USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ментальне здоров’я: українці почали частіше звертатися до фахівців. Інфографіка

5 Лютого 2024 06:18
Українці почали більше довіряти фаховому погляду на проблему власного ментального здоровʼя, частіше звертаючись на гарячі лінії, до сімейного лікаря або до вузького фахівця з ментального здоровʼя (психолога, психіатра, психотерапевта).

Про це свідчать результати другої хвилі дослідження, проведеного дослідницькою компанією Gradus Research у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської, передає Укрінформ.

Зокрема, за рік довіра до фахового погляду на проблему власного ментального здоровʼя зросла з 8 до 12 відсоткових пунктів.
Також опитування засвідчило, що зростає використання позитивних стратегій боротьби зі стресом. Порівняно з 2022 роком, респонденти частіше вдаються до позитивних стратегій боротьби зі стресом, наприклад, слухають музику (на 7 в.п.), займаються улюбленою справою чи хобі (на 6 в.п), проводять час із близькими (на 5 в.п). 4% опитаних відмітили, що використовують техніки самодопомоги.

Читати ще: Понад 70% сімейних лікарів Волині пройшли курси ментального здоров'я

У топі залишається – сидіти в інтернеті (39%), дивитися телебачення (33%), спілкуватися з близькими (31%), слухати музику (31%).
Водночас, згідно з опитуванням, із 71% до 77% зросло відчуття стресу або сильної знервованості серед усіх цільових груп. Цей показник найвищий серед молоді віком від 25 до 34 років – 82%.
Серед найпоширеніших причин відчуття стресу або сильної знервованості – повномасштабна війна з Росією (72%) та фінансові складнощі – 43%.
Війна хоч і є переважаючою відповіддю, більше турбує респондентів віком 45-60 років – 83% проти 66% серед опитаних віком 18-44 роки. Молодь 18-24 років більше переймається сімейними справами та стосунками (46% проти 24% в інших вікових групах), робочими проблемами (31% проти 22% в інших вікових групах), дружніми (12% проти 6% в інших вікових групах) та романтичними (17% проти 4% в інших вікових групах) відносинами.

Серед тих, хто відчуває стрес та знервованість через повномасштабну війну, більшість пов’язує ці переживання із: хвилюванням за безпеку близьких – 68%; ризиком для життя та високою вірогідністю отримати травми – 42%; ризиком втрати майна – 35%; втратою джерела доходу / роботи – 34%; розлукою з рідними / сім’єю – 29%.

Порівняно з 2022 роком, збільшилася кількість респондентів, які відзначають у себе відчуття втоми, безсилля, розчарування, розгубленості, відчаю та самотності. Зменшилася кількість тих, хто відчуває надію (з 40% до 36%).
Серед причин, що, на думку опитаних, є достатніми для звернення за фаховою допомогою: велика кількість стресу – 45%; втрата близької людини – 44%; наявність проблем з ментальним здоровʼям внаслідок війни – 43%; перебування у полоні – 42%; участь у бойових діях – 39%.
Серед найпоширеніших причин, що стають для опитаних українців бар’єрами у зверненні за фаховою допомогою: бажання впоратись власними силами – 29%; знецінення власних переживань (не вважають свої проблеми достатніми для звернення) – 29%; вважають, що це дорого – 23%; вважають, що є ті, кому зараз це потрібніше – 21%; не вважають, що це допоможе – 18%.
При цьому соціологи звертають увагу, що для молоді 18-24 років, яка взяла участь в опитуванні, основними бар’єрами є вартість послуг (31% проти 22% серед інших вікових груп); нерозуміння, куди звернутися за допомогою (27% проти 8% серед інших вікових груп); сором та страх (18% проти 7% серед інших вікових груп); небажання показувати свою слабкість (15% проти 9% серед інших вікових груп).
Старше покоління (від 55 до 60 років), що взяло участь у опитуванні, більше за інших впевнене у власній здатності впоратись (40% проти 28% серед інших вікових груп) та не вважає свої проблеми достатніми для звернення (37% проти 27% серед інших вікових цільових груп).
Опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus Research 18-20 жовтня 2023 року методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Опитано 2000 респондентів.

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» – ініціатива першої леді України Олени Зеленської, спрямована на розбудову якісної системи надання послуг у сфері психосоціальної підтримки та розвиток культури піклування про ментальне здоров’я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Влад Показати IP 5 Лютого 2024 12:35
Це тішить, що люди почали нормально ставитися до пробдем та їх вирішення. Я поки купую старовинні речі на Віоліті та реставрую, поки це допомагає мені бути в рівновазі, але при потребі звісно звертатимусь до спеціаліста.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus