USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Луцькі депутати просять Київ не приймати антиукраїнський закон про мову в школах

22 Липня 2020 22:10
Луцька міська рада звернеться до центральної влади з проханням не допустити прийняття антиукраїнського закону.

Про це йшлося 22 липня під час дистанційної позачергової 88 сесії Луцької міської ради.

Депутати розглянули проєкт рішення Про звернення до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо неприпустимості прийняття антиукраїнського законопроєкту №2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти».

Як наголошено в зверненні, депутати Луцької міської ради обурені тим, що в Україні відбувається чергова антиукраїнська провокація та спроба наступу на українську мову.

«Саме українська мова є одним із визначальних чинників, що перетворюють українців на єдину націю і творять міцне підґрунтя державної незалежності і соборності України. Мова – не просто культурне надбання та засіб комунікації, це наріжний камінь національної безпеки, соціального розвитку та міжнародної суб’єктивності нашої держави», – вказано в тексті звернення.

Так, йдеться про законопроєкт №2362, внесений народним депутатом Максимом Бужанський, яким передбачаються зміни до чинних законів про мову і освіту, що передбачають, зокрема, скасування з 1 вересня 2020 року переходу учнів 5–11 класів українськомовних шкіл на українську мову навчання та дозвіл викладати декілька навчальних предметів російською мовою в українських школах.

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, за результатами розгляду в першому читанні, рекомендував відхилити цей законопроєкт, а Міністерство освіти і науки України не підтримало його.

«Ми, депутати Луцької міської ради, закликаємо Президента України Володимира Зеленського проявити державну відповідальність і політичну волю й не допустити прийняття цього законопроєкту; Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова зняти русифікаторський законопроєкт №2362 із розгляду та припинити дискусії, які підважують державний статус української мови, раз і назавжди; кожну депутатську фракцію та групу у Верховній Раді України, усіх народних обранців у парламенті у разі винесення законопроєкту №2362 на пленарне засідання виступити на захист української мови і української освіти і проголосувати проти», – зазначили обранці громади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Я Показати IP 23 Липня 2020 05:41
чим би не тішитись
Лучанин Показати IP 23 Липня 2020 10:18
Спочатку потрібно вивчати мову, а не інші предмети на українській мові. Можна ж наприклад просто збільшити кількість години української мови і літератури, можливо ще якість додатокові заходи. Після того можна переходити на вивчення предметів укр. мовою. Бо інакше через деякий час якість знань випускників може впасти.
! до Лучанин Показати IP 23 Липня 2020 13:02
(украінською мовою) а не на укр мові! грамотний ти наш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus