USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Мережа вишів в Україні є неефективною та створює проблеми, – Світовий банк

22 Квітня 2021 07:00
В Україні понад 230 державних закладів вищої освіти. Світовий банк переконує, що мережа вишів є занадто великою та неефективною. Тому Україна може отримати додаткові кошти на фінансування вищої освіти.

Проєкт Світового банку передбачає надання Україні 200 мільйонів доларів для поліпшення системи вищої освіти, пише 24 канал.

У Світовому банку зазначають, що мережа державних українських вишів в умовах скорочення населення є неефективною і створює проблеми, як для її фінансової стійкості, так і для якості послуг.

Експерти банку також відзначають низьку прозорість системи та поганий зворотний зв’язок. Зокрема, 85% української молоді планують отримати вищу освіту, однак цей високий попит погано відображається на інформації про доступні варіанти освіти та результатах працевлаштування.

У Світовому банку наголошують, що уряд України створює стимули для оптимізації мережі вишів із використанням підходу «знизу-вгору».

«Останніми роками кількість державних вишів скоротилася на 25%, включаючи коледжі та галузеві технікуми, які були «фабриками дипломів», але ще багато що належить зробити», – підкреслюють у Світовому банку.

Що має зробити Україна у сфері вищої освіти

На думку фахівців Світового банку, Україні потрібно в подальшому об’єднати пов’язані категоріями університети та оптимізувати їх географічну зону охоплення.

«Для того, щоб ефективно провести такі заходи із залученням самих вишів, необхідні інституційні аудити для кожного з них», – зазначають у банку.

Окрім того, очікується, що у разі ухвалення рішення, Україна зможе отримати позику від Світового банку розміром 200 мільйонів доларів, які мають витратити на поліпшення системи вищої освіти в Україні. Реалізація проєкту розрахована на шість років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Сс Показати IP 22 Квітня 2021 07:22
Глобалісти вже за виші взялися! Раби не мають бути освічені...
Такі да Показати IP 22 Квітня 2021 08:40
В перекладі на зрозумілу мову отримуєм: "Для слов'ян ніякої гігієни, ніякого мила, щоб змивати з них бруд. Тільки горілка і тютюн в необмеженій кількості. А ще краще навчити їх спілкуватися за допомогою жестів!"
Поляк Показати IP 22 Квітня 2021 10:42
На трускавки шибко вумних не потрібно.
так Показати IP 22 Квітня 2021 11:31
європа нам поможе
Анонім Показати IP 22 Квітня 2021 16:02
Ото домайданились
Анонім до Анонім Показати IP 23 Квітня 2021 11:42
домайданились але навряд чи зрозуміли що це привело до зовнішнього контролю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus