USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Луцькі «дітки дощу» повернулись із фестивалю у Туреччині з відзнаками

4 Травня 2017 13:52
З іменними відзнаками, кубком та медалями повернулись маленькі лучани, які мають розлади аутичного спектру, з міжнародного фестивалю ANCA, що тривав з 24 по 26 квітня в турецькому місті Аланья.

Про це йшлося 4 травня під час прес-конференції за участю представників міської влади, а також батьків і дітей-учасників фестивалю.

Дійство, яке відбувалось у Туреччині, зібрало представників з 64 країн світу. Делегація з Луцька – єдина з України. У рамках фестивалю провідні фахівці вивчення розладів аутичного спектру представляли свої доробки і методики, обмінювались досвідом. А для дітей організували мистецькі практики, спортивний марафон та всілякі майстер-класи.

ГО «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята» номінувалась на участь з міні-виставою «Каструлька Анатоля» та оркестром «Веселковий передзвін». Виступи лучан відзначило журі – дітлахи отримали іменні відзнаки за танцювальний перфоменс «Кришталевий вальс», а також медалі і кубки за участь у спортивному марафоні.


Маленький лучанин Антон Цьось каже, що поїздкою та участю в конференції дуже задоволений.

«Я дуже радий такій можливості, отримав купу позитивних емоцій. У цьому фестивалі взяли участь представники 64 країн світу», - розповідає із захопленням Антон.


Мама одного з учасників Олена Рудик каже, що спершу діткам було трохи складно комунікувати між собою, адже основна проблема – відсутність діалогу. Проте, завдяки старанню батьків та небайдужих до цієї проблеми людей, бар’єри вдалося подолати.

«Дякуємо за можливість перебувати на такому фестивалі. Це гарний шанс для діток поспілкуватись між собою та подружитись», - зазначає пані Олена.


Творчий керівник Олена Петренко-Радобенко, яка готувала діток до виступу, зауважує, що працювати з ними не важко, а спілкування з такими малюками приносить купу задоволення. Та додає, що музика – один з найважливіших інструментів для соціалізації.

«Музичні заняття вони чекають з нетерпінням, гарно ставляться до них. Будь-який вид мистецтва для них – це задоволення. Самі по собі вони дуже добрі, з ними легко знайти контакт. А ще відчують, коли людина в стресі, а коли спокійна» - ділиться враженнями про роботу з дітками пані Олена.

Начальник управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради Ліна Галан зазначила, що дуже важливою є підтримка таких дітей з боку влади. Відтак, висловила вдячність міській раді за те, що поїздку та участь в фестивалі повністю профінансували з бюджету Луцька.

«Участь у фестивалі - надзвичайно важлива, як для батьків, так і для дітей. Знаємо, що ви один із перших підтримали ініціативу та всіляко сприяли її втіленню», - зазначила Ліна Галан, звертаючись до виконувача обов’язків Луцького міського голови Ігоря Поліщука.

На що Ігор Поліщук зазначив, що міська рада і надалі шукатиме можливості підтримувати такі соціально важливі проекти, аби дітки могли нормально відпочивати, розвиватись, отримувати нові знайомства.

Керівник ГО «Янголята» Юлія Поліщук пригадала, що створення творчої студія розпочалось з написання проекту з музичної терапії, з яким звернулись у 2015 році у Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Там ініціативу підтримали та профінансували, після чого почались заняття з мучної терапії, відбувалися майстер-класи в творчій майстерні.

Результати своєї кропіткої праці презентували під час звітного концерту, де, зі слів Юлії Поліщук, діти змогли довести, що вони – здібні та зацікавлені у творчості.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК «ДІТИ ДОЩУ» ДАРУВАЛИ ЛУЧАНАМ УСМІШКИ

«Діти зрозуміли, що їм подобається виступати та брати участь у таких дійствах. Це – додаткова соціалізація, адже одна з основних проблем аутизму - погана соціалізація. Ми дуже вдячні Фонду за допомогу, адже старт ми отримали саме завдяки його підтримці», - каже Юлія Поліщук.

Також керівник ГО «Янголята» подякувала міській раді за допомогу та сприяння, завдяки чому дітки змогли взяти участь у фестивалі в Туреччині. У знак вдячності Ігорю Поліщуку вручили грамоту та запросили стати почесним учасником організації.

«Задоволені батьки та усмішки дітей – найкраща подяка для міської ради. Це заслуга не тільки моя, але й Ліни Галан, а також усіх депутатів міської ради. Радий, що ви повернулись з такими позитивними емоціями. Ми будемо підтримувати такі заходи, залучатимемо ще більше ресурсів», - наголосив виконувач повноважень міського голови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus