USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Порятунок «дюймовочки»: луцькі медики виходили 650-грамову дівчинку

14 Листопада 2019 21:19
Волинянці Анастасії Альохіній – чотирнадцять. Але, дивлячись на струнку дівчину з милою посмішкою, важко повірити, що у 2005-му році вона народилась крихітною «дюймовочкою». Через те, що Настя поспішила побачити світ, народилася передчасно із критичною масою тіла – при народженні немовля важило 650-грамів та поміщалось у долоні головного лікаря.

Про історію народження та нинішнє життя волинської «дюймовочки» Інформаційне агентство Волинські Новини дізналося сьогодні, 14 листопада, під час Дня відкритих дверей у Центрі катамнестичного спостереження КП «ВОДТМО».
Зазначимо, що 17 листопада в усьому світі відзначають день передчасно народжених дітей. Згідно зі статистикою, кожен десятий малюк у світі з‘являється на світ раніше терміну.

Місяць тому у Волинській обласній дитячій клінічній лікарні на базі обласної дитячої консультативної поліклініки розпочав роботу Центр катамнестичного спостереження (раннього втручання). У Центрі передчасно народжених малюків до трирічного віку консультують фахівці КП «ВОДТМО», проводять ранню медико-соціальну абілітацію та реабілітацію, надають психологічну допомогу сім’ям.

Як розповіла заступник генерального директора Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання з неонатології Оксана Чопко, діяльність катамнестичного центру спрямована на спостереження за дітками, які, народившись передчасно, мали важкі патології та протягом тривалого часу знаходились на лікуванні у стаціонарі.
«У нашому центрі за ними спостерігають від моменту виписки і до трирічного віку. Адже саме до трьох років можливий розвиток певних віддалених негативних результатів – тобто, навіть попри те, що дітей виписуємо у задовільному стані, проблеми можуть виникнути пізніше. І у період, коли ще можна втрутитися і допомогти, ми будемо спостерігати за такими дітками. А ще для того, щоб мати певну практику, досвід, ми повинні спостерігати за тим, що з недоношеними дітками відбувається далі, протягом їхнього життя», – розповіла медик.

Зі слів Оксани Чопко, у катамнестичному центрі постійно працюватиме невролог, психолог, реабілітолог та педіатр.
«Якщо у виписці діток є рекомендація звернення до вузьких спеціалістів, ми оглядаємо їх, і, без черги, заводимо до таких фахівців. Якщо на момент приїзду ми бачимо, що дитині необхідна госпіталізація – одразу скеровуємо у стаціонар, але заспокоюємо матусь, що будемо допомагати й підтримувати їх і надалі. Центри катамнестичного спостереження існують у світі та Україні, але у Луцьку такий центр почав працювати у такому вигляді, як ви бачите сьогодні, лише місяць тому», – зазначила лікар.

Разом із тим дитячий лікар-невролог Ірина Чурікова розповіла, що, власне, термін «катамнез» означає збір медичної інформації – обстежень та історії життя дитини.

«Це роблять для дітей із групи ризику, які народилися передчасно і з критичною вагою. Такі малюки можуть мати низку проблем, зокрема, недорозвиток тканин, бронхолегеневу дисплазію, гіпоксично-ішемічне ураження мозку тощо. Саме тому ці діти потребують динамічного спостереження. Це необов’язково медичні маніпуляції, але якщо ми бачимо, що дитинка потребує корекції, ми призначаємо амбулаторне лікування, направляємо на стаціонар або ж на реабілітацію. Ці діти не можуть стояти в чергах за медичною допомогою у поліклініках, бо мають високі ризики, тому ми запрошуємо спеціалістів, яких потребує дитина, до Центру. У штаті передбачені лікар-педіатр, неонатолог, невролог, психолог та реабілітолог», – наголосила медик.
Аби підбадьорити матусь, які протягом тривалого терміну перебувають на лікуванні у стаціонарі КП «ВОДТМО» разом зі своїми дітками-поспішайками, на захід разом із своєю мамою прийшла 14-річна волинянка Анастасія Альохіна, яка народилася у 2005 році з вагою 650 грамів.

Протягом п’яти місяців її виходжувала ціла команда спеціалістів відділення інтенсивної терапії КП «ВОДТМО», після цього – у відділенні неонатології.

Настя була дуже очікуваною дитиною у сім’ї Інни та Сергія Альохіних із Нововолинська, адже попередні чотири вагітності Інни, на жаль,закінчувалися або викиднями, або передчасними пологами, внаслідок яких родина втратила семимісячного сина.

«І ось довгоочікувана п’ята вагітність, але на двадцять шостому тижні менев критичному стані госпіталізували. На шостому місяці вагітності відчула себе зле. Одразу відвезли в операційну. Так на світ з’явилась крихітна донечка зростом 32 сантиметри та вагою 650 грамів. Я плакала від щастя, коли почула, що дитина жива, хоча лікарі попередили, що не дають жодних прогнозів», – пригадує події 14-річної давності Інна.
Маму та дитину негайно доправили в Луцьк в неонатологічний центр обласного дитячого територіального об’єднання. Завдяки зусиллям та професіоналізму лікарів, дівчинка змогла вижити.

Сама ж Настя розповіла, що має багато друзів, серед яких у більшості – хлопчики:

«Так вже склалося, що мої друзі мене постійно захищають. Вони знають,із якою вагою я народилася»,- посміхається дівчинка.
На запитання про хобі та майбутню професію, вона зауважила, що раніше хотіла б навчитися робити татуювання й бути справжнім тату-майстром, але поки ще не визначилась із майбутнім фахом.
Фото та текст – Вікторії Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 15 Листопада 2019 07:44
Деякі фото недоречні.
Митець до Анонім Показати IP 15 Листопада 2019 09:57
Я художник, я так вижу;-)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus