USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Меблі та сантехніка з Німеччини: притулок для дітей і навчально-реабілітаційний центр на Волині отримали допомогу

17 Серпня 2022 17:08
Стільці, парти, дошки, проєктори, умивальники, унітази та світильники – притулок для дітей і навчально-реабілітаційний центр у Рожищі отримали вантажі з допомогою від німецьких благодійників.

Партнерство з німецькими організаціями вдалося налагодити Фонду національного розвитку, а доставку гуманітарної допомоги профінансував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Те, які комунальні заклади області одержать меблі та інвентар, вирішували спільно з Волинською обласною військовою адміністрацією.

Як розповів голова правління Фонду національного розвитку Олександр Кулаков, гуманітарний вантаж було зібрано в місті Бад-Гомбург завдяки співпраці волонтерів фонду Ukraine Help Now та української діаспори в Німеччині.

У цілому німецькі благодійники передали понад сотню стільців, кілька десятків парт, дороговартісні проєктори, дошки, чимало сантехнічних засобів та світильників. Меблі та обладнання вживані, але у відмінному стані.
«Логістику повністю забезпечив Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Після того, як вантаж прибув до Луцька на один із наших складів, у ході спільної наради за участі голови Волинської обласної ради Григорія Недопада та голови Координаційного центру Волині, заступниці голови обласної військової адміністрації Мирослави Якимчук було вирішено передати цю допомогу комунальним закладам Рожища. Меблі та обладнання дуже потрібні нашим комунальним закладам. Саме це мотивувало нас знайти цей вантаж і на всіх ланках забезпечити його доставку, розподіл, сортування та передачу», – сказав Олександр Кулаков.
Це не перша допомога з Німеччини. Раніше, наприклад, було отримано вантаж із медикаментами та дороговартісним медичним обладнанням, які скерували 31 лікарні шести регіонів України. Тоді логістику також допоміг профінансувати Фонд Ігоря Палиці.

Читати ще: Медикаменти для 31 лікарні: до Луцька прибув важливий вантаж. Фото

«Понад шість місяців триває боротьба з російським загарбником. Гуманітарної допомоги з-за кордону, на жаль, стає все менше, але окремі іноземні фонди продовжують підтримувати Україну. Нині ми отримали вантаж із Німеччини. Безпосередньо з Німеччини до Луцька, а потім до Рожища його допоміг доставити Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Це меблі, які потрібні дітям із притулку та навчально-реабілітаційного центру», – зазначила голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
Вона наголосила, що Волинь продовжує приймати багато переселенців. Тож потрібно підтримувати комунальні заклади області, оскільки вони розміщують внутрішньо переміщених осіб відповідних категорій і за потреби далі це робитимуть.

Заступниця голови обласної військової адміністрації Мирослава Якимчук звернула увагу, що в притулку для дітей у Рожищі перебувають діти з територій, де тривають бойові дії, зокрема з Бахмуту і Харкова.

«Від імені голови обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка хочу подякувати всім, хто зумів налагодити співпрацю з благодійниками, керівникам наших комунальних закладів, українській діаспорі в Німеччині. Відомо, що 1 вересня в частині закладів освіти розпочнеться очне навчання, в частині – дистанційне. Думаю, отримані меблі, інвентар допоможуть дітям із рожищенських закладів здобувати освіту в належних умовах», – прокоментувала Мирослава Якимчук.
Зараз у притулку в Рожищі перебувають 20 дітей, ще 21 вихованець закладу наразі в Чехії, розповів тимчасовий виконувач обов’язків завідувача Притулку для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації Леонід Матвійчук.
Від початку повномасштабного вторгнення в закладі постійно перебувають 20-28 дітей. Переважно це діти з Волинської області, а також із Бахмуту, Харкова, Київщини. У цілому притулок розрахований на перебування 30 вихованців.

«Наприкінці минулого року ми завершили ремонт в актовій залі. Була потреба в стільцях. Також є потреба оновити меблі в навчальній кімнаті, у групі молодших дітей. І нині наша матеріальна база зміцнилася, – зауважив Леонід Матвійчук. – Така допомога дуже важлива для нашого закладу, тому що наша територія досить велика, в нас багато побутових кімнат, санітарних кімнат. Усі приміщення час від часу потребують ремонту. Отримання такого вантажу сприятиме проведенню ремонтних робіт у кімнатах і їх облаштуванню».
У Рожищенському навчально-реабілітаційному центрі навчаються 76 дітей зі складними порушеннями розвитку.

«Наш заклад має потребу в покращенні матеріально-технічної бази, тому що протягом останніх років через пандемію та війну ми стикнулися з недофінансуванням. Тому ми вдячні за допомогу, адже оновлення шкільних меблів – це завжди актуальне питання. Завдяки державній програмі ми закупили меблі для учнів початкових класів. А от меблі для учнів середніх і старших класів дуже старі. Вони потребують заміни», – інформувала тимчасова виконувачка обов’язків директора Рожищенського навчально-реабілітаційного центру Волинської обласної ради Тамара Сітовська.
За її оцінкою, деяким меблям, розміщеним у навчальних приміщеннях центру, вже понад 20 років.

Стільчики, парти та дошки від німецьких благодійників поставлять, зокрема, в класі для проведення занять із соціально-побутового орієнтування. На таких уроках дітей з інвалідністю готують до життя.
Також завдяки отриманому вантажу в багатьох приміщеннях, наприклад, у швейній майстерні, вдасться замінити світильники.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus