USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі школярі тепер знають про В’ячеслава Липинського. ФОТО

8 Жовтня 2013 18:08
Для учнів 9-10 класів школи №17 міста Луцька організували екскурсійну поїздку відомими історичними місцями Волинського краю.

Школярі отримали змогу не лише чути про героїчні події на виховних годинах чи спостерігати їх на картинках тематичних виставок, а й побачити на власні очі та відчути своїми серцями. Екскурсію організували 5 жовтня за сприяння депутата Луцької міської ради Сергія Сівака, - повідомили у прес-службі Волинської обласної організації ВО «Свобода».

Насамперед школярі відвідали музей В’ячеслава Липинського в селі Затурці Локачинського району. Глибоку змістовну розповідь про життя поляка за національністю, та Українця за духом, для школярів провів директор затурцівського музею – Віталій Кушнір. Зі слів Віталія Григоровича, «ім’я Липинського ще мало знане, але його внесок в історичну науку, в становлення державності України воістину є неоціненним». «До нас приїздять люди з Польщі, Канади, Білорусії, але, на жаль, ще мало маємо українців, для котрих, власне, все життя і працював В’ячеслав Липинський», – додав Віталій Кушнір.

Наступним пунктом подорожі стало село Новий Загорів Локачинського району, де у вересні 1943 року 42 українські повстанці вели нерівний бій із німецькими загарбниками. Особливе захоплення у школярів викликав той факт, що наймолодшому із вояків УПА, які брали участь у цьому героїчному бою, напередодні виповнилось лишень 17 років, а чотовому Андрію Марцинюку («Березі») було всього лише 23 роки. За словами вчителя історії Старозагорівської середньої школи Ігоря Барана, «історія цієї землі настільки насичена історичними постатями та подіями, що треба лише братися за підручники для її вивчення». Для прикладу, в цьому легендарному селі багато разів бував Гетьман України Іван Мазепа.

Заключним пунктом екскурсійного круїзу стали відвідини Національного історико-меморіального комплексу «Поле берестецької битви». Школярі переглянули експозицію музею, побували в Михайлівській церкві та місцевому монастирі святого Георгія Переможця.

Директор Берестечківського історичного музею Олег Дергай розповів та показав місце, де 300 козаків прикривали відхід українського війська на острові «Гайок», а також місце загибелі останнього козацького оборонця Івана Нечая – «Козацьку яму».

Зі слів організатора екскурсійного туру історичними місцями Волинського краю, свободівця Сергія Сівака, подібні заходи – найпереконливіше впливають на національне-патріотичне виховання школярів. Депутат запевнив, що продовжуватиме організовувати подібні заходи й надалі.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я там був Показати IP 9 Жовтня 2013 10:30
Віталій Кушнір - молодець!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus