USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Маленьких лучан від церебрального паралічу лікують… коні. ФОТО. ВІДЕО

10 Липня 2009 14:17
У Луцьку започаткували практику лікування іпотерапією діток, хворих на церебральний параліч. Про це 10 липня повідомляє репортер «Волинських Новин».
Як розповів начальник управління охорони здоров’я Луцької міськради Федір Кошель, у місті – понад дві сотні діток хворі на дитячий церебральний параліч. Раніше були спорадичні випадки проходження іпотерапії в Луцьку, але зараз планують спільними зусиллями із Луцькою дитячою кінно-спортивною школою та громадським об’єднанням «Особлива дитина» охопити безкоштовними курсами іпотерапії півсотні діток.
Власне, двох коней для цієї благородної мети та інструктора, який супроводжуватиме діток, виділить кінно-спортивна школа при ПСП «Агротехсервіс». Щоправда, визнав Федір Кошель, існує проблема транспортування малят, хворих на церебральний параліч, до парку та територією парку, де розташована школа. Очевидно, для цього залучать електрокар, або ж дітей возитиме бричка.
Ольга Кантерук (мама 15-річного Василька, хворого на дитячий церебральний параліч) розповіла, що дуже втішена такою ініціативою. Адже її син пережив чотири операції і після кожної з них потрібно проходити реабілітаційний курс іпотерапії. Раніше вони їздили до санаторію, однак, сподівається пані Кантерук, тепер це можна буде робити в Луцьку.
Засновник дитячої кінно-спортивної школи при «Агротехсервісі» Степан Москвич зізнався, що також відчуває вплив економічної кризи. Однак ця справа – потрібна, тому й пішов назустріч ініціативі започаткування безоплатних курсів іпотерапії для луцьких малят.
 
За словами інструктора кінно-спортивної школи Марії Греданової, іпотерапія потрібна дітям і для психологічного, і для фізіологічного розвитку. Зокрема діти, які не ходили, починають ходити. З точки зору психології, то малюки стають більш товариськими, легше спілкуються та вливаються у колектив. Єдина вимога – займатися потрібно регулярно.
Довідково:
Іпотерапія (від грецького «hippos» – кінь) – метод лікування, заснований на взаємодії дитини з конем, адаптованим до можливостей дитини у навчанні верховій їзді. При їзді на коні м’язи спини тварини, здійснюючи тривимірні рухи, масажують м’язи ніг дитини – внутрішню сторону стегон, литкові м’язи, голеностоп, пахову область. Вершник, намагаючись прийняти на коні надійнішу і зручнішу посадку, вимушений щільніше притискувати ноги до коня, що збільшує силу дії на його м’язи.
У процесі верхової їзди в роботу включаються всі основні групи м’язів тіла. Це відбувається на рефлекторному рівні, оскільки дитина-вершник, рухаючись разом з конем, інстинктивно прагне зберегти рівновагу, аби не впасти, тим самим спонукаючи до активної роботи як здорові, так і уражені м’язи, не помічаючи цього. Механізм дії іпотерапії на організм людини такий самий, що й будь-якої іншої форми лікувальної фізкультури – під впливом фізичних вправ посилюються функції вегетативних систем.
При сильному спастичному зведенні ніг діти часто не в змозі сісти на коня глибоко, тому заняття починають немов напівлежачи, відкинувшись назад і розмістивши ноги ближче до шиї коня. Таке положення зручне для ніг, але незручне для вершника в цілому. Поступово дитина прагне сісти прямо, оскільки тільки у цьому положенні зможе самостійно триматися на коні, і їй доводиться опускати ноги нижче.
Вершник, самостійно змінюючи своє положення і поступово випрямляючись, прагне глибше сісти на коня, що є одним з найважливіших принципів іпотерапії як методу фізичної реабілітації дітей з обмеженими можливостями. Дитина сама прагне подолати недуг і бачить результати своєї боротьби: стає зручніше сидіти, з’являється можливість управляти конем. Під час руху коня тулуб вершника виконує ті ж самі рухи, як і при ходьбі.
Окрім масажу ніг і сильної внутрішньої мотивації до занять, наявні ще два чинники, які сприяють зменшенню спастики. По-перше, це тепло – температура тіла коня на 2-3 градуси вища за температуру людського тіла. По-друге, відсутність внутрішньої напруги, яка іноді спостерігається у дитини при лікувальному масажі, оскільки в цьому випадку масажист регулює навантаження на м’язи. На коні дитина вибирає навантаження самостійно: вона росте поволі, плавно і постійно.
Одночасно з розслабленням ніг йде зміцнення м’язів спини та їхня гармонізація. Для збереження рівноваги на коні необхідна пряма посадка, нахил у будь-який бік веде до сповзання у цьому напрямі. Таким чином, при русі слаборозвинені м’язи формуються і зміцнюються, а закріпачені – розслабляються. Іпотерапія унікальна тим, що навантаження одних м’язів і розслаблення інших йде одночасно.
Протипоказань для проходження реабілітації методом іпотерапії майже немає. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ольга Показати IP 10 Липня 2009 22:17
tp://www.lutsk.ua/oper/2382.html - взяли у ВН без посилання
Алла Показати IP 23 Липня 2014 23:34
Пфф... Це не кінна школа, а пародія. Добре, що діток лікують, а ще б коней мали за живих істот, а не за мясо....
PATRIOTKA Показати IP 18 Лютого 2015 10:04
Звичайно там не європейські умови, але ж лікують безкоштовно, не то що на дорогих закритих позаміських клубах...!!!
Оксана Показати IP 25 Липня 2015 09:17
Доброго дня! Чи можна замовити приватні заняття для 3-х річної дитинки з затримкою розвитку. Буду вдячна за будь-яку інформацію. [email protected]

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus