USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Майже сотню картин презентували волинські художники на «Зимовому салоні» в Луцьку

18 Січня 2023 23:41
49 митців-волинян презентували в Луцьку майже сотню творів: традиційний та експериментальний живопис, графіка, колажі, батик, вибійка на полоні, інсталяції. Виставку картин під назвою «Зимовий салон-2023» відкрили в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Як розповіла Суспільному художниця Оксана Ядчук-Мачинська, у роботах переважає теми війни, що триває в Україні понад вісім років.

«Не шукайте тут робіт про зиму, хоча вони є. Тут образи, люди виражалися як можуть, тому що вони кричать. Наша зброя – це мистецтво. Ми хочемо своїм енергетичним запалом підтримати людей, підтримати волинян», – говорить мисткиня.
Художниця Тетяна Ядчук-Богомазова представила роботу, в якій передала відчуття тривоги напередодні повномасштабного вторгнення.
«Композиція організована на асоціації, настрій передано: вечір, вікна і проблиски синього, жовтого», – каже мисткиня.
Читати ще: Лучан запрошують на виставку робіт талановитих студентів у ЦУМі

До образотворчого дійства в Галереї мистецтв також долучилися молоді художники. Диптих під назвою «Загальновійськовий захисний костюм» представив на виставці митець Олексій Синюк. Каже: його робота – це спогади з юності.

«Ми такі костюми у школі одягали, нас вчили цього. В мене під школою було бомбосховище, де було тисячі таких протигазів та костюмів. І я зловив себе на думці, що коли був дитиною, це сприймалось як політ радянської параної, що ось-ось війна, а зараз це стало актуальним», – сказав художник.
На виставку в Луцьку завітала й художниця-реставраторка Лариса Обухович. З її слів, іконопис Дмитра Зінька відроджує традиції українського народного сакрального мистецтва.
«Обрамлення відповідне XVІІ століття, яке сформувалося тут, на Волині, поєднано з букетами руж на тлі ікони, яке характерне було для народної ікони Наддніпрянщини. Відчувається сформований стиль художника», – додала реставраторка.

Виставка триватиме впродовж місяця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 19 Січня 2023 05:42
у Луцьку в приміщенні "Спілки Чорнобиль" по вул. Пушкіна є картина на зимову тематику, датована 1934 роком, котра висіла в ті часи в луцькому будинку - могли б позичити на період виставки..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus