USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Малина, лохина й кролі: як господарює беручке подружжя з Волині

19 Серпня 2023 17:09
Застати Віктора та Людмилу Потапенків із Залізниці, що на Камінь-Каширщині, вдома без роботи можна лише у свято або неділю. Адже кожен літній день у них насичений нелегкою сільською працею. Як не до сіна треба їхати, то вкотре прополоти малину, зібрати врожай достиглих ягідок лохини, впорядкувати господарство і поле. А ще встигають вони і до лісу по чорниці їздити, розводити кролів та робити багато смачних закруток й ароматне домашнє вино.

Віктор та Людмила обоє родом із Залізниці, до роботи привчені змалку, бо мають, кажуть самі усміхаючись, залізницьку беручку вдачу. Тому і не звикли сидіти склавши руки. Разом із батьками тримають чимале господарство – двох корівок, телицю, коня, свиней, птаство, пише газета Нове життя.

Та все ж найбільшу увагу господар дому Віктор Вікторович приділяє утриманню кроликів. То його, як каже дружина, давнє захоплення. Тепер же й не злічити кількість пухнастиків, за якими щоденно дбайливо доглядає чоловік.

Кроликів має різних порід: бургундські, термонські білі, дві змішані породи. Раніше тримав каліфорнійців і панон. Проживають ці тварини у клітках, що їх змайстрував Віктор Потапенко. Стоять вони у закритому приміщенні. Щодо харчування, то віддає перевагу господар саме сухому раціону.
Читати ще: 82-річна бабуся з Волині пече хліб на черені для військових

«Даємо двічі на день лише сіно та зерно. Якщо ж годувати кроленят свіжоскошеною травичкою, морквою, буряком тощо, то навіть смак м’яса буде інакшим, зі специфічним запахом. Біля кожної клітки встановили поїлки, аби завжди вони мали доступ до свіжої водички», – розповідає Віктор Вікторович.

Щоб утримувати кролів, важливо, як каже досвідчений господар, їх своєчасно вакцинувати проти хвороб, аби потім не виникало жодних проблем.

«Найбільше смакує нам кролик, запечений у печі. Якщо його приготувати в рукаві у духовці, то вже смак буде іншим. Також робимо багато тушонок в автоклаві, який чоловік змайстрував із газового балона. Туди поміщається 28 півлітрових банок», – приєднується до розмови пані Людмила.
Оскільки понад десять літ Потапенки займаються кролівництвом, то годують цих тваринок і на продаж. Також у них можна придбати дієтичне свіже м’ясо або ж тушонку із кролика.

Уже кілька років вирощує подружжя Потапенків і малину. Рівненькі рядочки розкинулися на території присадибної ділянки. Крім того, розповідають господарі, під цю рослину виділили чималий наділ у полі.

«Постійно її прополюємо, підживлюємо за потреби. На зиму зрізуємо. Минулі роки зібраний урожай здавали заготівельникам, а як буде цьогоріч, і не знаємо, бо поки що ціна дуже низька. Тому й бажання трудитися біля малини зникає», – розповідає пані Людмила.

Вирощує подружжя Потапенків і лохину, уже має 36 кущів різних сортів. Для висаджування цієї ягоди варто, як наголошують господарі, підготувати спеціальну лісову землю, поливати та за потреби підживлювати. Врожай корисних і красивих синіх ягідок збирають раз на кілька днів. Вистачає її не лише для власних потреб, а й на замовлення. Відправляли лохину поштою навіть у Черкаси.

Раніше, розповідає Людмила Потапенко, садили багато полуниці. Бувало, що за день вибирали її більш як тридцять відер. Тепер же площі зменшили й садять лише для себе.

Ці молоді хазяйновиті люди багато працюють на землі, садять усіляку городину, 80 соток картоплі й чималу площу засівають зерновими. Щоденно трудяться, аби мати, як кажуть у народі, хліб і до хліба.
Читати ще: У 92 роки волинська довгожителька порається на городі та робить закрутки на зиму

До роботи привчають і двох синочків та донечку. Дружною сімейною командою, окрім наймолодшого п’ятирічного синочка, їздили до лісу по чорниці.

«Ціна цього року мала дуже, але гуртом назбирували трохи. Ми не звикли сидіти без роботи, тому плани на новий день складаємо ще звечора. Й часом дня не вистачає», – з усмішкою каже Людмила Володимирівна.

Ця миловидна жінка є і вправною господинею на кухні. Щороку вона закриває багато різної консервації й охоче ділиться рецептами з іншими. Також своєрідним хобі для неї є створення домашнього ароматного вина та наливки. Уже давно знає всі тонкощі цього багатоетапного, але водночас цікавого процесу.

Загалом же Віктор та Людмила Потапенки є неабиякими трударями. Й можна лише дивуватися, як вони встигають всьому лад вправно давати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus