USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Луцькі депутати і посадовці підставили себе й Адміністрацію Президента

28 Лютого 2017 18:06
Похвалившись візитом до Адміністрації Президента, луцькі депутати і посадовці зізналися, що вони разом із працівниками АП порушили низку законів. Щоправда, в Адміністрації взагалі кажуть, що цієї зустрічі не було.

«Робоча» поїздка

Нагадаємо, 15 лютого 2017 року депутат Луцької міської ради Микола Яручик (позапартійний та позафракційний, але обраний до міськради за списками «Солідарності» - ред.) похвалився на своїй Фейсбук-сторінці візитом до Адміністрації Президента. На фото під табличкою він разом з колегою-депутатом Петром Нестеруком (членом партії БПП «Солідарність» та членом однойменної фракції в міській раді - ВН.) та Романом Романюком (очільником обласного осередку «Солідарність», членом міськвиконкому і віднедавна – виконувачем обов’язків начальника обласної служби зайнятості - ВН.).

Наступного дня поїздку прокоментували в обласному осередку «Солідарності». У повідомленні йдеться, що депутати прибули на запрошення Адміністрації Президента України з робочим візитом, аби поспілкуватись про майбутнє Луцька. В АП їх запевнили, що проблеми обласного центру знають та будуть надавати підтримку, особливо в умовах, коли відсутнє управління. В Адміністрації Президента їх начебто переконували, що Луцьк – одне з ключових міст в Україні, тож подальший розвиток міста важливий для держави в цілому.

Також інформується, що на зустрічі обговорювалися майбутні вибори міського голови. Більше цей візит ніхто з цих трьох учасників не коментує, не називаючи ані прізвищ з ким відбувалася розмова, ані того, хто надсилав запрошення.
Про законодавчий підтекст цієї зустрічі - трохи згодом. Проте, що цікаво: того ж дня в Києві відбувалася прес-конференція голови ОДА Володимира Гунчика щодо видобутку бурштину. А паралельно того ж дня в обласній раді та на КП «Волиньприродресурс» працівники ГПУ та «Корду» влаштували обшук. Причому, з облради забрали два документи, які є у відкритому доступі.

Сам Володимир Гунчик б’є себе в груди і переконує: до обшуків не причетний. В інтерв’ю для місцевого інтернет-видання ВолиньPost він запевняв: їв картоплю-фрі і пив каву у кафе, коли довідався про «маски-шоу» в облраді. Що цікаво: це не завадило очільниці прес-служби ОДА коментувати обшуки, перебуваючи в столиці разом із «шефом».

У тому ж інтерв’ю Володимир Гунчик підтвердив, що теж був на згаданій зустрічі в Адміністрації Президента. Розповів він це в контексті виходу з партії депутата Луцької міськради Євгенія Ткачука.

«Звичайно, ті події, які відбулися із Євгенієм Ткачуком, певним чином стурбували мене як депутата обласної ради. Я мав на цю тему розмову із керівництвом партії, мав розмову в Києві із республіканським керівництвом партії. Тому було прийняте рішення отримати більш глибоку інформацію: що відбувається в міській партійній організації. Саме тому депутати від «Солідарності» і позафракційні депутати (Петро Нестерук і Микола Яручик, - ред.) відвідали Київ. Я також був присутній. В нас відбулася ділова розмова. І такі зустрічі будуть продовжуватися», - повідомив він.
Адміністрація відхрестилась

Щоб з’ясувати, хто і навіщо в Адміністрації Президента зустрічався з вищезазначеними людьми, Інформаційне агентство Волинські Новини надіслало інформаційні запити в держструктуру.
Що цікаво, в АП переконують, що жодного запрошення місцевим депутатам не надсилали. Та й голова ОДА Володимир Гунчик у Києві перебував зовсім на іншому заході – прес-конференції щодо видобутку бурштину.

«Як зазначив Головний департамент регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України, у них відсутня інформація щодо робочої поїздки депутатів Луцької міської ради П.Нестерука та М.Яручика до АП. Вказані особи департаментом не запрошувалися і зустріч з ними не проводилася.

Голова Волинської обласної державної адміністрації В.Гунчик 15 лютого 2017 року перебував у Києві з метою участі разом з головами Житомирської та Рівненської обласних державних адміністрацій у брифінгу щодо урядових рішень з питань впорядкування видобутку бурштину», - йдеться у відповіді за підписом керівника Головного департаменту, забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Світлани Кондзелі.
Що каже Закон про АП та місцеве самоврядування?

З огляду на вище вказане, виходить, що поїздка була аж ніяк не робочим візитом, а політичною аудієнцією. Тож, виходить, що державний орган, перетворився на партійний осередок, де питання вирішують в кулуарах.

Так, у п. 3 Положення «Про Адміністрацію Президента» йдеться, що основними завданнями Адміністрації є «організаційне, правове, консультативне, інформаційне, експертно-аналітичне та інше забезпечення здійснення Президентом України, визначених Конституцією України повноважень. Нагляд за порядком в містах серед них не передбачений. Як і планування майбутніх виборів.

Ст. 20 Закону України «Про місцеве самоврядування» гласить: державний контроль за діяльністю органів і посадових осіб місцевого самоврядування може здійснюватися лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, і не повинен призводити до втручання органів державної влади чи їх посадових осіб у здійснення органами місцевого самоврядування наданих їм власних повноважень.

Ч. 2 ст. 71 Закону України «Про місцеве самоврядування»: органи виконавчої влади, їх посадові особи не мають права втручатися в законну діяльність органів та посадових осіб місцевого самоврядування, а також вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до повноважень органів та посадових осіб місцевого самоврядування, крім випадків виконання делегованих їм радами повноважень, та в інших випадках, передбачених законом.

Порушення закону про державну службу

Крім порушень ЗУ «Про місцеве самоврядування», учасники зустрічі, які не соромлячись про неї розповідають в пресі, порушили і ще один закон – «Про державну службу».

Причому мінімум двоє з учасників (а якщо зустріч відбувалася з працівниками АП, то й більше) є держслужбовцями. Адже голова ОДА Володимир Гунчик – держслужбовець категорії «А», а Роман Романюк проходить спецперевірку на посаду очільника обласної служби зайнятості.

Закон України «Про державну службу» чітко визначає, що таке «політична неупередженість». Це - «недопущення впливу політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також утримання від демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків».

Стаття 10 каже що:

1. Державний службовець повинен неупереджено виконувати законні наказ (розпорядження), доручення керівників, незалежно від їх партійної приналежності та своїх політичних переконань.

2. Державний службовець не має права демонструвати свої політичні погляди та вчиняти інші дії або бездіяльність, що у будь-який спосіб можуть засвідчити його особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади, або становити загрозу для конституційного ладу, територіальної цілісності і національної безпеки, для здоров’я та прав і свобод інших людей.

3. Державний службовець не має права:

1) бути членом політичної партії, якщо такий державний службовець займає посаду державної служби категорії «А». На час державної служби на посаді категорії «А» особа зупиняє своє членство в політичній партії;

2) залучати, використовуючи своє службове становище, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників бюджетної сфери, інших осіб до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями;

3) у будь-який інший спосіб використовувати своє службове становище в політичних цілях.

Крім того, згідно п. 8 ст. 65 цього ж закону невиконання вимог щодо політичної неупередженості державного службовця є дисциплінарним проступком. І це, своєю чергою, є підставою для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності. Яка це відповідальність, окреслює ст. 66.: «зауваження, догана, попередження про неповну службову відповідність, звільнення з посади державної служби».

Що це був за візит

Учасники зустрічі не приховують, що насправді зустріч стосувалася політичних питань. Фактично, голова ОДА підтвердив, що це були такі собі «партзбори» в Києві. Але чому вони відбувалися в Адміністрації Президента? Чи не тому, що партія «Солідарність» - вотчина чинного президента?

Себто замість того, щоб в час війни, в час, коли держава торгує з окупантом, а прості громадяни цю торгівлю блокують, один із найвищих державних органів втручається в справи органу місцевого самоврядування, застосовуючи методи адміністративного впливу.

Уже за кілька днів після тієї зустрічі, до слова, голова ОДА відкрито підтримав торгівлю з окупованими територіями, тоді як волиняни з перших днів – активні учасники блокади, яку підтримала Волинська обласна рада, низка міських та районних рад області.

Напевне, якби не хвалькуватість волинських політиканів, то і зустріч відбулася б цілком таємною. Але, хто ж встоїть перед тим, аби не похвалитися «увагою від поважної Адміністрації».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
якісь шлепери Показати IP 28 Лютого 2017 18:14
-там може сфотографуватись кожний! та і більш приємних місць в Києві море
Анонім до якісь шлепери Показати IP 28 Лютого 2017 19:39
А заодно від Порошенко і бабки на вибори отримати.
САНЯ Показати IP 28 Лютого 2017 19:11
я в шоці просто. таку фотку як на сувенір роблять завжди.
555 до САНЯ Показати IP 28 Лютого 2017 23:13
Головне: слуги народу фоткаються ,перебуваючи у відрядженні, у яке їх ніхто не запрошував. А все оплачують платники податків.
Віце - Президент Показати IP 28 Лютого 2017 19:22
А тепер, хлопці, проведемо тест на рівень IQ ! - А шо таке IQ ? Дякую, хлопці, тест проведено.
Анонім Показати IP 28 Лютого 2017 19:39
ну пацаны там стрелку забили, вапросы парешали, все ништяк
Адміністріція Презид Показати IP 28 Лютого 2017 20:20
Ми думали, що то сито, а то — обичайка; Ми думали, що то хлопці, а то — величайки.
патріот Показати IP 28 Лютого 2017 20:24
Блазень Рома зі своїми такими ж самими колегами хотіли показати свою вагомість, а вкотре показали свою тупість. Люди схаменіться!!! Як можна побудувати нормальне життя з такими народними обранцями і керівниками?
Патріот Показати IP 28 Лютого 2017 20:28
Назва фотографії: до царя приїхало три сина ( страший славный был дитина, средний был и так и сяк, младший вовсе был дурак).
коп Показати IP 1 Березня 2017 01:59
Три дятла! Довбуть двері , а вони не відчиняються. Тікайте, бо поставлять клізму!!!
Йосип Показати IP 1 Березня 2017 11:23
ТРИ ЧЛЕНА !!! партії
Анонім Показати IP 1 Березня 2017 13:12
вижу трех богатырей, среди один ев"ей
докерувались Показати IP 1 Березня 2017 20:45
довибирались...Партійну систему потрібно валити. Тому що це просто суцільна брехня для людей. Влада тримається тоді, коли в неї є більшість, є коаліція. На даний час її у Верховній Раді немає. Тому що жодна із партій, які зараз прийшли, не була ідеологічною партією. Вони були склепані для того, щоб дорватися до влади і красти. Які партії? Та всі. - Але хто – влада, опозиція? - В нас немає ні опозиції, ні влади. Нам це теж потрібно давно зрозуміти. У нас навіть те, що називається позапарламентською опозицією, збудоване на такій самій брехні. І вони так само радо б дійшли до влади. Вони, в принципі, там і були, але дійшли би ще раз.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus