USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Луцькі депутати пропонують змінити «позаблокову» воєнну доктрину

29 Травня 2015 09:45
Луцькі депутати надішлють звернення до Президента України з проханням внести зміни до воєнної доктрини України.

Відповідне рішення депутати прийняли під час другого пленарного засідання 74 чергової сесії Луцької міської ради 28 травня.

Читайте також: Армія України за рік президентства Порошенка

Звернення зачитала депутат міськради Олена Голєва. Вона пояснила, що востаннє воєнна доктрина України редагувалася президентом-втікачем Януковичем. А чинна доктрина прямо суперечить дійсній ситуації в країні, і таким чином «зв’язує руки» РНБО та Генштабу.

«До прикладу, пункти 13, 18 воєнної доктрини України твердять: ураховуючи тенденції та умови розвитку воєнно-політичної обстановки у світі, Україна вважає, що збройна агресія, в результаті якої може виникнути локальна або регіональна війна проти неї, в середньостроковій перспективі є малоймовірною. Україна дотримується політики позаблоковості, розцінює її як важливий фактор зниження напруженості воєнно-політичної обстановки в регіоні», - зазначила депутат.

Нагадуємо, Верховна Рада України 23 грудня 2014 року скасовала позаблоковий статус України. А днями президент України підписав нову Стратегію національної безпеки України.

Та ось воєнна доктрина залишається незмінною. А це - складова концепції нацбезпеки. Власне, доктрина вже давно потребує змін. А Міністр оброни Степан Полторак ще з початку року говорить про необхідність таких кроків.

До слова, Олена Голєва процитувала й витяги із воєнної доктрини Російської Федерації, зміненої наприкінці 2014 року.

«Цікаво, що агресор у пункті 12 своєї доктрини чітко прописав перелік основних зовнішніх військових небезпек. Наприклад, цитуємо: «б) дестабилизация обстановки в отдельных государствах и регионах и подрыв глобальной и региональной стабильности; в) развертывание (наращивание) воинских контингентов иностранных государств (групп государств) на территориях государств, сопредельных с Российской Федерацией и ее союзниками, а также в прилегающих акваториях, в том числе для политического и военного давления на Российскую Федерацию;… д) территориальные претензии к Российской Федерации и ее союзникам, вмешательство в их внутренние дела;… ж) нарушение отдельными государствами международных договоренностей, а также несоблюдение ранее заключенных международных договоров в области запрещения, ограничения и сокращения вооружений; з) применение военной силы на территориях государств, сопредельных с Российской Федерацией и ее союзниками, в нарушение Устава Организации Объединенных Наций (ООН) и других норм международного права …»), а у пункті 21 Росія чітко прописала основні завдання по стримуванню військових конфліктів», - каже депутат.

Вона додає: складається враження, що воєнна доктрина сусідньої держави спеціально змінена під ситуацію в Україні. Натомість Україна й досі не зробила жодних кроків до зміни власної доктрини.

Тому вона запропонувала луцьким депутатам закликати Президента України внести зміни в існуючі або прийняти нову воєнну доктрину України. Луцькі депутати проект рішення підтримали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
луч Показати IP 29 Травня 2015 09:48
браво голєва, популізм цвіте. Крім лиця на тролейбусах навіть не знаю що вона зробила
опа Показати IP 29 Травня 2015 09:50
Ви на місцевому рівні вже все вирішили, що кожен день пропозиції у ВР направляєте!?
лучанин Показати IP 29 Травня 2015 09:51
скоро вибори будемо частіше чути про цю "пані".
Анонім Показати IP 29 Травня 2015 12:10
Луцькі депутати, а скільки з вас мобілізовано? Патріоти , блін.
до лучан Показати IP 29 Травня 2015 12:15
Тепер на черзі прийняття Луцькими депутатами звернення до ООН щодо визнання одностатевих шлюбів , а також щодо подій в Сирії та Йємені, щодо корупції в ФІФА. Чи можна уявити, що б в країнах сталої демократії місцева територіальна громада визначала зовнішню політику держави ?
Укрправда Показати IP 29 Травня 2015 12:44
СБУ викрила факти зловживань посадових осіб "Укртранснафти" при укладанні угод на зберігання технологічної нафти, витісненої з магістральних нафтопроводів. Про це йдеться у повідомленні СБУ. У відомстві нагадали, що у квітні 2014 року керівництво компанії уклало низку договорів з комерційними структурами на безоплатне зберігання у їхніх резервуарах технологічної нафти з магістральних нафтопроводів. Угоди були укладені на річний термін з правом пролонгації після закінчення їхньої дії на тих самих умовах. "Натомість менеджери "Укртранснафти" уклали додаткові угоди до чинних договорів, за якими зменшили терміни безоплатного зберігання нафти до 90 діб. Після завершення цього безоплатного періоду, посадовці, порушуючи вимоги Закону України "Про здійснення державних закупівель", без проведення відповідних торгів уклали нові договори з підприємцями вже на платній основі", – сказано у повідомленні. За даними СБУ, у 2014 році вартість зберігання нафти у комерційних резервуарах коливалася від 1,78 до 3,20 гривень за 1 тонну нафти на добу, а в 2015 році ціна зросла вже до 6,20 гривень. Загалом компанія заплатила 456 мільйонів 437 тисяч гривень. Відкрито кримінальне провадження за статтею про зловживання службовим становищем, яке призвело до важких наслідків. Як відомо, у четвер Держфінінспекція відзвітувала, що не знайшла жодних порушень у діяльності "Укртранснафти". Повністю державною "Укртранснафтою" тривалий час керував менеджмент, лояльний до олігарха Ігоря Коломойського. Саме на підприємствах Коломойського і зберігалася ця технологічна нафта, за що держава платила олігарху сотні мільйонів гривень (лише у березні-квітні цього року він отримав за це 120 млн гривень). Після рішення Наглядової ради "Укртранснафти" звільнити лояльного до Коломойського керівника компанії Олександра Лазорка, олігарх, який тоді ще був губернатором Дніпропетровської області, примчав з охороною і влаштував скандал. Зрештою, держава все ж призначила нового керівника, яким став Сергій Сукало. Українська правда

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus