USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Луцькі депутати проситимуть уряд проіндексувати зарплати та пенсії

29 Вересня 2015 13:47
Луцькі обранці громади звернуться до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням індексувати зарплати, пенсії та стипендії.

Так, про проект рішення «Про звернення до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо затвердження Урядом порядку проведення індексації заробітної плати, пенсій, стипендій та соціальних виплат у другому півріччі 2015 року» розмовляли під час засідання постійної комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 29 вересня.

Нагадаємо, з 1 січня 2015 року набув чинності Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» за №76-VIII від 28 грудня 2014 року.

Згідно пункту 14 Прикінцевих положень вказаного закону Кабінету Міністрів України необхідно було, згідно з результатами першого півріччя 2015 року та з урахуванням економічної ситуації, затвердити порядок проведення індексації заробітної плати, пенсійних та соціальних виплат.

«Однак, за станом на сьогодні, вказаний порядок не затверджений, а відтак індексація заробітних плат, пенсій, стипендій та соціальних виплат у другому півріччі 2015 року не проводилась.

Враховуючи економічну ситуацію в країні розмір індексації з початку року зріс у тричі і, за станом на 1 серпня 2015 року, становить 75,5%. Вказана обставина зумовила те, що кошти, які були закладені в бюджетах усіх рівнів на індексацію заробітної плати, пенсій, стипендій і соціальних виплат в поточному році закінчились ще в першому півріччі 2015року. Постійне підвищення цін на товари і послуги, суттєве знецінення гривні, зростання тарифів на газ, електроенергію та інші комунальні послуги, а також відсутність індексації пенсій та заробітної плати призводить до зниження рівня життя та відкидає більшість людей за межу бідності», – йдеться у проекті рішення.

Зокрема, згідно із Статтею 18 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» №2017-III від 5 жовтня 2000 року індексацію доходів населення, яка встановлюється задля підтримання достатнього життєвого рівня громадян та купівельної спроможності їхніх грошових доходів в умовах зростання цін, віднесено до державних соціальних гарантій, що, згідно зі статтею 19 цього ж Закону, є обов'язковими для всіх підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності.

Крім того, відповідно до частини п'ятої статті 95 КЗпП України і статті 33 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

Таким чином, заробітна плата підлягає обов'язковій індексації у зв'язку зі зростанням споживчих цін (інфляцією). При цьому індексація обов'язкова як для бюджетних установ, так і для інших роботодавців, оскільки є однією з основних державних гарантій щодо оплати праці працівників.

«Наразі нашій країні потрібні єдність, довіра, боротьба з корупцією і рішучість у проведенні реформ, а матеріальне благополуччя народу є єдиним дієвим для цього інструментом. Соціальна довіра та прихильність людей до влади, та здійснюваних нею реформ виникають лише в наслідок відчуття захищеності з боку держави.

Зволікання Кабінету Міністрів України з прийняттям порядку та виділенням коштів на індексацію порушує законні права пенсіонерів, освітян, медиків, студентів, державних службовців, соціально незахищених верств населення та суперечить статті 2 Закону України “Про індексації грошових доходів населення” і пункту 14 Прикінцевих положень Закон України “Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” за №76-VIII від “28” грудня 2014р.

Усі вказані категорії населення нічим не завинили перед українським Урядом, а відтак не заслуговують на таке відношення з боку виконавчої влади. Саме тому, на нашу думку, нормативне врегулювання піднятого питання потребує негайного вирішення, що забезпечить реалізацію законних прав громадян та сприятиме вирішенню питань пов’язаних із забезпеченням належного життєвого рівня населення в цілому.

Враховуючи вищевикладене та з метою захисту законних прав пенсіонерів, освітян, медиків, студентів, державних службовців, соціально незахищених верств населення вимагаємо негайно розробити та затвердити порядок проведення індексації заробітної плати, пенсій, стипендій, соціальних виплат на ІІ півріччя 2015 року та виплатити людям нележні суми індексації», – пишуть ініціатори проекту рішення.

Тож, члени профільної комісії таку ініціативу у більшості підтримали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
лучани Показати IP 29 Вересня 2015 14:27
Бютоголова секта хоче знову бабла надрукувати. Будемо мати ще інфляцію, так як зробила в 2008 році кремлівська агентка Тімашєнка.
Анатоль_ Показати IP 29 Вересня 2015 14:35
За це депутатам він нас усіх-низький доземний уклін !
Конорейка А.А. Показати IP 29 Вересня 2015 20:00
Дешевий ПІАР перед виборами !!!! До виборів чомусь ніхто ,нікуди не звертався !!! Не купуйтесь люди на дешеву рекламу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus