USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцьких дітей навчили писати крапанки

8 Квітня 2014 19:33
Проект «Школа писанкарства» стартував у Луцьку за підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Акція має на меті залучити учасників – діток з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах до творчої діяльності, вивчення народних звичаїв. Проект реалізується спільно з Інститутом мистецтв та Луцьким міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

Для святкового відкриття занять обрали українську писанку – крапанку. Декупаж, оздоблення текстилем, бісером – декоративні техніки, які виникли порівняно недавно. Тому організатори обрали той вид писанкарства, який є автентичним українським.

«Крапанки з традиційним українським орнаментом на 3-4 кольори – це справжнє диво для дітей. Зазвичай, це захоплююче заняття. Адже спочатку віск чорний, лінії нерівні, ти не бачиш, що буде в результаті. Потім, коли він знімається, оплавлюється, писанка розквітає – таке маленьке диво. Це завжди дітей зачаровує.

Восковий розпис був поширений на територіях давніх українських етнічніх земель. Дуже небагато слов’янських народів на сході Європи мають такий звичай. Якщо взяти північного сусіда – Росію, то там писанок не робили. Це наша, українська традиція», – розповіла старший викладач інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Галина Вахромеєва.

Ідея проекту виникла у представників благодійного фонду торік, коли з проханням підтримати книгу «Як написати писанку» до них звернувся український майстер Андрій Бондарук. Тоді для діток спільно з Луцьким міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді провели майстер-клас з написання писанки.

На «Школу писанкарства» завітали заступник голови правління та головний юрисконсульт – Ірина Констанкевич та Ігор Поліщук з тим, щоб теж повчитися разом з дітками та вручити їм подарунки.

«Враження дітей минулого року від схожої акції були настільки світлими і гарними, що ми вирішили продовжити цю традицію і в нинішньому році, розширивши коло учасників – організаторів і дитячої аудиторії. Тому звернулися до Галини Вахромеєвої, яка знає унікальні техніки і вміє навчити як студентів, так і дітей. Нам хотілося поєднати її знання, творчість з бажанням дітей прилучитися до прадавніх основ української культури і мистецтва. Впродовж цього тижня діти будуть вчитися цьому глибоко символічному мистецтву. Хотілося, щоб наше, українське, автентичне приходило до дітей змалечку. Щоб світ українства був всередині і став органічною потребою нашого життя. Сьогодні це актуально, адже ми, на жаль, ще не маємо такого потужного національного самоусвідомлення, яке було б надійним оберегом і захистом від зовнішніх і внутрішніх небезпек. Повинно бути міцне осердя і розуміння, що це питомо наші традиції, українські, і ми є українцями», – розповіла заступник голови правління благодійного фонду Ірина Констанкевич.

Діти з захопленням опановували техніку крапанки. У цьому їм допомагали студенти Інституту мистецтв. Діти пообіцяли, що будуть продовжувати вчитися вдома, адже фонд подарував все необхідне для виготовлення писанок. З не меншим захватом вчилися писанкарству і дорослі – представники Фонду Ірина Констанкевич, Ігор Поліщук та Оксана Демчук.

Всього до кінця тижня до занять планують залучити 40 дітей з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus