USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.75 39.95
  • PLN 9.70 9.85

Мешканці обваленого будинку обіцяють знов перекрити Рівненську

26 Липня 2012 08:27
Мешканці обваленого будинку, що на Рівненській, 109, погрожують вкотре перекрити рух транспорту цією вулицею, бо влада не має наміру купувати їм помешкання.

Про це стало відомо під час 29 сесії міськради 25 липня.

Питання про придбання квартир для постраждалих внаслідок обвалу частини багатоповерхівки на вулиці Рівненській, 109 виникло під час обговорення проекту рішення, запропонованого до розгляду депутатом Богданом Шибою.

Власне, проект рішення стосувався одразу двох тем – визнання обваленого будинку об’єктом застарілого житлового фонду і відповідно його знесення, а також розробки Програми комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду.

Щодо програми, то Шиба висловився так: «Це початок комплексного вирішення проблеми, яка в місті є вже давно». А от багатоповерхівку на Рівненській, 109, на думку обранця громади, слід знести. «Це навіть простіше буде. А що від того, що ми обплетемо металевим корсетом, а як фундамент поїде, що тоді будемо робити? Бо навантаження ніхто ж не враховував».

Шиба запропонував почати реалізацію Програми комплексного оновлення старих кварталів міста якраз з обваленого будинку на Рівненській. Загалом, на його переконання, треба було б за 5-7 років цю програму втілити.

Заступник Луцького міського голови Лариса Соколовська натомість нагадала, що з-поміж 1770 будинків, які становлять житловий фонд міста, (і це без урахування новобудов) після перевірки знайдеться досить багато таких, які можна буде віднести до застарілих, насамперед, через невідповідність площ для проживання нинішнім нормативам.

«Протягом місяця на рівні житлово-комунальних підприємств обстежуються всі будинки. Близько 2 десятків визнано ветхими і аварійними. Але за останні роки хтось хоч копійку виділив на них? Ми повинні відмежувати питання програми комплексної і питання, що робити з будинком на Рівненській» - висловилася посадовець.

Думки депутатів щодо доцільності знесення або реконструкції обваленого будинку розійшлися. Так, «свободівець» Юрій Вега переконаний, якщо ніхто не береться прогнозувати, скільки простоїть будинок після реконструкції, значить його треба знести. Схожу позицію висловив обранець громади, «бютівець» Василь Гриб: «Мій суб’єктивний висновок: на квартири людям просити кошти, самим шукати, просити Кабмін, обласну адміністрацію, але будувати новий будинок на цьому місці».

Шукати шляхи у можливості переселення людей з обваленого будинку порадив колегам і чиновникам «бютівець» Петро Савчук. Зважаючи на висновки експертів, з його слів, до руйнації будівлі призвели чинники послідовного й постійного впливу й чи не спричинять вони нової біди, - ніхто не береться прогнозувати.

Тим часом мешканці багатоповерхівки нарікають на те, що їм важко жити в гуртожитку і готелі, але повертатися додому, де «тріщать стіни» вони не планують. «Про те, що ми не згідні з висновком експертів з Рівного ми написали в міськраду заяву. Висновки не показують явної причини. Будинок побудований на «соплях». Жити в готелі нам вже набридло. Знов написали лист – просимо визнати будинок непридатним для проживання, всіх визнати постраждалими, надати рівноцінне житло, визнати недоцільним виконання ремонтних робіт» - пояснила вимоги мешканка однієї з квартир Наталія Климко.

Луцький міський голова Микола Романюк нагадав депутатам і мешканцям обваленого будинку, що влада, міська, обласна і центральна намагається допомогти постраждалим. Долучаються до цієї справи й меценати. Зі слів мера, невдовзі вісім сімей, квартири, яких зруйнувалися, отримають ордери на нове житло.

Щодо проживання, то на період реконструкції будинку, влада планує винаймати квартири для мешканців будинку, адже це комфортніше ніж жити в готелі чи гуртожитку, - повідомив Романюк.

Водночас про придбання квартир для всіх жителів обваленої багатоповерхівки, за словами градоначальника, говорити не варто. «Квартири приватні, а як приватна хата завалиться, то вам хтось щось дасть?» - заявив посадовець. Він також додав: «Реконструкція буде продовжуватися, бо є рішення відповідне».

Зрештою, проект рішення підготовлений Богданом Шибою, депутати не підтримали.

А мешканці обваленого будинку пообіцяли перекрити рух на вулиці Рівненській. Вони вигукували, що хочуть, аби депутати і міський голова оселилися в зруйнованому будинку, а постраждалі не проти пожити в помешканнях обранців громади і градоначальника.

Нагадаємо, що будинок на вулиці Рівненській, 109 обвалися 10 червня цього року. 13 червня його мешканці вдалися до акції протесту – люди перекрили рух вулицею Рівненською. На початку липня ще декілька мешканців багатоповерхівки заявляли про те, що готові облаштувати наметове містечко біля Волинської облдержадміністрації, якщо влада визнає їхні оселі придатними для проживання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Док Показати IP 26 Липня 2012 08:45
Шиба, провокатор довбаний. Вирішив визнати будинок обєктом застарілого фонду? А якже усі хрущовкі м. Луцька? Чому в часи славного мегства не було таких ініціатив, "місто все гавніше й гавніше"!?
лучанин Показати IP 26 Липня 2012 08:51
А й правду Микола Ярославович сказав, якщо завалися приватний будинок то що відразу дадуть новий будинок???? Нехай подякують і за те що наш мер відразу кинувся допомагати людям . А крики їхні нічого не допоможуть лише "нашкодять". Люди повинні бути вдячні і за те. ЇХ ніхто не кидає. І де є гарантія що квартири в яких їх поселять не будуть мати проблем????? У місті таких ой як багато! А за нові,сучасні -ТРЕБА ПЛАТИТИ!
VSC. Показати IP 26 Липня 2012 09:48
Шибу понесло.
Ігор Показати IP 26 Липня 2012 10:14
Ніхто квартир їм не купить! І своїм невихованням, криками вони нічого не доб"ються. Треба на речі дивитись реально. Нехай звертаються до депутатів, зокрема Голевої Олени, можливо вона щось допоможе
Tetti Показати IP 26 Липня 2012 10:28
Ну звичайно Микола Ярославович правий, тільки цікаво в чию сторону ця правота??? Людей загнали в глухий кут, як житло не приватизуєш, так тебе можуть залишити без нього, якщо якомусь новому посадовцю знадобиться житло, а приватизуєш - завалиться будинок і живи собі хоч в полі, хоч в лісі. Ось цікаво, коли вже настане той час, коли гроші, які ми, мешканці будинків, сплачуємо щомісяця за утримання будинку, будуть витрачатись за призначенням, коли наші ЖКГ почнуть притягати до відповідальності за халатне відношення??????
зaгрeб Показати IP 26 Липня 2012 10:29
Жильци рeшили, a ось прокaтит.Рeшили нaгрeть руки.Только вот почeму eсли бaбушкe в дeрeвнe снeсло крышу, тaк онa сaмa рaзгрeбaeт.Бaгaчe вaс чтоли?
Турія Показати IP 26 Липня 2012 11:12
Поверніть нам Шибу! Хай Турійськ зробить зразковим містом для початку! А якщо без іронії - наши співчучуття Фронту Змін з приводу новопридбаного шибиного багнету!
D Показати IP 26 Липня 2012 18:12
А то правда, що ці ж жителі просили їжу з ресторанів, коли проживали в мотелях під час відселення? Якщо так, я тоді чомусь не дивуюсь.
anny Показати IP 26 Липня 2012 18:16
зaгрeб ...який ви егоїст...радійте, що це був не ваш дім. В іншому випадку ви б теж боролись за своє житло. чи я помиляюсь??? порахуйте скілкі мешканців залишилось без даху...люди правильно роблять, що не мовчать, бо такій маразм можливий тілкі в нас на Україні.
к Показати IP 27 Липня 2012 10:32
плата за утримання будинку не покриє і 10-і частини вартості його відновлення. Так може пора думати, що ми відповідаємо не лише за свою квартиру, а й за весь будинок.
луцьк Показати IP 27 Липня 2012 13:26
і в чому вина тих людей- може вони власноруч дозволяли рушити стіни у підвалах - чи з ними хтось радився Ах ні вони ж там всі поголовно дозволи роздавали. То і не рівняйте бабцю з села бо - фундамент її хати не сміє ніхто рушити і цих нещасних.нехай магазин і відповість своїм коштом а не коштом міського бюджету. І того спритного архітектора .що дозволив стіни рушити за смерті 2 людей не завадить спитати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus