USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Луцькі депутати домовилися про нижчі податки для свого бізнесу

23 Червня 2015 19:41
Представники автомобільного бізнесу, які водночас є депутатами міської ради, домовилися про те, аби їх підприємства платили в міську казну податки за ставкою, нижчою, аніж запропонована чиновниками. Очевидно, маючи депутатський мандат, обранці громади вважають, що захист приватних інтересів важливіший, ніж наповнення міської казни.

Уже завтра, 24 червня, луцькі депутати затверджуватимуть проект рішення про плату за землю. Згідно з чинним податковим кодексом, ці ставки діятимуть з 2016 року, а надходитимуть кошти у міську казну.

Власне, цей проект рішення пройшов доволі тривалу регуляторну процедуру до того моменту, як був оформлений у вигляді готового проекту рішення. Відбувалося й громадське обговорення проекту рішення, який підготували працівники виконавчих органів міської ради.

Так, депутат міськради Юрій Корольчук під час обговорення зауважив, що спроби підвищення податків для бізнесу, особливо автомобільного, не на часі, тому що в період кризи всі держави завжди знижували податки, а не підвищували. Оскільки надходження у міський бюджет у 2016 році передбачають на рівні цього року, тож практично не буде розвитку економіки. До прикладу,для продажу автомобіля потрібно 150 метрів квадратних торгової площі, а продаж 2 автівок на місяць може принести, наприклад, 10 тисяч гривень. Натомість, на такій площі можна продати чимало золота чи інших товарів та при цьому сплачувати нижчий відсоток плати за землю. Він зазначив, що його підприємству доведеться платити у 6 разів більше. Відтак, він просив підійти до проекту рішення конструктивно.

А депутат Євгеній Ткачук пропонував створити робочу групу для обговорення питання та досягнення консенсусу.

У підсумку учасники круглого столу вирішили провести засідання робочої групи у понеділок, 8 червня, аби встигнути напрацювати пропозиції до найближчої сесії міськради.

Відтак, проект рішення після дооопрацювання уже обговорили під час засідання постійних комісій: як земельної, так і бюджетної, фактично без обговорення.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОДАТОК НА ЗЕМЛЮ В ЛУЦЬКУ: ПІЛЬГИ, СТАВКИ, ВІДСОТКИ

У розпорядженні Інформаційного агентства Волинські Новини наразі наявні два варіанти положення про плату за землю. Перший – який виносився на громадське обговорення, а другий – який пропонувався уже на обговорення під час засідання комісій. А в цьому питанні, не виключено, важливі як результат, так і обговорення.

Отож, якщо проаналізувати обидва варіанти, то з’ясувалося наступне:

Ставка податку за земельні ділянки, які перебувають у власності під індивідуальними гаражами зменшилась з 1% до 0,3%.

Ставка податку за землі промисловості та комерційного використання, зокрема, які перебувають у власності, зайняті поточним будівництвом та відведені під майбутнє будівництво підприємств, що надають автотехобслуговування (мийки, СТО), з 2,5 % зменшилася до 1,5%.

За землю, яка перебуває під складськими приміщеннями, зменшили ставку з 2% до 1,5%.

За землю під комерційними кіосками і павільйонами пропонують встановити плату в розмірі 2,5%, хоч спершу пропонували 3%.

Суб’єктам господарювання, які займаються торгівлею ювелірними виробами, пощастило менше: спершу пропонувалося стягувати з них 7% від нормативно-грошової оцінки землі, але вирішили, що вони платитимуть 12%.

Підвищили ставку і платним стоянкам автотранспорту з 4 до 5 %.

А ось за землю під індивідуальними гаражами ставку пропонують встановити ставку замість 1% - 0,3%.

Ще один цікавий момент: з першочергового проекту рішення зникли декілька пунктів щодо суб’єктів підприємницької діяльності, які мають землю в постійному користуванні. Їх, ймовірно, віднесли до категорії «Інші види діяльності, які не увійшли до переліку» і ці підприємці, пропонується, платитимуть ставку в розмірі 3%.

Так, зникли пункти про підприємства, зайняті виробництвом товарів народного споживання, заклади торгівлі, ресторанного господарства, книжкових, продовольчих ринків. Але їм і пропонували 3-відсоткову ставку.

Цікавіше інше: до категорії «Інші», які платитимуть 3%, вочевидь, увійдуть аптеки, яким пропонували спершу 4%. А ще – підприємства, які займаються торгівлею автомобілями (оптовою та роздрібною), ремонтом та технічним обслуговуванням автомобілів, авторинки, автомийки. В першому варіанті цим суб’єктам підприємницької діяльності встановили ставку в розмірі 6%, а не 3%, як в кінцевому.

Примітно, що депутати Юрій Корольчук, як і Євгеній Ткачук, які так активно долучилися до обговорення проекту положення про плату за землю під час громадських слухань, мають пряме відношення до автомобільного бізнесу. Тож, не дивно, що під час обговорення вдалося вдало "сторгуватися" з міською радою в частині автомобільного бізнесу.

Не виключено, що прикриваючись захистом інтересів луцьких підприємців, обранці громади захищали передусім власний бізнес.

Власне, згідно з чинним антикорупційним законодавством, депутати мали б повідомити про конфлікт інтересів. Адже навіть прокурор має повноваження притягувати за порушення норм закону до адміністративної відповідальності.

Але у відділі з питань запобігання та виявлення корупції, зв’язків з правоохоронними органами міськради, одним із завдань якого є здійснення контролю за дотриманням вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів, працює одна людина, яка наразі перебуває у відпустці.

А ось постійну депутатську комісію такими повноваженнями депутати міської ради не наділили, хоч ця вказівка записана в Законі.

Власне, правову оцінку подібним вчинкам мають давати правоохоронні органи. А ось моральну оцінку тому, як депутати використовують мандат в своїх інтересах, - все ж громада.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Мік (галицька миша) Показати IP 23 Червня 2015 19:52
Правильно хлопці зробили!!!
Andrij до Мік (галицька миша) Показати IP 23 Червня 2015 20:40
Jaki xlopzi?, ze krusu ..... vsi na teatralny ploshy , bydemo gnatu ze padlo poku vonu nas zi svity bozogo ne zzulu,......
дідо Показати IP 23 Червня 2015 19:58
Таке відбувається постійнно у міськраді. Чернецький торгував золотом цілий рік на спрощеній системі оподаткування. тоді коли законом заборонялося .
Мік (галицька миша) до дідо Показати IP 23 Червня 2015 20:01
Воно тобі треба туди свого довгого носа сувати?
Волинський щур до Мік (галицька миша) Показати IP 23 Червня 2015 20:05
Закривайте на все очі - вами ще не так "накерують"! Мало вам всього того що в Україні робиться?!
Воно так і є... Показати IP 23 Червня 2015 21:29
"...А братія мовчить собі,витріщівши очі- нехай ,каже,може так і треба..."

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus