USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Популяризація української книги: у Луцьку діти військових зустрілися з відомою письменницею Юлітою Ран

3 Травня 2023 16:46
У Палаці культури Луцька відбулася творча зустріч дітей військовослужбовців із відомою українською письменницею, драматургинею та режисеркою Юлітою Ран. Мета заходу – популяризація української книги та заохочення до читання через ігрові форми.

Організувала зустріч ГО «Жива лялька» за сприяння Луцької міської ради та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Письменниця Юліта Ран, справжнє ім’я якої Юлія Тараненко, народилася в Харкові. У її доробку понад 30 дитячих книг та чимало перекладів зарубіжних видань з англійської й польської мов. Нині вона також працює головною режисеркою Полтавського академічного театру ляльок.
До Луцька авторка завітала неспроста, адже саме тут уперше презентують написану за її сценарієм лялькову виставу «Два скетчі про війну». Головні ролі виконують учасники ГО «Жива лялька». Згодом виставу презентують у шкільних укриттях Луцької громади. Під час візиту Юліта Ран власноруч коректувала та удосконалювала сценарій. Фрагмент із дійства актори показали дітям.
«Я вперше у вашому місті, але вже в нього закохалася. Моє серце тепер належить не тільки рідному Харкову, не тільки Полтаві, але й Луцьку. Я їхала зі сходу на захід через усю Україну. Дивлячись із вікна автобуса, думала про те, яка ж вона в нас неймовірно прекрасна. Вона сповнена всіх скарбів, які лишень можна уявити. Але наш найцінніший скарб – це люди. Це ви – діти, ваші мужні та героїчні батьки, усі, хто допомагає, донатить, тримає тил. Ми різні, але нас об’єднує єдине прагнення до перемоги», – наголосила Юліта Ран.
Як зауважила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, велика частина діяльності, яку провадить міськрада, – саме для дітей. Також вона побажала присутнім у залі мирного неба й перемоги.

«Нехай сьогоднішня зустріч подарує вам нові знання, нові враження та нові емоції, які надовго залишаться в серцях. Сподіваюсь, уже в дорослому віці ви будете шукати книги Юліти Ран для своїх дітей і розповідати їм, що знайомі із цією пані», – звернулася до малечі Ірина Чебелюк.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода розповідає, що ідея проведення заходу виникла несподівано, а пані Юліта радо зголосилася на зустріч із дітьми.

«Ми організували цей, скажімо так, літературний день для дітей наших військовослужбовців, аби вони відпочили, поринули в казки та чарівні історії. А після вистави та розважальної програми Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» подарує їм книгу письменниці «Чарівні історії про козаків», аби вони згодом змогли самі поринути в історію та пізнавати світ козацтва», – розповіла очільниця Фонду.
Упродовж зустрічі Юліта Ран представила дітям власні книги, як-от: «Мандрівні казки», «Білченя, яке шукало свою справу», «Чарівні речі», «Кіт-детектив Альф». Частинку останньої письменниця зачитала малечі. Також авторка анонсувала вихід коміксу про улюбленця мільйонів пса Патрона. Зізналася: давно мріяла створити продукт такого жанру.
Крім того, організатори підготували дітям шоупрограму. Для них виступили вихованці спортивного клубу козацьких бойових мистецтв «Герць» з акробатичними номерами. Наприкінці зустрічі дітям військових подарували книги про маленьких козаків, які авторка підписувала всім охочим. А ще юні читачі мали змогу сфотографуватися з відомою письменницею та послухати цікаві історії.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Патрiот Показати IP 3 Травня 2023 20:30
Кому вiдоиою?
Мошко з Вульки Показати IP 3 Травня 2023 21:23
Широко відома у вузькому колі !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus