USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Луцькрада звертається до Кабміну через критичне обміління Стиру

30 Квітня 2020 11:59
Депутати Луцької міської ради скерують звернення до центральної влади через обміління річки Стир.

Про це йшлося 30 квітня під час дистанційного засідання позачергової 76-ї сесії Луцької міської ради.

На розгляд депутатів винесли проєкт рішення Про звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо вирішення екологічної проблеми територіальної громади міста Луцька.

Як нагадав депутат, радник міського голови Ігор Поліщук, територією Луцька протікає річка Стир, яка відноситься до басейну річки Прип’ять, протяжністю 483 км, з яких 150 км розміщені на території Волинської області і 12,05 км – на території Луцької міської територіальної громади. На річці Стир у 1980-х роках побудовано штучну заплаву. Ширина заплави становить 1–2 км, має старорічища, які затоплювались під час повеней в минулі роки.

Але цього року Стир знаходиться у вкрай незадовільному стані – води в руслі річки опустились до критичних позначок, а заплава опинилася на межі зникнення.

Все це спричиняється тим, що вище за течією річки в межах Демидівського району Рівненської області та Горохівського району Волинської області розташоване Хрінницьке водосховище, рівень води у якому регулюється шлюзами. Зараз шлюзи закриті, що призводить до катастрофічно низького рівня води в Стиру, загибелі водяної рослинності та унеможливлює нерест риби. Окрім того, на рівень води впливає і гідроелектростанція.

Ігор Поліщук звернув увагу, що, звісно, на обміління річки впливають і погодні умови.

Критично низький рівень води в Стиру стає теж причиною підмивання берегів річки, падіння дерев в русло річки та подальшого його замуленням. Додатковим навантаженням на русло та його замуленню є змивання ґрунту під час опадів.

Тому міськрада вирішила звернутися до Кабміну й Міністерства енергетики та захисту довкілля, аби ті вжили невідкладних заходів щодо вирішення цієї екологічної проблеми, створеної як на території Луцької міської територіальної громади, так і інших ОТГ, розташованих нижче Хрінницького водосховища за течією річки Стир.

Йдеться, зокрема, про необхідність відкриття шлюзів, аби поповнити надходження води в річці.

Для ознайомлення текст звернення надішлють теж районним і обласним радам (Волинській і Рівненській).

Також депутати запропонували Кабміну переглянути тарифи на зелену енергію в напрямку їх зниження.

Своєю чергою, депутат Євгеній Ткачук запропонував своїм колегам обстежити русло річки і виділити додаткові кошти для очищення Стиру від повалених дерев.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
еколог Показати IP 30 Квітня 2020 12:09
Чудіки ,очисні зробіть.
Лікар до еколог Показати IP 30 Квітня 2020 12:22
Випий ліки, мудик.
Лучанин 22 Показати IP 30 Квітня 2020 14:11
Вот таке питання, якщо шлюзи закриті і вони затримують воду, то питання чому в хрінниках вода зі Стиру не підтоплює околишню територію? Я думаю десь міліріативні канали нариті у поля від Стиру вище за течією, зарас посуха і водичку зі Стиру качають у них.
мудикам і не тільки Показати IP 30 Квітня 2020 14:24
Найперше, моліть Бога щоб посилав дощі частіше. По-друге, "більше" рубайте лісів. По-третє, робіть "більше" озер замість боліт. І дбайте, щоб "франкліни" не закривали очі!
Ввв Показати IP 1 Травня 2020 09:00
Є момент при почистити від сміття прибережну територію... Хоча хто це зробить...всім...байдуже...не моє... Національна риса...
Гідротехнік Показати IP 2 Травня 2020 06:37
Будь ласка, не ганьбіться перед центральною владою. Перед тим, як робии такі звернення хоча би з кимось "у водній темі" проконсультувалися. Водосховища перерозподідяють стік річки протягом року. Тобто більшу водність зими/весни розподіляють на літо/осінь. Якщо зараз його не набрати, то восени взагалі не буде води. Гідроелектростанції як споруди взагалі не впливають на стік, вони тільки виробляють електроенергію. Максимум, що можна зробити в даній посушливій ситуації - це узгодити мінільні санітарні пропуски з Хрінницького водосховища. Можете глянути ще на Млинівське водосховище, воно хоч і не на річці Стир, але всеж впливає на стік притоки - Ікви.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus