USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

«Листи щастя» від ДАІ почнуть приходити до водіїв вже в лютому

17 Січня 2014 14:53
Заробити на штрафах (згідно з розрахунками авторів законопроекту) можна буде близько 525 мільярдів на рік. Для порівняння - прибуткова частина бюджету України в 2013 році склала лише 363 мільярди гривень.
Камери планують розставити по всій країні. ДАІ починає в авральному порядку розставляти фото-, відеофіксатори скрізь, де тільки можна. У відомстві тепер лише за місяць повинні вирішити, яка контора буде виступати в ролі листоноші і розсилати листи щастя, - пише FirstGear.
ЗА ОДНУ ПОЇЗДКУ ПО УКРАЇНІ МОЖНА НАЗБИРАТИ ДО 8 ТИСЯЧ ШТРАФУ
Водії за цей же місяць повинні привчити себе не порушувати правила дорожнього руху. Адже вже в лютому за одну поїздку з Києва до Одеси і назад можна назбирати на 6-8 тисяч гривень штрафів.
Якщо нічого не зміниться, то всі ті камери, які вже працюють на трасах і в Києві в тестовому режимі, почнуть фотографувати автомобілі порушників. «Клацати» будуть не тільки за перевищення, а й за неправильне паркування, перетин подвійної суцільної лінії, проїзд на червоне, неправильний проїзд перехресть і ж.д. переїздів.
Відео порушення і фотосистема надішле до центру обробки даних ДАІ, де інспектор або оператор встановить особистість, на яку зареєстрована машина.



ШТРАФИ БУДУТЬ ПРИХОДИТИ ВЛАСНИКУ, А НЕ ТИМЧАСОВОМУ ВОДІЮ

Далі - все просто. Саме фактичний власник, а не водій, отримає штраф поштою. У цієї людини є 10 днів на те, щоб сплатити штраф або оскаржити постанову в суді, довести, що машиною керував хтось інший. Чи отримали ви «лист щастя», чи є ви в країні, здорові ви в даній ситуації нікого не хвилює. Не відреагував - плати. У ДАІ обіцяють, що будуть давати посилання в інтернеті на фото/відеозапис порушень.

ЗА ШВИДКУ ОПЛАТУ ШТРАФІВ - 50% ЗНИЖКА
Якщо ТЗ зареєстровано на юрособу, директор підприємства упродовж 5 днів повинен надати інформацію про те, хто був за кермом. Інакше буде оштрафований.
Цікаво, що за порушення, які фіксує камера, будуть стягувати мінімальний штраф, передбачений відповідною статтею КУпАП. Причому, якщо сплатити штраф протягом п'яти днів з дня отримання постанови, то надається «знижка» 50 %. Можна заощаджувати...
Даний закон набирає чинності через місяць після опублікування. Тобто камери запрацюють вже в середині лютого.
У свою чергу, Головне науково-експертне управління, яке здійснює правову експертизу всіх законопроектів Верховної Ради України, вже заявило, що це нововведення знову призведе до колапсу.



ОЧІКУЄТЬСЯ АНШЛАГ АВТОСУДІВ
Кожен бажаючий зможе оскаржити свій штраф в суді. Експерти законодавчої влади вказали 4 основних протиріччя, в силу яких закон не може бути прийнятий.
Одне з основних порушень - це фактичне впровадження в законопроекті «презумпції вини». У разі автоматичної фіксації певного транспортного засобу в момент вчинення порушення, правопорушником автоматично, без доказу провини, буде вважатися власник автомобіля (особа, за якою зареєстровано транспортний засіб). Звільнятися від відповідальності він буде тільки в тому випадку, якщо доведе свою невинуватість.
У законопроекті фактично допускається можливість залучення до адміністративної відповідальності невинної особи, за яким зареєстровано транспортний засіб, у разі неможливості довести його невинуватість.
Наприклад, власник авто забув або не може документально довести, кому він тимчасово передав авто в той чи інший момент. Адже важко уявити, що для перекладання власником відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення на іншу особу достатньо буде його усних свідчень.
Головне науково-експертне управління рекомендує депутатам відхилити закон і відправити його на доопрацювання. Швидше за все, депутати не ознайомилися з цими висновками, часу не вистачило, дуже поспішали. А може, їх вразили розрахунки дохідної частини. Адже, за підрахунками авторів законопроекту, одна автоматична камера упродовж години «зароблятиме» близько 40 000 гривень.
Подібна продуктивність всього однієї автоматичної камери може принести до бюджету України понад 350 мільйонів гривень у рік. Плановані для встановлення 1500 камер доповнять бюджет сумою в 525 600 000 000 гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Котигорошко Показати IP 17 Січня 2014 19:21
Чергове "пакращеня"...а ще не натішилися попередніми...стаханівці однако...
1 Показати IP 18 Січня 2014 07:48
В нас як завжди, щось зроблять а на... Воно треба не подумали

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus