USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як ухилянти втікають із України за кордон: у Нацполіції назвали найпоширеніші схеми

13 Лютого 2024 18:09
Серед найпоширеніших схем ухилення від мобілізації – це підроблення тимчасових посвідчень військовозобов’язаних, довідок ВЛК про непридатність до служби та зняття з військового обліку, пенсійних посвідчень, посвідчення батьків багатодітних сімей тощо.

Про це розповів перший заступник голови Національної поліції України – керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе для інтерв’ю Цензор.Нет.

«Нерідко проводять і поза межами пункту пропуску ті, хто добре знається на місцевості – зазвичай в нічний час доби, за допомогою водного або автотранспорту у складі організованої групи з чітким розподілом ролей. Переправляють не тільки в країни Європи, а й на окуповані території, в Білорусь та Росію з подальшим трансфером в країни Балтії», – додав він.

Читати ще: ДПСУ повідомила, скільки ухилянтів намагалося втекти за кордон у 2023 році

Він зауважив, що завдяки спільним діям представників правоохоронної системи зараз ухилянти менше викоростовують так звану програму «Шлях».

«Вони ж (телеграм-канали та сайти, – ред.) пропонують це як юридичну допомогу. І сама обкладинка сайту нічого такого злочинного нам не видає. Але коли вже людина безпосередньо звертається за цими послугами, вони починають аналізувати конкретні можливості, яким чином її вивести з-під мобілізації. Незаконна діяльність починається саме з цього етапу. І такі дії ми документуємо.

І люди до нас самі звертались, розповідали, що прийшли до такої організації, а там їм нав’язували саме підроблені документи, які нібито зроблять у медичній установі чи в ТЦК, і вимагали за це кошти», – розповів перший заступник голови Нацполіції.

Читати ще: За $1300 робив багатодітними батьками: волинянин реєстрував дітей на ухилянтів для виїзду за кордон
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus