USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Луцький психолог розказав, як не втратити психологічну рівновагу на карантині

1 Травня 2020 09:00
Доцент кафедри практичної та клінічної психології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, психолог-консультант Антоній Мельник розповів, як уникнути погіршення психологічного стану під час карантину та підтримати близьких.

Про це йшлося в програмі «Тема дня» телеканалу «Нова Волинь».

Так, із 2 квітня на базі факультету психології та соціології СНУ імені Лесі Українки працює Центр духовно-психологічної підтримки населення у стресових ситуаціях – діє, зокрема, гаряча лінія.

Психологи працюють із громадянами з 10.00 до 13.00 та з 15.00 до 18.00 за номерами телефонів: 063 896 4616, 099 272 9631.

Антоній Мельник наголосив, що працівники центру мають чималий досвід особистого та телефонного консультування клієнтів, а телефон довіри від управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді діяв ще з початку 90-х років.

«У той час, ще в педагогічному інституті імені Лесі Українки, ми і почали займатися психологічним консультуванням. Ця форма надання психологічних послуг дуже важлива… Наше завдання – допомогти людям розібратися в їхніх особистих або міжособистісних проблемах, зберегти їхнє психологічне та фізичне здоров’я, – сказав Антоній Мельник. – Започатковуючи цю ініціативу, насамперед ми хотіли допомогти працівникам і студентам навчального закладу в період боротьби з коронавірусом. Але на сьогоднішній день маємо абонентів навіть із доволі віддалених населених пунктів Волинської області. Ми надаємо послуги усім, хто до нас звертається».

Він зазначив, що на сьогодні, починаючи з 2 квітня, консультанти центру отримали близько сотні дзвінків, не враховуючи повторних і маніпулятивних. Найчастіше люди телефонують із проблемами, які не вписуються лише у вузькі рамки карантину через коронавірус.

«Це проблеми, пов’язані з особистісним світом, самопізнанням, внутріособистісними та міжособистісними конфліктами. Звичайно, карантин тільки загострює ці проблеми і людина більш гостро починає відчувати те, на що раніше мало звертала увагу», – зазначив психолог і додав, що найпоширенішими є проблеми міжособистісного характеру, зокрема між старшим і молодшим поколіннями в плані сприйняття епідемічної ситуації, внутрішня тривожність та психосоціальні проблеми, пов’язані з забезпеченням матеріального блага.

Антоній Мельник розказав, що вимушена ізоляція, на жаль, посилює проблеми, які були й раніше. Звідси й конфлікти на рівному місці.

«У першу чергу ми повинні розуміти, що карантин – це тимчасове явище. По-друге – ті умови, в яких ми знаходимося, теж тимчасові. Вони створені з однією метою – зберегти здоров’я кожної людини. Уникнути накопичення агресії через обмеження можливості вийти на вулицю, поспілкуватися зі знайомими, побути в трудовому колективі або неформальному середовищі можна за рахунок розуміння того, що потрібно пережити цей період і ніхто не винен у тому, що так сталося. Головне – розуміти одне одного, адже всі опинилися в рівних умовах. Наша нервова система, наша психіка, на жаль, може неадекватно реагувати на ті подразники, які за звичайних умов здавалися нам буденними і лише трішки неприємними. Якщо є вибух агресії, потрібно подумати: а чи правильно я роблю, чим це все закінчиться? Передусім потрібно розібратися у своєму «Я», у власному внутрішньому світі і спробувати зорієнтуватися в тому, що цю ситуацію потрібно просто пережити», – порадив психолог.

Також доцент рекомендував використати період карантину з користю – наприклад, налагодити стосунки з дітьми: «Нарешті діти мають можливість зрозуміти, що батьки – це не тільки дорослі, які весь час повчають, втлумачують, що треба робити, а що – ні. Батькам не варто проводити якісь виховні заходи, краще все перевести в гру або бесіду, де тато та мама є партнерами. Ігрова діяльність – це те, що найкраще сприймається дітьми, навіть дорослими дітьми: підлітками та молоддю».

Подробиці – в сюжеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
777 Показати IP 1 Травня 2020 11:24
а на какие шиши жить,пусть еще расскажет,раз умный такой...
Не байдужий Показати IP 1 Травня 2020 16:54
Цікаво ,шо б говорив цей психолог, якби йому зарплатні не платили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus