USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Коломойський – скалка в одному місці: Байден дав вказівку Порошенку націоналізувати «ПриватБанк» без висновку аудиту

20 Травня 2020 12:14
Рівно за місяць до початку націоналізації «ПриватБанку» віце-президент США Джо Байден телефонував Петру Порошенку з пропозицією прискорити процес його націоналізації до приходу до влади у США Дональда Трампа. По суті Байден дав Порошенку команду відібрати «ПриватБанк», не дочекавшись висновків компанії Ernst & Young.

Це випливає з опублікованих записів розмов віце-президента США і президента України, пише «Страна».

Аудіо, що датується 16 листопада 2016 року, 19 травня на прес-конференції в Києві оприлюднив народний депутат Андрій Деркач. До слова, він передав плівки Порошенка прокуратурі для розслідування держзради експрезидента. Через скандальні плівки Офіс генпрокурора завів на Порошенка ще одну справу про держзраду.

Читати ще: Як Байден керував Порошенком. Повна версія скандальних плівок

«Все, що можна буде зробити, щоб здійснити тиск на «ПриватБанк» щодо закриття питання, щоб отримати наступний транш від МВФ, я б з усією повагою рекомендував би як критично важливе для вашої економіки і фізичної безпеки. Я знаю, що складно. Коломойський – скалка в дупі і проблема для всіх. Але це дійсно критично важливо», – заявив Байден Порошенку.

Необхідність такого поспіху, за словами Байдена, обумовлена ​​тим, що за кілька днів має відбутися інавгурація президента Трампа. І до того часу Україні потрібно виконати всі умови, які ставить перед нею МВФ, щоб встигнути отримати кредит (а націоналізація «ПриватБанку» – одна з таких вимог). Інакше при Трампі з цим можуть бути проблеми.

Далі Джо Байден каже, що Петро Порошенко повинен зателефонувати главі НБУ Валерії Гонтаревій і «підтримати» її в рішенні, яке вона збирається прийняти.

«Це дуже важливо – те, що я від вас це почув», – відповідає Порошенко. І далі говорить, що готовий визначити дату (мабуть, старту націоналізації). Але просить запускати процес по «Привату» після 22 листопада, щоб Рада встигла ухвалити бюджет на 2017 рік. Оскільки, каже Порошенко, Коломойський контролює частину парламенту.

«Прем’єр-міністр просив мене проголосувати спочатку за бюджет, а потім почати процес (по «ПриватБанку», – ред.). Це конфіденційна інформація, але…» – говорить Порошенко.

«Я збережу її в таємниці», – обіцяє Байден.
Відзначимо, що націоналізація «Привату» почалася 18 грудня того ж року, тобто через місяць після дзвінка зі США.

Читати ще: Порошенко хвалився Байдену, що підняв тарифи навіть більше, ніж просив МВФ: запис розмови

Нагадаємо, також опубліковано записи розмов, як глава Держдепу Джон Керрі і віце-президент США Джо Байден наказали президенту України Петру Порошенку звільнити генпрокурора Віктора Шокіна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
999 Показати IP 20 Травня 2020 13:12
Ну і що? А закон вже прийняли
Тююю до 999 Показати IP 20 Травня 2020 14:47
Закон як дишло – куди повернеш, туди і вийшло
До Тююююююю Показати IP 20 Травня 2020 19:08
Таки так. Особливо, якщо виконання закону залежить від МВФ, а не від вітчизняної феміди

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus