USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Манафорт допоміг зруйнувати Україну, - Washington Post

20 Серпня 2018 17:17
Впродовж суду над Полом Манафортом за податкове і банківське шахрайство, американське суспільство багато чуло історій про незаконні зустрічі в Лондоні, куртки зі шкіри страуса і дуже дорогі старовинні килими.

Банкіри, агенти Служби внутрішніх доходів США і бухгалтери давали свідчення про масштаби того, як Манафорт дурив фінансові установи і американський уряд. Однак, мало уваги було приділено тим, хто постраждав від дій Манафорта найбільше – народу України.

Про це на сторінках Washington Post пише помічник директора «Центру американського прогресу» з питань корупції і незаконних фінансів Діана Пилипенко, передає УНІАН.

Авторка зауважує, що в Україні багато хто звинувачує саме Манафорта у тому, що після поразки на виборах в 2004 році, Віктор Янукович відновив свої політичні позиції і переміг на виборах в 2010-му. За роки його правління багато українців стали жертвами «державної жадоби».

Український депутат і колишній журналіст Сергій Лещенко сказав, що Манафорт багато працював над тим, щоб Янукович прийшов до влади і використав свою посаду для власних корумпованих схем. Інший український журналіст Мирослава Гонгадзе прокоментувала, що розгляд справи проти американського політтехнолога в суді Александрії, штат Вірджинія, - це «перший серйозний процес над політичною корупцією в Україні часів Януковича».

Екс-президент, який втік з країни, деморалізував правоохоронні органи і суди, придушив свободу преси, підірвав інтеграцію України з Євросоюзом, посилив вплив Кремля і разом з поплічниками вкрав близько 100 мільярдів доларів. Це еквівалент майже 90% українського ВВП за минулий рік.

У березні 2014 року Міністерство фінансів США наклало санкції на Януковича як на особу, яка доклала зусиль до дестабілізації України, так само як і на його російських союзників. З цієї точки зору, Манафорт також несе частково відповідальність за російську незаконну окупацію Криму і криваву війну, яку Москва розв’язала на Донбасі і жертвами якої стали понад 10 тисяч людей. Багато хто підмітив, що два останніх клієнта Манафорта: Янукович в 2010-му і Дональд Трамп у 2016-му році, - діють в інтересах Кремля. А справа проти нього виявила, що його робота над виборчою кампанією екс-президента Україна, яка принесла йому 60 мільйонів доларів, теж погрузла в корупції. Багато записок Манафорта часів кампанії, як ті, що були адресовані Рінату Ахметову, вказують на те, що фінансові інтереси олігарха ставилися вище інтересів українського народу.

«Корумпована олігархічна система, яку вибудував Янукович, лишається майже недоторканною і сьогодні. На жаль, українські правоохоронні органи і суди не відновилися достатньою мірою після розмивання в часи його режиму. Надто багато епізодів корупції і злочинів досі лишаються без покарання і продовжують саботувати реформи», - зазначає журналістка.

Організація Transparency International дала Україні найнижчу оцінку в Європі. Зважаючи на взаємозв’язок між корупцією і бідністю, не дивно, що Україна сьогодні одна з найбідніших країн на континенті. Після розпаду СРСР кількість населення, рівень освіти і багатства України і Польщі були приблизно однаковими. Однак, до 2013 року, коли режим Януковича був повалений, український ВВП на душу населення був менший третини від польського. Якщо Польща змогла модернізуватися і провести ринкові реформи після падіння комунізму, Україна, як пише Financial Times, «постійно відкладала глибокі структурні реформи».

«А олігархи, які заробили мільйони за рахунок сумнівної приватизації, отримали політичний вплив і підірвали систему». Саме ці олігархи, намагаючись зберегти статус-кво, платити Манафорту за роботу на Януковича і його партію.

Захист Манафорта описує його як чудового політичного мислителя. Але документи про корупцію демонструють дещо більш злоякісне. З них випливає його цинізм і готовність використовувати страхи і тяготи людей в якості зброї проти них же. Як і для кампанії Трампа, Манафорт радив Януковичу не просто посилити економічну незахищеність, а й створити розкол в українському суспільстві, який можна використати для політичної вигоди. Автор нагадує про загострення протиріч в Україні щодо мови, яке відбулося за правління Януковича. А також про похмурість його риторики щодо Донбасу, індустріального району, чий занепад посилився», - пише Діана Пилипенко.

Звісно, корупція і зловживання владою існували в Україні і до Януковича. Але його адміністрація вивела ці явища на небачений до того рівень.

«За рік до перемоги Януковича на виборах, керуючий партнер юридичної фірми в Києві сказав мені, що за попереднього уряду в суді перемагав той, хто платив більший хабар. За Януковича судді почали виносити рішення лише в інтересах режиму. Влада держави була необмежена. Манафорту пощастило, що у нього є право на чесний суд в США. Але народ України, який жив за режиму людини, яку він допоміг привести до влади в 2010 році, не мав такого привілею. Це гіркий урок, який потрібно засвоїти», - йдеться у статті.

Як повідомлялося, НАБУ перевіряє інформацію про нібито участь американського політтехнолога Пола Манафорта у виборчій кампанії кандидата в Президенти України Петра Порошенка в 2014 році. Раніше соратник політтехнолога Річард Гейтс заявив, що Манафорт працював із Порошенком під час президентської кампанії 2014 року, але послуги не були оплачені в повному обсязі. В АП заявили, щопропозиції про співпрацю надходили, але не розглядалися.

Манафорт довгий час працював в Україні, консультуючи Партію регіонів і колишнього президента Віктора Януковича. Він також є колишнім керівником передвиборного штабу Дональда Трампа. Манафорту висунуто звинувачення у відмиванні грошей, які він отримав, працюючи в Україні. Його також звинувачують в тому, що він не зареєстрований як " іноземний агент, хоча займався лобіюванням інтересів в США прокремлівського уряду України часів Януковича. Згідно з документами обвинувачення, Пол Манафорт заробив в Україні 60 мільйонів доларів, надаючи послуги політтехнолога
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
! Показати IP 20 Серпня 2018 17:46
Народ України страждав в першу чергу тому, що обрав президентом янночку - *лядь законтачену, і привів у владу його свору псів.
Ой до ! Показати IP 20 Серпня 2018 19:26
Перепрошую,а хіба теперішній гарант не з тої свити вийшов?
Вася до ! Показати IP 21 Серпня 2018 09:36
Народ України кожного разу когось "не того" обирає. Може треба визнати, що проблема в ньому? Як то кажуть - "треба не ліжка совати, а б**дєй міняти".
ник Показати IP 20 Серпня 2018 19:39
тпк не ведиться на пакетик с гречкою вибираючи дер*мо во владу.дайте честь и достоинство будьте украинцями а не прогибами кацапськими. украина одна и вона для громадян украини.
Коза Показати IP 21 Серпня 2018 08:23
Боже, народ досі винуватить гречку. Головне - явка виборців, а там намалюють, що потрібно. На комісію легше тиснути, ніж на всіх виборців. Комусь - "гречка" (зелена), комусь чесному - темна у під"їзді, і ось ти гордий переможець.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus