USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Мешканці 40 та 33 кварталів Луцька скаржаться на «смог»

23 Вересня 2016 14:17
Задимленість повітря в районі 33 та 40 кварталі змусила лучан скаржитися до міської ради з проханням виявити джерело диму. Рятувальники та екологи запевняють, що причина диму – спалювання сухих решток рослин та горіння торфовищ. Натомість городяни цим поясненням не ймуть віри і кажуть, що запах не схожий на спалювання органіки.

Про це стало відомо постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови сьогодні, 23 вересня.

Так, до членів комісії звернулися лучани, які розповідають, що з літа потерпають від задимленого повітря, через це в багатьох погіршилося здоров’я. Вони переконують: мусять цілодобово тримати зачинені вікна, бо заважає запах диму, а іноді - за вікнами справжній «смог».

Натомість представник Держекоінспекції в області Антон Поліщук переконує: з середини липня екологи почали складати протоколи на мешканців Волині за спалювання залишків сухої рослинності. Станом на 15 вересня з літа склали майже 90 протоколів в області, зокрема, 12 – в Луцькому районі. екологи нарікають: якби ж то просто спалювали невеликі купки сухої трави, та найчастіше підпалені рослинні рештки залишають без нагляду, і вогонь поширюється.

Тим паче, літо було посушливе. Цього року вчергове у Луцькому районі горіло Гнідавське болото, за цим фактом нараховані збитки і внесені відомості до ЄРДР.

До слова, штрафи не надто сприяють, аби волиняни не палили суху траву: відповідно до адміністративного кодексу такі дії передбачений штраф у розмірі 170-340 гривень для фізичних та 850-1190 гривень для юридичних осіб.

Свого часу в Луцьку думали , що запах диму спровокували викиди з заводу «ЛАД-беон». Але в дні, коли найбільше надходило скарг підприємство, запевняють у відділі екології, взагалі не працювало. Натомість є підозри, що розташовані поруч малі підприємства, які обладнали твердопаливні котли, палять все підряд, включно з пластиком і гумою, що теж могло спровокувати ядучий дим в спальному районі міста.

Крім того, з літа навколо Луцька горять посіви, торф’яники, поля, які не обробляються. З 14 вересня в Рожищенському районі справжня катастрофа – тліють торфовища і їх ніяк не можуть загасити: посушливе літо посприяло. Вітром запах диму доноситься й до Луцька. Рятувальники нарікають: води мало, тому й довго ліквідовують пожежу. «Ми годину гасимо, вода в каналах закінчується, поки чекаємо щоб набралася - працюємо лопатами», - кажуть представники ДСНС.

Та лучани, які поскаржилися до міськради, такою відповіддю невдоволені, кажуть, що запах диму схожий на спалену гуму, а не на органіку. Щоправда переконують екологи, запах від торф’яників якраз такий і є.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Толік Показати IP 23 Вересня 2016 14:42
Курити треба кидати!
Із 40-го Показати IP 23 Вересня 2016 14:44
Даний смог і запах від декількох приватних будинків біля кільця які використовують грубки для опалення приміцення та приготування їжі!!!
місцева до Із 40-го Показати IP 23 Вересня 2016 14:57
вам я бачу завідно. ото національна натура- Жаба !!!
!!! Показати IP 23 Вересня 2016 15:02
спорим ковбасники знов винні. Де пані огрядна муніципалка, чому не погрожує штрафами і пальчиком????
Павло Показати IP 23 Вересня 2016 16:22
На Чорновола сморід зранку, що вікно не відкриєш і таке враження , що це з срібних лелек доносить! Вони ж опалюють дровами новий готель!
Ирина Показати IP 24 Вересня 2016 00:01
Это зловоние присутствовало не только на 33 и 40-ых районах, а по всему городу! Если действительно горят торфяники, тогда почему запах появляется стабильно после 19.00 и рассеивается только к обеду? Это однозначно человеческих рук дело! Куда смотрит департамент екологии ? Ощущение что нас намеренно травят! Я лично писала жалобу в мэрию: посмотрим каков будет их ответ (и будет ли вообще)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus