USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.90
  • PLN 9.65 9.85

Опитування: майже 60% українців спілкуються вдома українською і лише 12% – російською

5 Квітня 2024 21:09
В Україні 59% опитаних респондентів розмовляють українською мовою вдома, а 28% – і українською, і російською. Водночас лише 12% українців спілкуються в побуті тільки російською, і лише 1% опитаних – іншою іноземною мовою.

Про це йдеться у дослідженні, проведеному Соціологічною групою "Рейтинг" на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI), передає Українська правда Життя.

Серед тих, хто говорить лише українською, 9% цілеспрямовано перейшли на неї лише нещодавно. А більшість (91%) спілкуються українською уже давно.

Читати ще: «Говорити російською тепер соромно»: нові опитування про ставлення українців до мови

До слова, у 2022 році опитування "Рейтингу" показало, що 18% українців говорять вдома російською, а суто українською – 48%. Тобто кількість повністю українськомовних у побуті людей за останні два роки зросла.

Найбільше українською мовою говорять респонденти на заході України – 93%. Серед опитаних із центральної частини України також переважає кількість українськомовних (67%), а частка двомовних становить 25%.

Читати ще: З початку року зібрали 378 кг: у Луцьку триває збір російськомовної літератури на макулатуру

Серед респондентів з півдня частка двомовних людей становить 46%, а переважно українською вдома послуговується 31% людей.

На сході переважає частка двомовних людей (51%), а тільки українською вдома говорять 23% опитаних.

Найменший показник російськомовних людей на заході – лише 1%. Водночас серед респондентів зі сходу частка російськомовних найвища з-поміж інших груп – 25%.
Опитування 17-21 лютого 2024 року проводила Соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту по всій Україні (крім окупованих територій Криму та Донбасу). У ньому взяли участь 2 тисячі жителів України віком 18+ років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
українка Показати IP 6 Квітня 2024 07:06
Доки буде собача російська мова та їх церква сатани - буде існувати Московська колоніальна тюрма народів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus