USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі водії в маршрутках не курять, бо скоро конкурс?

1 Червня 2010 10:32
Останнім часом випадків куріння водія в салоні маршрутного таксі під час перевезення пасажирів трапляється дедалі менше, принаймні скарг від мешканців міста надходить дуже мало.
Про це розповів начальник відділу транспорту та зв’язку департаменту економіки Луцької міськради Олександр Середа.
Чиновник пояснює це тим, що перевізники турбуються про те, аби не мати проблем з владою, тому й намагаються уникати порушень. Тим паче, що на наступний рік проводитиметься серйозний конкурс на перевезення, де буде враховуватись якість надання послуг. Проте поки що випадків притягнення до відповідальності за порушення якогось водія чи розірвання угоди з якимось перевізником не було.
Чиновник вважає, що водіїв маршрутних таксі, які курять за кермом, потрібно суворо карати. «Якщо людина стає свідком факту порушення з боку водія, вона спокійно може звернутись в наш відділ за номером телефону 77-79-19. Але для того, аби ми змогли ідентифікувати та покарати порушника, обов’язково слід зафіксувати автомобільний номер. Більше трьох порушень карається розірванням договору на пасажирські перевезення з підприємцем», - каже Середа.
Правозахисник Віктор Білоус каже, що куріння водіїв в салонах маршруток – пряме порушення Закону України «Про автомобільний транспорт». Юрист переконаний, що про те, що курити в салоні не можна, добре знають всі водії.
Проте він підтверджує, що на перевізників можуть вплинути лише органи місцевого самоврядування. «Тому раджу скаржитись на порушників безпосередньо у міську раду. Для цього варто записати номер автомобіля, номер маршруту, якщо вдасться й прізвища водія та перевізника. Ідеально було б фіксувати такі порушення на фотокамеру. Однак треба пам’ятати, міська рада не видає ліцензії, а лише укладає угоди з перевізниками, у яких останні зобов’язуються дотримуватися українського законодавства, а отже, і Закону «Про автомобільний транспорт», де йдеться про заборону куріння. Що ж до покарання порушників закону, це також не є прерогативою міської ради, оскільки органи місцевого самоврядування не мають повноважень штрафувати чи забирати ліцензії. Цим повинно займатись територіальне управління Державної інспекції автомобільного транспорту у Волинській області, яке підпорядковується Міністерству транспорту України» - каже юрист.
Разом з тим Віктор Білоус розповідає, що інспекція автомобільного транспорту ніяк не контролює, палять водії маршруток під час руху чи ні. У її обов’язки входить лише нагляд за дотриманням належних умов перевезення пасажирів.
Правила дорожнього руху не забороняють курити за кермом. Тому для Державної інспекції автомобільного транспорту головне, аби водій пасажирського транспортного засобу дотримувався ПДР.
Разом з тим для усіх перевізників діють «Правила надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176. Пунктом 38 постанови водіям забороняється під час руху розмовляти з пасажирами, їсти, пити та курити.
Довідково:
Медики стверджують, що пасивне куріння є навіть небезпечнішим за безпосереднє. Наукові дослідження свідчать, що воно значно підвищує ризик захворювання на рак, серцево-судинні недуги, хвороби дихальних шляхів, системи кровообігу тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ласковая Показати IP 1 Червня 2010 10:44
Як на мене, то нехай курять. Вони ж живі люди. От здачу передавати з цим треба щось придумати, щоб не відволікався водій від дороги.
Александр Показати IP 1 Червня 2010 11:12
Як на мене , нехай би курили, тільки б позабирали у них ті радіва !
вася Показати IP 1 Червня 2010 11:29
люди, ви подуріли? як то - "хай би курили"??? та ж труять народ в прямому смислі цього слова! ще й в сраці усіх мають, не думаючи що роблять - діти, астматики - пофіг. Музика - фігня, зараз є така гарна річ як плеєр - всунув вуха - і не чуєш музики, яку воділа включив. Інша справа - дим. не протівогаз же вдягати?
WS Показати IP 1 Червня 2010 17:00
Дуже добре, що пан Середа став перейматись поведінкою водіїв. Стало б ще краще, якби він покумекав над впорядкуванням руху в місті. Хтось відслідковує маршрути?? №10 кожного дня вранці перевантажена. Допоки ми будемо їздити як телята?? Чи зовсім мізки не здалі народити якусь геніальну ідею на кшталт додаткового маршруту з ГПЗ по Волі чи хоча б збільшити кількість машин, щоб люди могли спокійно доїзджати? А чи хабар з них такий високий, що без напханого народу просто ніяк??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Прикріпити файл

Система Orphus