USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьке сміття: нові тарифи і звалище у «царському селі»

19 Березня 2012 13:02
Нову стратегію поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у Луцьку планують втілити у найближчі 4 роки. Йдеться про облаштування 4-ої черги полігону ТПВ, відкриття сміттєсортувальної лінії, а також пропаганду правильного поводження зі сміттям серед мешканців міста.

Нове сміттєзвалище буде не у Брищі?

Понад 20 років сміття з обласного центру вивозять на полігон твердих побутових відходів, що поблизу села Брище Луцького району. Щодоби сюди потрапляє до 2 тисяч кубічних метрів непотребу. Аби усе це умістити, полігон декілька разів збільшували. Востаннє, у 2010 році. Не вдаючись у подробиці нинішнього стану справ на головному міському сміттєзвалищі, адже про них «ВН» нещодавно розповідали.
Зауважимо, що про потребу вирішення проблеми утилізації та переробки ТПВ у Луцьку йдеться постійно.
Поки як основний захід влада пропонує збільшити площу полігону. Після чергового його розширення 2010-ого року, за оцінками комунальників і екологів міськради, а також відповідно до проектної потужності полігон мав би служити лучанам до кінця 2015. Однак уже на початку 2011 року фахівці Держекоінспекції в області заявляли, що експлуатація третьої його черги може бути припинена 2013 року.

Попри те, у інтерв’ю «ВН» директори департаменту житлово-комунального господарства міськради Іван Кубіцький і комунального підприємства «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич запевнили, що сміттєзвалища таки вистачить до кінця 2015. Водночас зауважили, що вже йде мова про будівництво 4 черги полігону, а також вирішуються поточні проблеми існуючого сміттєзвалища, серед яких будівництво дороги безпосередньо до місць вивантаження сміття.

Щоправда, на запитання, чи передбачені на це гроші в міському бюджеті начальник відділу екології Луцької міської ради Борис Сорока відповів, що поки ні, адже взимку екологи передбачали гірші погодні умови, але початок весни видався бездощовим тому облаштування дороги (на яке потрібно, за словами Сороки, приблизно 30 тисяч гривень) поки відкладається.

«Ми передбачали, що буде весна брудна, будуть сильні паводки, і не зможуть наші комунальники довозити сміття до місця вигрузки безпосередньо на полігоні. Ми вносили такі пропозиції про виділення коштів із фонду охорони навколишнього середовища, таких коштів на сьогодні немає, оскільки рік тільки формується. Але на сьогодні ця дорога використовується і дає можливість «Луцькспецкомунтрансу» успішно довозити сміття до місця вигризки… До місця вигрузки має бути доїзд і на сьогоднішній день він є – погодно-кліматичні умови дозволяють це робити» - запевнив головний еколог міста.

Що ж до будівництва 4-ої черги полігону, то буде вона, швидше за все не біля Брища, як три попередні, а на землях Маяківської сільської ради. Нагадаємо, до складу цієї сільради входить Зміїнець, відомий в Луцьку як «царське село». Як розповів Іван Кубіцький, відповідно до доручення голови ОДА Бориса Клімчука, до 1 березня відповідні підрозділи адміністрації мали розглянути питання щодо можливого розташування сміттєзвалища.

«Відбулася нарада в першого заступника голови Луцької РДА Віктора Силіхіна, де було прийнято рішення про виділення додатково 5 гектарів кар’єру, який розташований на маяківській землі. Але це тільки перші кроки…тому, що спочатку має прийняти рішення сесія селищної ради. Про сесію нас повідомлять і, якщо буде позитивне рішення, почнуться тоді питання про відведення цієї землі» - описав процес підготовки Іван Кубіцький і додав, що триватимуть ці процедури не менше 8 місяців.

Також посадовець наголосив, що питання виділення земельної ділянки під 4 чергу полігону – наразі основне, адже як тільки воно вирішаться позитивно комунальники відразу ж замовлять проект влаштування сміттєзвалища.

«Думаю з проектуванням з усім десь біля 5 мільйонів буде коштувати 4 черга полігону. Сума реальна, для міста підйомна тому, що такі об’єкти ми ще маємо можливість попробувати побудувати за рахунок державних коштів… є фонд екології, в принципі, якщо вчасно подати документи, то може бути прийняте таке рішення про виділення коштів державою» - каже Кубіцький.

Він також прогнозує, якщо буде налагоджено процес сортування сміття, то могло б вистачити на 10-12 років.

Наразі, за словами Валерія Кузьмича, переробці підлягає близько 60% сміття, яке потрапляє на полігон. За останні 10 років об’єми того, що вивозяться на полігон, збільшилися майже вдвічі, в основному за рахунок «пластмасових» відходів (пляшки, упаковки, пакети). Наразі ж «на звалищі організованого сортування сміття немає, а лише силами працівників відбирається деревина, якою опалюють господарські приміщення підприємства і постачають у сусідні сільради для опалення», - розповів Кузьмич.

Сміття лучан - джерело прибутків для інвестора

Роздільний сміттєзбір, крім проектів окремих підприємців на територіях двох ЖКП, у Луцьку не налагоджений. Більше того, на переконання луцької влади, організовувати цей процес немає сенсу, допоки не з’явиться сміттєспалювальний завод.

Тим часом як про реалії недалекого майбутнього комунальники говорять про відкриття лінії сортування сміття на полігоні ТПВ біля Брища. Так, за словами Івана Кубіцького, вже є потенційний інвестор, який готовий ставити лінію.

«Зараз ще ведуться перемовини, на яких умовах ми це будемо робити. Він нам дав зразок договору, ми його мусимо розглянути. Потужність вони не сказали. Це робиться по прототипу тієї лінії, яка є в Ковелі. Ковельська лінія нас не сильно влаштовує тому, що її продуктивність тільки 60 тонн на добу. Звісно, все ми пересортувати не зможемо, але хоча би тонн 200-300 – це було б серйозне питання» - пояснив посадовець.

Він наголосив, що завдяки сміттєсортувальній лінії вдасться відбирати ПЕТ-пляшки, макулатуру, інше поліетиленове сміття, скло, а також банки з під пива та інших напоїв.

Усі відсортовані відходи відповідно до умов договору належатимуть підприємцеві, який встановив сміттєсортувальну лінію, - додав Кубіцький.

«Прибутки для інвестора: доходи від здачі вторсировини. Вона буде належати йому. На сьогодні вона належить землі і тільки її забруднює» - каже посадовець.

Тим часом процес сортування і доставку до місць скуповування вторсировини, схоже, забезпечуватимуть комунальники. Принаймні, про це обмовилися як Кубіцький так і Кузьмич.

Безкультур’я долатимуть за допомогою штрафів і нових тарифів?

Смітників у місті бракує, але й лучани поки не вміють або не вважають за потрібне правильно поводитися з відходами. Так охарактеризував стан справ у місті директор департаменту ЖКГ муніципалітету Іван Кубіцький.

За його словами, нещодавно у переліку тих, хто не уклав договори на вивезення сміття було близько 380 підприємців, але після проведення перевірок і збільшення розміру штрафу, який наразі становить понад тисячу гривень – перелік значно скоротився. Що ж до поводження зі сміттям пересічних лучан, то найгірше це вдається, на переконання Кубіцького, мешканцям мікрорайонів, так званої, приватної забудови.

«Це, на превеликий жаль культура нашого населення. Сьогодні, я так вважаю, десь 90% міста охоплені плановим поквартирним чи побудинковим вивозом сміття. У приватника трохи інший менталітет. Він собі надумає: «Зараз будемо підрізати садочка». Ніхто собі не завдає труда з тим гіллям щось зробити. Він порізав і мовчки викинув на тротуар або на дорогу. – А є спеціальні місця, куди можна викидати таке сміття? – Ні немає. З гілками повинні справлятися самі. Хто сказав, що не можна палити їх? Тільки листя не можна» - навів приклад Кубіцький.

Він також нагадав, що додаткових проблем завдають стихійні сміттєзвалища, які щороку з’являються на тих місцях, де минулоріч прибрали комунальники. «Найчастіше це мікрорайони вулиць Дубнівської, Кічкарівської - окраїни міста» - додав посадовець.

Водночас головний комунальник міста констатує, що смітників у місті встановлено недостатньо. Втім, і «нормативів щодо кількості немає, - стоїть задача, що біля кожного магазинчика, контори повинен стояти смітник» - стверджує Кубіцький. Відразу ж зауважує, як тільки комунальники поставлять нові урни знаходяться охочі їх розбити чи перекинути.

Що ж до контейнерів, то їх для потреб міста вистачає, - запевняє Валерій Кузьмич.

Він також нагадав, що можливо спонукатимуть лучан сумлінніше ставитися до питання поводження зі сміттям нові тарифи на вивезення ТПВ, розрахунки яких уже підготовлені та подані на затвердження. За словами Кузьмича, вартість вивезення кубометра сміття в середньому зросте на 4,5% і становитиме на місяць 28,97 гривні на особу. Водночас директор «Луцькспецкомунтрансу» відзначив, що норма відходів на особу збільшилася на 0,2 кубометра.

Люди заплатять за вивезення, сортування, ще й за переробку?

Тим часом в межах національного проекту «Чисте місто» в Україні найближчими роками планується звести 10 сміттєпереробних заводів вкласти на будівництво яких планується витратити 5 мільйярдів гривень. А щоб їх робота була рентабельною, депутати ВРУ пропонують, аби городяни платили не лише за вивіз, а й за переробку сміття вже з 2013 року.

Відповідно до законопроекту N10075 про внесення змін до низки законів щодо операцій з відходами, оприлюдненого на сайті Верховної ради України, з початку січня 2013 року всі мешканці Україні будуть зобов'язані укласти договори про вивезення побутових відходів з компаніями, відібраними місцевими органами влади на конкурсній основі.

У випадку відсутності таких договорів до громадян будуть застосовані фінансові санкції. Автори законопроекту пропонують стягувати штрафи за відсутність договору про вивезення відходів розміром від 85 до 170 гривень з громадян і від 850 до 1700 гривень з посадовців.

Також у законопроекті йдеться про те, що споживачі послуг повинні оплачувати не тільки вивезення та утилізацію відходів, а й сортування та переробку сміття.

Впровадження нових норм поводження зі сміттям, на думку авторів проекту, стимулюватиме екологічні інвестиції в нові технології утилізації відходів та їх використання у вигляді альтернативних джерел енергії.

Підготувала Вікторія ПОЛІЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
правдолюб Показати IP 19 Березня 2012 14:55
КУЗМИЧА треба палкою гнати з "СПЕЦКОМУНТРАНСУ" хату добудував,дорогу до хати провив,переселився та й взагали мени здаеться з його керивництвом "ниякого"тарифу не вистачить.Куди тильки дивиться КРУ,ПРОКУРАТУРА,Романюк пора його вже "розкуркулити".
Гіві Показати IP 19 Березня 2012 15:52
спочатку по Українськи навчіться писати....
не вводьте людей в оману Показати IP 19 Березня 2012 16:35
В статті написано "За словами Кузьмича, вартість вивезення кубометра сміття в середньому зросте на 4,5% і становитиме на місяць 28,97 гривні на особу." Панове журналісти, очевидно тут малось на увазі збільшення вартості 1 метра кубічного сміття та встановлення тарифів на вивезення великогабаритних відходів, за які на сьогодні населення половини Луцька не платить (платить лише населення, яке проживає на території, яку обслуговує МЖК). А сьогодні в місяць людина платить згідно рішення міськвиконкому 4,62грн. (багатоквартирні будинки). Так що давайте перевірену інформацію!!!!
Лучанам Показати IP 20 Березня 2012 07:23
Кузьмич на моє звернення надати інформацію про собівартість вивезення смітті з нашої багатоквратирки та кількість мешканців, яким нараховується плата за цю послугу, відповів: таку інформацію він надати не може, так як це службова інформація.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus