USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.70 9.85

Майстриня з Волині вишила 32 ікони та карту України

12 Червня 2023 09:01
Жителька села Згорани з шести років створює полотна, що вражають. Рахувати їх вишивальниця перестала вже давно. Її роботи побачили не тільки волиняни, а й жителі інших регіонів України.

Нещодавно всі області жінка об’єднала на одному полотні, створивши вишиту карту України, йдеться в сюжеті 12 каналу.

Оксана Рафальська протягом свого життя тільки вишитих ікон створила тридцять дві. Як пригадує, в родині вишивали і мама, і тітка, і бабуся.

«У мене все пішло з першого хрестика», – говорить майстриня і додає, що перший рушник вона вишила вже в четвертому класі.

Попри те, що вишитих речей чимало, візерунки на роботах Оксани найрізноманітніші.

«Узор я складаю сама. Я беру різні узори і складаю, щоби рушник був якомога більше вишитий», – зазначає майстиря.

Процес вишивання для волинянки – це відпочинок, без якого вона не може. Хоча, зізнається, не всі роботи створює на одному диханні. Над окремими полотнами працювала навіть по кілька місяців.

Читати ще: Майстриня з Луцька вишила на міжнародному рушнику єднання столітній волинський візерунок. Фото

Особливий процес – вишивання ікон. На цю працю Оксана має благословення від двох священників і монаха. Образи, створені вишивальницею, нині є в різних областях України. Наприклад, 12 вишитих нерукотворний образів Ісуса Христа вона подарувала різним храмам країни.
Вражає одна з останніх робіт Оксани – карта України, де кожну область вишито притаманними саме для неї візерунками. Це полотно жінка створювала разом зі своєю невісткою Наталею.

«Я починала з Одеської області, тому що я народилася в місті Одесі. Це для мене було номером один. Це моя мала батьківщина. Наталя вишивала Волинь», – говорить майстриня.

Цю роботу вона називає найбільш захопливою. Її разом із невісткою вишили всього за півтора місяця й подарували школі.

Нині Оксана працює над новим полотном.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus