їхньому «циганському» словнику» 700-800 слів і на цьому базується вся історія походження. Ну, а нинішня їх «історія» всім відома і коментарі тут зайві. Так і з караїмами.
Andrij до Петро - 2 Показати IP 26 Лютого 2023 10:11
А в тебе iсторiя яка? Постiйно пiд когось лягати a потiм ще й по писку отримувати???? Вся i творчiсть така, постiйно плакатися i ворогiв проклинати!!!! Iж вареники i помовкуй петруха, а про iншi нацii не суди…..
Анонім Показати IP 28 Лютого 2023 21:08
щира подяка автору за змістовний матеріал та проведене дослідження

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus