USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Луцькі фавели»: забудовникам пропонують звернути увагу на дачні масиви

17 Лютого 2021 14:12
До міської ради все частіше звертаються громадяни з проханням перевести садовий будинок у дачному масиві в житловий фонд, щоб там можна було зареєструватися. Через це виникло питання про те, що в перспективі тут буде далі, адже для багатьох дачі перестали бути лише місцем для сезонних польових робіт, а стали повноцінним житлом.

Члени міськвиконкому під час засідання 17 лютого розглядали низку питань про переведення статусу садових будинків у житлові. Закономірно, що у міськраді поцікавилися, чи не хочуть дачники, аби масив став повноцінним мікрорайоном.

Як пояснив начальник управління містобудування та архітектури Веніамін Туз, для того, щоб провести реконструкцію треба, щоб у дачному масиві власники змінили статус земельних ділянок. Але для цього потрібна згода усіх членів садового товариства. З його слів, є випадки, коли дирекція садових товариств за реконструкцію, але є частина людей, яких влаштовує статус садового товариства. Та без їхньої згоди не можна зробити проект для надання статусу житлового масиву.

Крім того, велике питання в таких масивах до інфраструктури, зокрема доріг. Адже зазвичай там ширина дороги разом з тротуарами всього лише 6 метрів, де двом автівкам розминутися практично неможливо.

Як зазначив секретар міської ради Юрій Безпятко, цієї зими навіть надійшло звернення від садового товариства у селі Жабка з проханням розчистити дороги від снігу. Але по-перше, там надто вузька дорога для техніки, а по-друге, розчищення доріг в садових товариств – це їхня частина відповідальності, а не міста.

Водночас член міськвиконкому Олег Іванюк вважає, що в місті варто розпочати публічне обговорення щодо подальшого статусу садових товариств. Мовляв, нині там вже чимало сімей живуть на постійній основі і масиви перетворюються на «фавели». Натомість, на його думку, цими ділянками могли б зацікавитися забудовники.

«Урбанізація – природній процес, але має формуватися місто з усіма правилами, обов’язками і законами в тому числі. І оце ми робимо «фавели». Там живуть діти, вони живуть в іншому вимірі ніж ті, що в місті: в мало опалюваних приміщеннях, невідомо як вони добираються до школи, як їм надають медичну допомогу. Варто, щоб міський голова, депутати, виконком знайшли правильну форму дискусії з залученням міських забудовників, голів садівничих товариств і це питання треба зрушити. Забудовники шукають місця для будівництва житла нормальної якості. Це земля, на якій можна було б будувати мікрорайони, і забудовники були б зацікавлені інвестувати в ці мікрорайони з зобов’язаннями перед тими людьми. Ще 30 років і там будуть виникати «фавели», – вважає він.

Натомість Олександр Серватович переконаний, що такий тягар на себе місто не може взяти. Він припустив, що можливо, в тих дачних будиночках людям комфортніше жити, аніж, приміром, тим, хто живе в малосімейках, або ж коли в 2-кімнатній квартирі живе 3 сім’ї.

Луцький міський голова Ігор Поліщук, своєю чергою, зауважив: питання розвитку дачних масивів складне. І якщо років 15 тому там ніхто постійно не жив, то тепер до дачних ділянок власники підводять комунікації і постійно мешкають. Але працювати над цим питанням треба стратегічно. Бо вузькі дороги в таких масивах завжди створюють незручності. Він припустив, що, ймовірно, є масиви, де власники і справді готові створити мікрорайон. Проте ця робота дуже кропітка, адже власників дачних ділянок – чимало, і з кожними треба розмовляти, бо на реконструкцію мають погодитится усі.

«Може, дійсно, зберемо забудовників. Є різні масиви, може, вони домовляться з власниками земельних ділянок про надання квартир чи інших переваг, і ті будуть там будувати житло», – припустив він.

Однак міський голова зазначив: згідно з чинним генеральним планом міста, ці території є дачними масивами. І питання їх статусу не вирішиться швидко. Тим більше, навряд чи ці ділянки будуть настільки привабливі забудовникам, оскільки там немає практично жодних комунікацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анонім Показати IP 17 Лютого 2021 14:31
Люди переїхали на дачі, подальше від багатоповерхівок, а тут знову бац, забудовник і мікрорайон.
Нічого, а я до Анонім Показати IP 18 Лютого 2021 17:30
Я і мої сусіди по дачі, хочемо по три квартири за кожну з наших ділянок в 6 сотих. В мене таких три ділянки. Інвестори, я вас чекаю з пропозиціями.
Лучанин Показати IP 17 Лютого 2021 14:45
А хто такий той Олег Іванюк??? Що вже поклав лапу на дачні ділянки. Якщо моя дача приватизована то це моя земля і моя власність. І що це за маразм? "Мовляв, нині там вже чимало сімей живуть на постійній основі і масиви перетворюються на «фавели». Натомість, на його думку, цими ділянками могли б зацікавитися забудовники." Чиї інтереси він представляє? Вже хочуть по 1000 долларів ділянки в пенсіонерів покупляти. Не вийде. В них є діти і внуки, і не такі дурні як вони думають, Це я не за всіх говорю, а за більшість.
О! до Лучанин Показати IP 18 Лютого 2021 17:31
По декілька квартир в новобудові за кожну дачу. Не менше, можна грошима ! Тільки так
Анонім до Лучанин Показати IP 29 Вересня 2021 18:18
Іванюк ніхто,нуль,ріелтор,звичайний ріелтор.Просто його дівчинка просунула вище
Правдоруб Показати IP 17 Лютого 2021 14:47
Якраз "фавелами" являється хаотичне сукупчення багатоповерхових будинків. В цивілізованих країнах громадяни надають перевагу власним будинкам а в багатоповерхівках оселюються емігранти та малозабезпечені.
Анонім до Правдоруб Показати IP 17 Лютого 2021 15:33
Ви точно не знаєте значення слова "фавелла". В "цивілізованих" країнах надається перевага чомусь середньому. Приватний односімейний будинок створює інші проблеми.
Лучанин Показати IP 17 Лютого 2021 14:54
І ще. Не порівнюйте дачні масиви біля Луцька з бразильськими фавелами. Це зовсім різні речі.
Анонім до Лучанин Показати IP 17 Лютого 2021 15:34
Ну як сказати. Суть не так і сильно відрізняється.
Анонім Показати IP 17 Лютого 2021 16:27
Люди за свої гроші тягнуть світло, газ, воду. Потім з"являється от такий от "інвестор" і каже а давайте-но вашу ділянку з приватної забудови переведемо у багатоповерхову забудову
лучанин. Показати IP 17 Лютого 2021 19:00
В багатоьох питаннях згідна з Ігорем Поліщуком.але краще вести розмову не з головами садівничих товариств( які мають на меті отримання зарплати ( а це люди переважно пенсійного віку),які практично на роботу не ходять , а отримують мінімальну зарплату ( з досвіду нашого голови садівничого товариства) .Зібрати загальні збори членів садівничих товриств ,окремо кожного і щоб був кворум .Винести на обговорення це питання і я думаю,що багато хто погодиться на перевід під житловий КОТЕДЖНИЙ КООПЕРАТИВ ЧИ ОБ"ЄДНАННЯ.Дійсно на садівничих товариствах відсутні каналізації та водопроводи ( а газопостачання просто не треба) ,але там є скважини,які посилено роблять всі ті хто на постійній основі там мешкає.Краще з тих садівничих товариств зробити котеджні містечка , а не таке страхіття .як побудовано Сафрон, а прямо біля нього ( в 5 метрах приватний будинок) .( це зрозуміло і наочно ясно всім Що ГРОШІ РОБЛЯТЬ ), але це СТРАХІТТЯ в архітектурному плані міста .( але що не зробишь ,щоб отримати грошіі не жити в "фавеллах").Ну хочу зразу попередити ,що багато хто вже побудувався і не буде терпіти методик будівництва багатоповерхових будинків біля своїх ( як Сафрон),.методики знайомі( (((.
сексопатолог до лучанин. Показати IP 18 Лютого 2021 13:26
то ти лучанин чи лучанка?
Воно до сексопатолог Показати IP 18 Лютого 2021 17:28
Воно.
Maksimus3237 Показати IP 17 Лютого 2021 20:55
Дійсно питання актуальне, змінити цільове призначення то іще той квест. Ми проживаємо на дачному масиві з 5 людей і умови негірші ніж у місті в квартирі, забудовників непотрібно сюди пхати, а от з головами масивів робити щось потрібно. Наприклад ми користуємось електроопаленням в місті є пільги на масиві немає, в селі чи місті 1кВ енергії 1.70 на дахах 2.30, і таких питань море де голова масиву кладе собі в карман.
Serg Показати IP 29 Вересня 2021 22:01
А, що це за Іванюк??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus