USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мати з Волині шукає сина, якого «ніхто в АТО не відправляв»

9 Жовтня 2014 09:53
Волонтери роблять усе, аби повернути полонених додому і дізнатися бодай щось про зниклих бійців в АТО. Працюють гарячі лінії, оперативні групи з прийому повідомлень про зниклих та полонених. Проте, не одна мати досі чекає звістки про свого сина. Однак, на жаль, не усі сприяють та намагаються хоча б якось допомогти. Про це інформує Вісник.

Мати волинського бійця Надія Іонова - одна із тих, хто не втрачає надії на повернення свого сина.

«З 29 серпня мені ніхто не може сказати, де мій син - В'ячеслав Анатолійович Іонов. Я телефоную, запитую, а мене всі відфутболюють. Подзвонила на один номер - дали телефон штабу АТО. Зателефонувала - то не той відділ. Дали номер в інший, подзвонила туди - дали третій. З третього послали у Міноборони. Туди подзвонила - вони взагалі нічого не знають. І кому що скажеш?», - розповідає мати солдата Надія Юхимівна.

Безвісти зниклих шукають рідні, а не держава

Остаточно «добила» жінку відповідь чоловіка, коли зателефонувала на безплатну «гарячу» лінію СБУ за номером 0 800 501 482.

Каже, телефонувала у п'ятницю 26 вересня після 14 години. Чоловік, навіть не подивившись у комп'ютер, відповів: «Нічого немає». Я йому: «Що ж то таке, що ніхто, крім рідних, хлопців не шукає?» А він мені: «А чого я маю його шукати, я що, туди його відправляв?» Мені так обідно стало. Це що, я свою дитину посилала туди чи він сам просився? Тож АТО йде, а не війна. Значить, там повинні бути працівники СБУ. Вони ж штани протирають у кабінетах, а наші діти воюють?

Знайти хама, який працює на «гарячій» лінії, для працівників СБУ, здається, справа не важка. Подібних випадків взагалі не має бути. Війна не закінчилась. І як там бути хлопцям, коли вони знають, що «тилові криси» готові у будь-який момент змішати з брудом їхніх рідних, аби лишень вони не турбували через «дрібниці»?

Але коли у матері, яка самотужки підняла на ноги двох синів, один пропав безвісти - це зовсім не дрібниця.

Лучанин В'ячеслав Іонов отримав повістку у першу хвилю мобілізації - 11 квітня. Спочатку був в частині у Володимирі-Волинському, потім - на полігоні під Рівним. А далі - схід. Його друг Віталій Махновець загинув під Волновахою. Слава продовжував служити.

«Він був командиром БМП, - каже його мама Надія Юхимівна Іонова. - Спочатку у його підпорядкуванні було дев'ять осіб. А як почали йти у відпустки, залишилось п'ятеро. Я ж дзвонила, казала: «Синок, просися у відпуск». А він мені: «Мамо, немає ж кому стояти. Нас залишилося п'ятеро».

Останній дзвінок від Слави був 28 серпня. З ним говорив молодший брат Валерій. Іонов стояв на шостому блокпосту під Многопіллям. Сказав тільки, що перекидають, а куди - ні слова. Як з'ясувалося згодом, хлопець був у самісінькому пеклі - Іловайському котлі. Вони виходили з оточення у другій колоні 29 серпня. У БМП влучив снаряд. Машина загорілася.

«Перша проскочила, третя, а та, де був мій Славко, загорілася. Таке «щастя». Хлопці розказували, що бачили, як вони звідти вискочили. У генерала Рубана підтвердили, що Кушнір, який був у БМП, у полоні. Там ніби і Жук. Про Саксіна достеменно не відомо. Про мого взагалі нічого ніхто не говорить. Ніби його й не було. Я думала, що десь теж у полоні. Але надію почала втрачати, коли волонтери знайшли Петра Білеця із Рівненщини у морзі Запоріжжя. Він весь обгорілий, а фотографія у формі залишилася. Так і впізнали. Уже й поховали», - розповідає мати.

Жінка каже, що родина змушена сама шукати хлопця. Ті, кому належить це робити - не кують не мелють. Менший брат ходить розпитує тих, кого звільнили з полону, родичі бігають по госпіталях Львова і Києва. Змогли навіть знайти контакти якогось чоловіка у Донецьку, щоб «сходив» у ДНР і дізнався, чи Славко живий. Сама мама збирається їхати на Схід, аби обійти тамтешні морги.

Хто дав право хоронити без дозволу батьків?

Історія ж про те, як згорьована мати здавала зразок свого ДНК, взагалі шокує. Виникає тільки одне питання: у якій державі ми живемо?

«Воєнком сказав моєму сину, що треба три каплі крові капнути на стерильний бинт, запакувати, покласти у конверт і здати у військкомат. Вони його відправлять. Я сама проколола собі пальця шприцом, крапнула кров на бинт. Син завіз у військкомат. Потім уже дізналася, що це неправильно», - розповідає.

Надія Юхимівна - проста жінка. Про що думали у військкоматі, коли просили принести конверт з бинтом?

Як з'ясувалося, донедавна взагалі не було нормативно-законодавчих підстав для проведення забору ДНК у рідних тих, хто пропав безвісти.

«Працівники судово-медичної служби мають право відбирати кров для подальшої генетичної ідентифікації загиблих у зоні АТО лише на підставі постанови судово-слідчих органів. З цим зараз проблема. Генпрокуратура розробляє нормативну базу. Без відповідного правильного оформлення документів у родичів можуть у подальшому виникнути проблеми із соцвиплатами. Ми ж готові хоч завтра взяти зразки», - прокоментував заступник директора Волинського обласного бюро судово-медичної експертизи Андрій Савченко.

Допоки прокурори думають, як оформляти справи, у Дніпропетровській та Запорізькій областях десятками хоронять безіменних солдатів.

«Добиває те, що наших дітей без дозволу батьків хоронять. Не було їм місця живим на землі, кинули як гарматне м'ясо. Не можуть їх і після смерті по-людськи дати похоронити», - каже Надія Юхимівна.

Всім, хто хоч щось знає про долю В'ячеслава Іонова з 51-ї ОМБ (3-й батальйон, 8-ма рота), який зник при виході другої колони з-під Іловайська 29 серпня 2014 року, рідні просять зв'язатися з ними. Особлива прикмета: червона родима пляма біля правого ока.

Телефони: 093 5061444, 099 069 05 57, 097 410 49 40.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
вітя Показати IP 9 Жовтня 2014 10:15
владі вигідно щоб менше людей було менше витрат і особливо тих хто роботи немає і так ідалі. через десятки років все це назвуть -геноцид народу нашого українського. І де гарнатія що путін порошенко янукович не одне ціле? як так щоб не могли зупити таке а до виборів готуються невже вибори важливіше ніж життя людей!??
То до вітя Показати IP 9 Жовтня 2014 12:52
на х...а тоді спровокували той бебібум в останні роки, виплачуючі гроші за кожного беба?
))) до То Показати IP 10 Жовтня 2014 13:43
щоб алкаші розплодилися, які за ті гроші живуть. треба м'ясо на війну та самовинищення. це дальновидна перспектива.
Солдат Показати IP 9 Жовтня 2014 10:18
Зате по всіх каналах показали, що син Порошенка - учасник АТО і йде у депутати ВР. Герой України б**ть!!!
Ганя Показати IP 9 Жовтня 2014 11:19
Ну що, кого будемо вибирати? Чи точніше - з кого? Ті ж олігархи, які в свої списки включили по одному герою АТО чи Майдану. Що може зробити один и чи не продасться він за гроші чи пільги. А може вже й продався. Бо щоб стати кандидатом в депутати гроші треба мати ще й які. За Свободу голосувати не можна ні в якому разі, бо залишимося зовсім без чоловічого населення. А чи хтось із Свободи постраждав на війні? Щось я не чула. Так за кого будемо голосувати, лучани??
потерпілі Показати IP 9 Жовтня 2014 11:45
Як пересічний громадянин відчуваю нестерпний душевний біль як за безнивинних жертв так і їх матерів та рідних які втрачають дітей України...! У першу чергу замість бронежилетів (для таких АТО)на Схід України повинні їхати керівники СБУ та Судді з Прокурорами пліч о пліч з місцевими донбасівцями захищати що розтратили , - ДЕРЖАВУ... ! Та чим ці роки "торгували"..!
ЯЯ Показати IP 9 Жовтня 2014 12:55
Яке бл..дство! як задовбали вже ті кабінетні дармоїди, типу цього сбушника з гарячої лінії.
петро Показати IP 9 Жовтня 2014 13:39
люди давайте єднатись =проти всіх!!!!!!за кого там головувати?? за тих хто на майдан висунув і люди за них померли чи за тих хто крав безбожно?? нема за кого. А порошенко взагалі людьми не цікавиться -тільки переговори європа і так далі сволота
Донбасс Показати IP 9 Жовтня 2014 16:43
Ну неужели здравый смысл начинает побеждать в ваших головах? Я сам с Донбасса и все вижу-слышу своими глазами-ушами. Какой то падле было нужно нас разделить и рассорить. Эти твари как сидели в депутатских креслах так и сидят, воровали и продолжают воевать. А гибнут ни в чем не повинные и ваши и наши парни. С кем воюем, братья?????? За что умираем? За то чтобы олигархи еще больше обогатились? А у нас все разрушено и убито масса гражданского народу, деток маленьких....Кто за все это ответит?
))) до Донбасс Показати IP 10 Жовтня 2014 13:44
ща прозрєвать начнут. це тільки початок.
Саша до ))) Показати IP 15 Січня 2015 20:01
Не хочу йти в АТО.... Що робити? Як правильно поступити і не брати повістку? Не хочу воювати зі своїми друзями і рідними по тусторону барикад.
111 Показати IP 9 Жовтня 2014 17:02
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus