USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Мільярдер, протеже Маска та противник допомоги Україні. Хто такий республіканець Вівек Рамасвамі, який хоче стати президентом США

28 Серпня 2023 15:49
Серед кандидатів на майбутніх президентських виборах у США – нова зірка американської політики Вівек Рамасвамі.

Раніше маловідомий 38-річний республіканець-мільярдер індійського походження, протеже Ілона Маска, виступає проти членства України в НАТО та проти продовження підтримки Києва. Він також закликав РФ зберегти контроль над захопленими територіями України.

З цими незвичними для американської політики тезами «худий хлопець зі смішним прізвищем», як він сам себе називає за прикладом Обами, переміг на перших дебатах кандидатів у президенти від Республіканської партії (щоправда, головний фаворит симпатій республіканців Дональд Трамп у них не брав участь).

США потрібно захищати насамперед себе – зокрема, кордон із Мексикою, упевнений Рамасвамі. На його думку, Україна не є пріоритетом для Америки, а військова допомога Києву штовхає Росію до союзу з Китаєм, якого Рамасвамі вважає найбільшою загрозою для Штатів.

«Я не підтримую Україну, тому що це не відповідає американським інтересам. Принаймні, мій план щодо припинення війни в Україні насправді, ймовірно, буде кращим для України, він буде реалізований із збереженням її суверенітету. Ця війна закінчиться прямо зараз, якщо США не будуть втручатися і скажуть, що ми більше не фінансуватимемо її», – заявив він.

«Страна» розповідає, що відомо про Рамасвамі і які його перспективи в американській політиці.

«Хоче передати Україну Росії»

Тема України на дебатах республіканців була центральною і Рамасвамі став єдиним противником військової допомоги. Інші республіканці не погодилися з ним і зійшлися на думці, що США отримують «хорошу віддачу» від своїх витрачених коштів, даючи американську зброю українцям і тим самим «принижуючи російську армію».

Губернатор Флориди Десантіс, який вважається другим за популярністю після Трампа, прямо не виступив проти допомоги Україні, але використав риторику Трампа часів його президентства – що європейці мають активізуватися та робити більший внесок. А США слід звертати увагу на власні кордони з Мексикою, аж до відправлення туди додаткових військ (раніше він називав вторгнення Росії до України «територіальною суперечкою»).

Експредставник США в ООН Ніккі Хейлі, з якою Рамасвамі посперечався на українську тему, дорікнула йому у відсутності «досвіду зовнішньої політики».

Україна є передовою лінією оборони США, перемога Росії означатиме перемогу Китаю, заявила Хейлі. Вона також сказала, що для допомоги Україні виділяється лише 3,5% американського оборонного бюджету.

«Він (Рамасвамі – Ред.) хоче передати Україну Росії, він хоче дозволити Китаю з’їсти Тайвань і припинити фінансування Ізраїлю. З друзями так не роблять», – сказала Хейлі.

У відповідь молодий кандидат заявив: «Я бажаю вам удачі у вашій майбутній кар’єрі у раді директорів Lockheed або Raytheon» (збройні компанії США, які заробляють на поставках Україні).

Тим часом Рамасвамі підтримали прихильники Трампа. Зокрема член Палати представників Конгресу Марджорі Тейлор-Грін.

«У мене досі викликає огиду той факт, що майже кожен кандидат минулої ночі – це шалені неоконсерватори, які прагнуть втягнути Америку ще глибше в конфлікт в Україні», – написала республіканка на своїй сторінці в соцмережі X (колишній Twitter).

Як зазначає ВВС, здається, що позиція Рамасвамі щодо України поки що це грає йому на руку.

«У всякому разі, на думку багатьох спостерігачів, іноді в ході дебатів створювалося враження, що він взагалі чи не єдиний їхній учасник», – пише ВВС.

Це підтверджують і цифри – 22% республіканців вважають Рамасвамі найкращим на дебатах, і він близький до того, щоб обігнати Десантіса на республіканських праймериз, ставши другим за популярністю кандидатом після Трампа.

За даними Emerson College Polling, Рамасвамі є досить популярним серед молоді: його підтримують 16% виборців віком до 35 років.

На думку експертів, якщо Трамп отримає судимість, він не зможе стати кандидатом на виборах від республіканців і тоді Рамасвамі може стати кандидатом від республіканців, отримавши підтримку трампістів. Якщо ж Трамп зможе взяти участь у виборах, то, не виключено, він запропонує Рамасвамі піти з ним як кандидат у віце-президенти.

Репер-біотехнолог з Індії

Рамасвамі – виходець із сім’ї мігрантів, які переїхали з Індії до Цинциннаті, штат Огайо. Його батько працював у General Electric інженером та патентним повіреним, а мати працювала геріатричним психіатром. Сам він зумів закінчити престижні Гарвард та Йель, попрацювати в Goldman Sachs, заснувати біофармацевтичну компанію, створити та продати свій хедж-фонд, заробивши понад 100 мільйонів доларів. Його статки перевищують $1 млрд, що дозволило йому вважатися одним із 20 наймолодших мільярдерів США. Він батько двох дітей і познайомився зі своєю дружиною Апурвою, коли вони вчилися в Єльському університеті.
Рамасвамі з дружиною та дітьми

У юності кандидат у президенти від Республіканської партії дотримувався лібертаріанських поглядів – і він навіть втілив ці переконання у музиці.

У Рамасвамі був сценічний псевдонім Да Век, і він читав реп – переважно під кавери Емінема.

Початківець вважається фаворитом американського бізнесмена Ілона Маска, який і сам виступав з ідеєю «мирного плану» щодо України і пропонував визнати Крим російським, що викликало бурхливу реакцію української влади.

У середині серпня Маск опублікував в акаунті соцмережі X інтерв’ю Рамасвамі з Такером Карлсоном, назвавши того «дуже перспективним кандидатом». У липні Рамасвамі брав участь у віртуальній дискусії з Маском, який назвав себе поміркованим виборцем. Вони обговорювали різні теми, але Маск визнав, що не згоден із республіканцем щодо зміни клімату.

А нещодавно Рамасвамі заявив NBC, що хотів би призначити Ілона Маска радником у своїй адміністрації у разі перемоги на виборах.

Символом передвиборної кампанії Рамасвамі стала буква V, від його імені Вівек та «вікторія» – перемога.

Як пише Wall Street Journal, Рамасвамі виявився найпопулярнішим політиком на дебатах із пошукових запитів у Google.

«Він був тим, про кого всі говорили, і це само собою перемога», – пише The New York Times.

Wall Street Journal назвав виступ Рамасвамі грізним та войовничим. Він рішуче вступав у суперечку з досвідченішими політиками і перебивав їх, а його тези активно підтримували глядачі.

Багатьом запам’яталася його заключна промова, у якій він окреслив тези, популярні серед консервативних республіканців та прихильників Трампа.

«Бог реальний. Є лише дві статі (проти гендерної політики демократів – Ред.). Викопне паливо – необхідна умова процвітання людства (проти вимог припинити використовувати вуглеводні заради боротьби з глобальним потеплінням – Ред.). Зворотний расизм – це расизм (проти BLM і критичної расової теорії, що набирає популярності в ліволіберальних колах – Ред.). Відкритий кордон – це не кордон (за зміцнення кордону з Мексикою – Ред.) Батьки визначають освіту своїх дітей. Нуклеарна сім'я (що складається з батьків та дітей або тільки з подружжя, – Ред.) – найдосконаліша форма управління, відома людині (проти ЛГБТ – Ред.). Капіталізм позбавляє нас від бідності (проти лівих і соціалістичних теорій – Ред.)», – сказав він.

Незважаючи на всі нападки своїх суперників – чи, можливо, завдяки їм, – Рамасвамі чудово володів ситуацією під час дебатів, зазначає Guardian.

«Шість місяців тому думка про те, що Рамасвамі, 38-річний підприємець, опиниться в центрі уваги республіканських президентських дебатів, здавалася неймовірною», – зазначає New York Times, додаючи, що «це було шоу Рамасвамі».

Мільярдер пообіцяв звільнити 75% федеральних службовців та скасувати низку урядових установ, включаючи ФБР, Центри з контролю та профілактики захворювань, які відповідали за держполітику США під час пандемії коронавірусу, а також Міністерство освіти. Крім того, він пообіцяв відродити національну ідентичність і назвав кліматичні зміни «містифікацією» (у цьому деякі побачили причину зростання його популярності серед частини американців).

«Глядачі, схоже, були в захваті від поєднання в Рамасвамі вкрай правого популізму та юнацької енергії, а також його готовності взаємодіяти з ними безпосередньо», – пише Guardian.

Багатьом його виступ нагадав промови Трампа, якого він назвав «найкращим президентом XXI століття».

«Стоячи в центрі сцени поряд з Десантісом, Рамасвамі – як і Трамп, зухвалий бізнесмен і політичний аутсайдер – кидав словесні гранати, підбурював суперників і ставив себе в центр майже кожної запеклої розмови», – пише Guardian.

«Заморозити лінію фронту»

На думку Рамасвамі, наступний президент США має відновити відносини з Росією, щоб здобути «перемогу» над Китаєм.

Як він написав у соцмережі X, розпочати треба з мирного врегулювання в Україні. Політик звернув увагу, що саме це зробив колишній президент США Річард Ніксон, «відкривши КНР» під час холодної війни (Ніксон відновив відносини з комуністичним Китаєм після десятиліть ворожнечі, щоб зробити Пекін союзником у боротьбі з СРСР – Ред.).

Як пише New York Times, бізнесмен навіть запропонував натиснути на Україну, щоб вона поступилася РФ захопленими росіянами територіями в обмін на припинення Москвою військового союзу з Пекіном. Україна, нагадаємо, такі пропозиції відкидає.

Політика чинної адміністрації президента США Джо Байдена, яка надає військову підтримку Україні, на думку Рамасвамі, навпаки, веде до зближення Росії та КНР. Про це він заявив в інтерв’ю журналісту Такеру Карлсону для його шоу у X. Бізнесмен вважає, що у разі конфлікту з Росією та Китаєм США зникнуть. Він вважає, що Америка не має захисту від ядерної зброї, а національна оборона «вже давно не про оборону».

«Нашою метою не має бути поразка Путіна. Наша мета має полягати в тому, щоб Америка перемогла. Я б заморозив нинішні лінії контролю (лінії фронту – Ред.) в Україні, і це залишило б частину регіону Донбасу в руках Росії. Я б також взяв на себе зобов’язання, що НАТО не прийме Україну до Альянсу. Але є ще більші перемоги, які я отримаю для Сполучених Штатів», – сказав Рамасвамі CNN.

Особливо турбують республіканця відносини з КНР. За його словами, він має намір «утримувати Китай від анексії Тайваню», але уточнює, що США захищатимуть острів до 2029 року, «але не після». На цей момент Сполучені Штати, за його словами, мають стати незалежними у сфері виробництва напівпровідників.

За позицію щодо Тайваню та України він був розкритикований в американських ЗМІ.

«Вражаюча наївність людини, яка бажає бути головнокомандувачем. Пекін хоче домінувати в Індо-Тихоокеанському регіоні, і відмова від Тайваню була б рівносильна відмові від західної частини Тихого океану і зраді Японії», – пише Wall Street Journal.

«Схоже, у Рамасвамі склалося безліч помилкових уявлень про дипломатичний план, перше з яких полягає в тому, що Сполучені Штати мають право просто віддати частини іншої суверенної держави. Він також, схоже, вірить, що якщо він відвідає Москву, то зможе самостійно подружитися з Путіним настільки, щоб переконати російського лідера відмовитися від вельми вигідного військового союзу з Китаєм, і, як справедливо зауважив ведучий Джим Акоста, Путін навряд чи зупиниться на Україні, він не був задоволений анексією Криму в 2014 році і тепер хоче отримати всю Україну. йому дозволять зберегти частину України, цілком можливо, що він спробує вторгнутися кудись ще, наприклад, у Польщу, члена НАТО. Цей план так само поганий, як і стратегія Рамасвамі щодо Тайваню», – пише New Republic.

У той же час, продемонстрований на дебатах успіх Рамасвамі з його тезами щодо України, може змусити й інших кандидатів від Республіканської партії (того ж Десантіса) тією чи іншою мірою їх використати.

Washington Post пише, що у разі перемоги будь-якого кандидата-республіканця США змінять свою політику щодо України і більше зосередяться на внутрішніх проблемах.

«Погана новина для Європи полягає в тому, що будь-який кандидат, який, як очікується, виграє республіканські праймериз, у разі обрання президентом, швидше за все, різко відхилить зовнішню політику США від європейських інтересів. Зміна керівництва у Вашингтоні майже напевно кардинально змінить зобов’язання США щодо щодо України та європейської оборони. Європейцям необхідно серйозно поставитися до думки тих, хто може стати президентом наступного року, і підготуватися», – пояснила виданню старший науковий співробітник Європейського центру закордонних справ Мажда Руге.

«Чистий лист» Вівек

Під час дебатів ведучий запитав Рамасвамі, чому виборці мають обирати «чистий аркуш», як він.

«Отже, по-перше, дозвольте мені відповісти на запитання, яке сьогодні у всіх на вустах: хто, чорт забирай, цей худий хлопець зі смішним прізвищем і якого біса він робить посеред сцени дебатів? Я вам скажу, що я не політик. Правильно. У цьому ви маєте рацію. Я підприємець», – сказав Рамасвамі, поділившись після цього досвідом створення «багатомільйонних компаній».

Він наполягав на тому, що досвід його суперників в уряді лише заважає їм.

Колишній віце-президент Пенс відповів на це, запитавши аудиторію, чи хочуть вони когось, хто потребує «навчання на робочому місці».

Пізніше в ході дебатів, коли його запитали про те, що президенту Джо Байдену 80 років, Пенс повторив цю думку, сказавши: «Нам не потрібний занадто старий президент, нам не потрібний занадто молодий президент».

«Джо Байден послабив цю країну всередині країни та за кордоном, – сказав колишній віце-президент. – Але нам не потрібно запрошувати і новачка».

Пенс раніше наголошував на тому, що, будучи колишнім віце-президентом, а також ексгубернатором і конгресменом, він був найдосвідченішим кандидатом від Республіканської партії на сцені.

«На цій сцені є люди, які навіть не будуть говорити про такі питання, як соціальне забезпечення та медична допомога. Я маю на увазі Вівека, ви нещодавно сказали, що президент не може робити все. Що ж, у мене для тебе новини, Вівек: я був у коридорі, я був у Західному крилі. Президент Сполучених Штатів повинен протистояти кожній кризі, з якою стикається Америка», – сказав Пенс.

Рамасвамі припустив, що ті, хто раніше був в уряді, недостатньо намагалися.

«Це не так уже й складно, хлопці. Розблокуйте американську енергію. Буріть, спалюйте вугілля, використовуйте атомну енергію. Поверніть людей на роботу і платіть їм більше, ніж за те, щоб вони залишалися вдома», – сказав молодий кандидат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
ПТН ХЛО Показати IP 28 Серпня 2023 16:11
Що за клоун копчений? Циган чи що?
Анонім до ПТН ХЛО Показати IP 6 Вересня 2023 16:32
Що Маска, що ця циганюра, одного поля ягоди.
ABC Показати IP 28 Серпня 2023 16:31
Якщо розуму немає, то закінчуй хоч Гарвард, хоч Йель, його більше не стане.
до птн хло Показати IP 28 Серпня 2023 19:22
Ну, не всі ж під вашу дудку мають танцювати в цьому світі. За протилежні погляди називати людину *клоуном*, погодьтеся, трохи не по-європейськи.
ABC до до птн хло Показати IP 29 Серпня 2023 11:53
Канібалів та педофілів теж будемо поважати? Ну інші у них погляди на життя, що зробиш. А в усьому іншому - чудові люди.
Правда Показати IP 29 Серпня 2023 04:30
Популіст-трампіст,які так і не розуміють,що таке путин і його фашистська нелюдська імперія.Людство явно іде до занепаду.Прикро.
Вася Показати IP 29 Серпня 2023 10:12
він програє вибори цей загорілий амбітний циганчик не переживайте ))))
123 Показати IP 29 Серпня 2023 14:31
Шиза дісталась Штатів, всі сподівання на притомні діаспори
Просто Показати IP 30 Серпня 2023 15:32
проще купити слабохарактерного яйце**лового немитого цигана, який все зробить. чого ж ті будулаї в кацапію не поїхали розвиватись....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus