USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Переробка відходів й екоосвіта: Луцькому Центру управління відходами – один рік

22 Листопада 2023 18:39
22 листопада Центр управління відходами "Чистий Луцьк" відзначає першу річницю. Рік тому Центр офіційно розпочав діяльність, ставши ефективною ланкою управління відходами в обласному центрі Волині.

"Створюючи цей Центр, ми ставили перед собою конкретні цілі та завдання: зменшення навантаження на полігон, освітній та навчальний напрямок щодо поводження з відходами, збереження довкілля, приймання відходів від населення для подальшої переробки чи правильної утилізації, передавання речей для повторного використання, збір небезпечних відходів, підтримка здорової екології нашого регіону та зміна ЕКО-свідомості у мешканців в цілому", – йдеться в повідомленні Центру.

Читати ще: «Тут не сміттєзвалище, а центр управління відходами», – керівник «Чистого Луцька». Розмова

За цей період до Центру надійшли тонни відходів, які були спрямовані на переробку. Понад пʼять тисяч небайдужих здали такі види відходів: скло – 9190 кг, папір – 2800 кг, ПЕТ-пляшка – 1080 кг, метал – 1675 кг, стрейч-плівка – 265 кг, пінопласт – 310 кг, тетрапак – 350 кг, органіка – близько 10 м куб, пластик другої та пʼятої фракцій – 95 кг.

Також протягом року Центр реалізовував програму "Друге Життя Речам", завдяк чому велика кількість речей знайшли нових власників.

"Багато речей, які нам передали, отримали нове життя. Дякуємо всім, хто долучився до цієї ініціативи. Адже ми віддали для повторного використання: одяг та меблі, побутову техніку, посуд, речі домашнього/господарського вжитку, також будівельні відходи у великій кількості", – зазначають у Центрі.

Читати ще: У Луцьку відкриють ще один центр управління відходами. Відомо, де саме

Крім того, зібрали від населення на правильну утилізацію: батарейки та акумулятори – 1200 кг, ртутьвмісні лампи та термометри – 1520 шт, небезпечні речовини та електроніку.

Щодо екоосвіти, навчання та екскурсій для дітей, то впродовж року "Чистий Луцьк" організовував освітні екскурсії для учнів, де вони вчилися відповідальному ставленню до відходів та роздільному сортуванню. Окрім п'яти тисяч відвідувачів, прийняли майже півтори тисячі учнів зі шкіл Луцької громади. Приїздили і громадські організації та просто групи небайдужих людей з різних куточків України.

Читати ще: «Сміття має бути в смітнику», або Прості будні тих, хто робить Луцьк охайним

А ще на території Центру створили унікальні теплі грядки з компостом з органіки, яку привозили відвідувачі. "Цей город став нашою візитівкою та гордістю, він завжди привертає увагу та полонить серця візитерів", – йдеться в повідомленні.

"Цей рік був потужним і продуктивним. Зупинятися і не плануємо, а навпаки – розширювати мережу сортувальних станцій та ставати ближчими до лучан, як в плані навчання, так і безпосередньо щодо збору відсортованих відходів.

Також нагадуємо, що Центр управління відходами "Чистий Луцьк" працює щодня без вихідних з 7:00 до 20:00. Все для зручності наших відвідувачів. Віримо, що все найкраще попереду, віримо разом з вами у перемогу і у чисте майбутнє", – резюмують у Центрі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Брахман Показати IP 22 Листопада 2023 22:00
Молодці!Так тримати!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus