USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

МАГАТЕ розпочало перемовини про створення зони ядерної безпеки на ЗАЕС

26 Вересня 2022 16:38
Міжнародне агентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) розпочало ряд переговорів стосовно створення зони ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції, яка з березня 2022 року окупована російськими військовими.

Як інформують в Енергоатомі, про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі .

Він поінформував, що проводить зустріч із заступницею держсекретаря США з питань контролю над озброєнням і міжнародної безпеки Бонні Дженкінс.

«У центрі уваги – термінове створення охоронюваної зони ядерної безпеки на Запорізькій АЕС. Пріоритетом залишається робота із гарантування безпеки ядерних об’єктів України, і підтримка США високо цінується», – написав він.

Російські окупанти захопили ЗАЕС і місто-супутник Енергодар 4 березня. Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону довкола ЗАЕС. Окупанти періодично обстрілюють атомну станцію та територію біля неї.

На прохання уряду України МАГАТЕ сформувало місію для візиту на захоплену окупантами електростанцію. На початку вересня місія МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС.

2 вересня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що два експерти організації продовжать роботу на АЕС на постійній основі.

Під час виступу у Відні на пленарному засіданні Генеральної конференції Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Маріано Гроссі вкотре сказав про необхідність створити зону ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції та повідомив, що перемовини тривають.

«Я закликав до термінового встановлення зони ядерної безпеки, щоб припинити обстріли, які завдають шкоди станції та лініям передачі – її ключовому зовнішньому джерелу енергопостачання», – зазначив очільник МАГАТЕ.

Він додав, що на минулому тижні провів зустрічі на високому рівні в Нью-Йорку, де ця пропозиція отримала сильну міжнародну підтримку.

«Я розпочав детальні переговори з Україною та рф щодо якнайшвидшого узгодження та впровадження зони. Ми знаємо, що потрібно зробити, і це можливо виконати. Готовий і надалі продовжити консультації в обох країнах цього тижня, щоб ми могли захистити станцію», – заявив Рафаель Гроссі.

15 вересня Рада керуючих агентства, що складається із представників 35-ти держав-членів ООН, ухвалила резолюцію, у якій вимагає від Росії негайно припинити окупацію Запорізької АЕС.

Читати ще: «Це не блеф»: Путін заявив про можливість застосування ядерної зброї при загрозі РФ

Більшість країн світової спільноти, зокрема, США та Європи, закликають створити демілітарізовану зону навколо ЗАЕС.

Незважаючи на це, росіяни продовжують обстрілювати станцію, здійснюючи ядерний шантаж.

17 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що на окупованій ЗАЕС перебуває 500 російських військових та військова техніка.

Періодично через обстріли атомні енергоблоки на деякий час відключаються від енергосистеми України і тимчасово працюють на резервному пальному. Окупанти мають намір повністю відключити ЗАЕС, щоб зупинити експорт електроенергії з України в країни ЄС, де вона зараз необхідна. Таким чином, РФ хоче посили енергетичний тиск на країни Євросоюзу, щоб змусити їх відмовитись від підтримки України.

Читати ще: «Не думаю, що він блефує»: Зеленський про ядерні погрози Путіна

Фахівці з радіаційної безпеки неодноразово заявляли, що, у разі аварії на ЗАЕС, наслідки можуть бути катастрофічними. Залежно від напрямку вітру, радіаційна хмара, крім України, може накрити як Росію, Білорусь та акваторію Чорного моря, так і європейські країни.

Читати ще: Якщо РФ застосує ядерну зброю проти України, постраждає весь Чорноморський регіон, – розвідка

Світ ще не стикався з подібним ядерним шантажем.

У зв'язку із ядерною загрозою 24 вересня у США вночі підняли у небо літаки, які відстежують стратегічну ядерну зброю. Два літаки RC-135S Cobra Ball були помічені поряд із кордоном РФ з боку Аляски. Один літак – у центрі США.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus