USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьких депутатів просять посприяти у порятунку хворих на інфаркт

26 Січня 2016 21:05
Проблема фінансування закупівлі стентів, що використовуються для оперування хворих на гострий інфаркт міокарда, виникла в обласному центрі кардіоваскулярної патології.

Про це йшлося під час дня депутата у Луцькій міській клінічній лікарні 26 січня.

Як розповіла головний лікар Лариса Духневич, до складу закладу входять чотири обласні відділення: Волинський обласний центр кардіоваскулярної патології, Волинський обласний опіковий центр, Волинське обласне відділення екстракорпоральних методів детоксикації, гіпербаричної оксигенації, гострих отруєнь та гемодіалізу та Центр кишково-шлункових кровотеч.

Волинський обласний центр кардіоваскулярної патології функціонує з 2005 року, тут стаціонарно отримує лікування 5000 пацієнтів з патологією серцево-судинної системи, 300 пацієнтів з інфарктом міокарда тут лікують щороку. Окрім того, працюють у рамках програми «Волинькард», яка дає можливість за допомогою ангіограма робити операції при гострому інфаркті міокарда (коронарографію, стентування). В обласній клінічній лікарні такі операції роблять у плановому порядку, натомість у міській почали робити це під час гострого інфаркту міокарда (71% стентувань). Технологія є надзвичайно затратною, але відповідає європейським стандартам. Закуповують бюджетні стенти вартістю 5-6 тисяч гривень кожен, ще до 3 тисяч коштує набір, в середньому стентування обходиться у суму не менше 10-12 тисяч гривень. Для тих, хто бажає, дають можливість придбати критий стент, який вартує значно дорожче (25-30 тисяч гривень).


Як повідомив депутатам завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології Андрій Ягенський, центр розпочав роботу наприкінці листопада 2013 року. Центр працює цілодобово, вартість одного стентування відрізняється залежно від випадку. Серед пацієнтів 80% становлять мешканці Луцька, решта – мешканці районів. Як зауважив лікар, серед нестентованих хворих смертність становить 17%, стентованих – лише 3,5%. Проблема полягає у фінансуванні закупівлі стентів – часто пацієнт не має змоги негайно оплатити їх купівлю за власні кошти. Стенти, які надійдуть приблизно через місяць, не покриють усіх потреб центру, роботу якого не можна зупиняти, адже йдеться про врятування людей.


Андрій Ягенський наголосив, що, на відміну від інших речей, це питання не можна відтерміновувати – усе вирішують години та хвилини. Торік стентування зробили 173 пацієнтам, в той час як в обласній клінічній лікарні таку операцію зробили приблизно 60 хворим. Отже, центр виконує значно більший обсяг роботи.

Нагадаємо, що з проханням виділити кошти для закупівлі стентів до міської влади зверталися у процесі розгляду проекту бюджету міста на 2016 рік.

Під час затвердження міського бюджету депутати вирішили спрямувати 300 тисяч гривень на купівлю стентів і витратних матеріалів на лікування хворих на гострий інфаркт міокарда.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 26 Січня 2016 21:33
Нехай Вам карні Ваші допомагають
лучанин Показати IP 26 Січня 2016 21:51
За 300 тисяч, згідно опублікованих цифр, вдасться провести стентування максимум 30 хворим. По принципу -- хто раніше з інфарктом попав, той і скористався. А по факту люди все куплятимуть собі самі, (а хто в змозі--то дорощі і якісніші стенти) + благодійні внески для Духневич.Безоплатної медицини нема і неповинно бути --- необхідна страхова медицина з певним гарантованим об'ємом медичної допомоги від держави.І лікарі тоді не будуть в кишеню хворому заглядати, і хворі відчуватимуть себе більш захищеними. А то поліцю реформували і гроші знайшли, а медицина вже агонує...терпець вже давно увірвався і пацієнтів, і в лікарів...
Реалії Показати IP 26 Січня 2016 23:02
Професор дуже вже захопився, Вони стали сильно обласними... Дивіться гарненько собі під ноги, дуже вже мітить команда попасти на "міну". Все так себе несете проти обласної. Негарно якось вихвалятися профанацією та своєю однобокою ідеєю.
Лучаночка до Реалії Показати IP 27 Січня 2016 13:37
Заздрість виїдає душу, еге ж? ;-)
До депутатів Показати IP 27 Січня 2016 09:43
Дендеберін і Аркаша так захоплено дивляться, щось робіть, Ви ж рідчайші прохіндеї. Дендеберін вже полів набудувався....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus