USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Мавр зробив свою справу: чи стане Гонтарєва «сакральною жертвою» Порошенка

21 Грудня 2016 07:00
Здається, питання вже не в тому, піде Валерія Гонтарєва у відставку чи ні. Питання в тому, наскільки швидко вона туди піде, - йдеться у матеріалі РУПОРу.

Хмари згущуються

У голову Національного банку полетіла чергова порція каменів: відставки Гонтарєвої зажадала «Батьківщина». Продовжуючи лінію свого лідера, яка заявила раніше, що Президент повинен звільнити Гонтареву за «руйнування банківсько-фінансової сфери», Соболєв зажадав у Раді негайно винести питання про відставку на голосування.

"Те, що сталося з «Приватбанком» і десятками інших банків, коли Гонтарева покривала все, що відбувалося за лаштунками Нацбанку, - це ще одне підтвердження її відповідальності за те, що відбувається з українськими банками. І її відставка - це необхідність негайного голосування в сесійній залі », - процитувала нардепа Соболєва прес-служба «Батьківщини».

Головний радикал Ляшко також не забув потоптатися по втомленому тілу голови НБУ. Втім, басовиті вигуки «вилоносця», як завжди, були емоційними, але містили розмите «притягнути до відповідальності».

Хто останній?

Таким чином, на сьогодні «Батьківщина» замкнула чергу бажаючих крові Гонтаревої, але, явно, тільки на сьогодні. Те, що завтра в хвіст цієї черги прилаштуються нові бажаючі долучитися до хвилі загального обурення - це хоч до ворожки не ходи. Врахуємо, що в цій черзі і старих «черговиків» хоч відбавляй: від «Свободи» і «Депутатського контролю» до Ляшка, ще з весни обіцяючого то «кістьми лягти», то вийти з парламентської коаліції, то не голосувати всією фракцією, поки Гонтареву не відправлять у відставку.

Втім, що там загрози Ляшка (жодну з яких він, до речі, так і не виконав). Непохитна твердиня не здригнулася навіть після публікацій «плівок Рожкової» - Президент абсолютно ясно дав зрозуміти, що не збирається розлучатися з таким зручним громовідводом, як нинішнє керівництво НБУ. Мавр явно ще не зробив свою справу - тому мавра берегли.

«Кращий банкір»

Але тепер запас міцності Гонтарєвої як інформаційного громовідводу, схоже, закінчується. Свою першочергову задачу - націоналізацію «Приватбанку» вона вже виконала, потік загального обурення поки що витримує, затуляючи грудьми Петра Олексійовича, але потужність потоку ось-ось опиниться така, що і без того не білосніжний плащ Президента може скоро опинитися повністю заляпаний відомою субстанцією.

І ось тут-то Петро Олексійович, за своїм звичаєм, може вирішити, що пора кинути народу спокутну жертву. У вигляді все тієї ж Гонтарєвої, зрозуміло. Ну і що, що всього лише рік тому він називав її «кращим банкіром Європи» - у нас цих «кращих банкірів» (включаючи Арбузова) за останні роки було хоч греблю гати. І де вони всі тепер?

Так що в цьому сенсі втрачати Президенту вже нічого. Якщо ще місяць тому експерти могли передбачити з високою ймовірністю, що Порошенко тримає Гонтареву бо в разі її відставки населення в паніці кинеться скуповувати валюту, то зараз поїзд вже пішов. На націоналізацію «Приватбанку» і заспокійливі мантри Гонтарєвої народ відреагував абсолютно передбачувано: побіг забирати вклади і купувати долари.

З іншого боку, навіть якщо «Приват» Петро Олексійович вже, вважай, зжував, все одно на банківському ринку ще залишаються ласі шматки - наприклад, ахметовські. Які, безсумнівно, теж необхідно прибрати до рук - тобто, пардон, націоналізувати. Питання лише в тому, чи є у Порошенка хтось, з його точки зору, досить надійний, щоб замінити Гонтареву, термін придатності якої підходить до завершення. Якщо ні - то тоді з викупною жертвою доведеться почекати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
хайнц Показати IP 21 Грудня 2016 09:25
поміняє на Сєню
Народна довіра Показати IP 21 Грудня 2016 09:37
100 % , Сеня голова НБУ якщо ні - развал коаліціі- дострокові вибори .!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus