USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Мільйонні борги за передбачуваною схемою. Як на Волині розкрадають ліс

23 Січня 2017 15:01
Волинські лісівники віддають приватному бізнесу лісопродукцію, не отримавши за неї гроші, потім судяться, а через кілька років «пробачають» борги. Активісти Об'єднання ветеранів розвідки України припускають, що таким чином відбувається змова лісівників із покупцями задля власного збагачення. Як наслідок - підприємства «скочуються» до банкрутства.

Активісти відділу протидії корупції Волинського відділення Громадського об'єднання «Об'єднання ветеранів розвідки України» проаналізували фінансово-господарську документацію Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. У своєму висновку громадські активісти говорять про неефективне використання фінансових ресурсів, що може призвести до розвалу галузі в цілому.

Як наслідок, вони надіслали лист у Міністерство агропромислового комплексу та продовольства України з проханням перевірити фінансову діяльність волинських лісівників.

МІЛЬЙОННІ БОРГИ ЧИ ЗАВІДОМА ПЕРЕДБАЧЕНА СХЕМА?!

Керівник громадської організації Анатолій Сковера розповідає, що мільйонні борги на підприємстві можуть бути наслідком змови лісівників з бізнесменами.

«Ми звертаємося з проаналізованою нами інформацією та виявленими порушеннями не у Державне агентство лісових ресурсів України, а саме в Міністерство агропромислового комплексу. Це тому, що до лісівників неможливо достукатися. Ми їм неодноразово надсилали листи про порушення у сфері діяльності ВОУЛМГ, втім, жодної реакції чи відповіді немає. Допускаємо, що вся інформація, яка відображається в звітах, що надходять до Держагентства лісових ресурсів України не відповідає реальним фактам та потребує додаткової детальної фінансової перевірки. Більше того, дебіторська заборгованість на підприємстві може бути наслідком попередньої змови», - вважає Сековера.

Тому, в своєму листі він просить Міністерство під час перевірки детально вивчити дебіторську заборгованість, розподіливши її на підвиди (довгострокова, строкова, прострочена, сумнівна та безнадійна). Зі слів пана Анатолія, це дасть можливість побачити, що відбувається з коштами, які підприємству боргують за «проданий» ліс.

«Дебіторська заборгованість - це кошти, які виведені з обороту підприємств. Є підозра про те, що за попередньою змовою із суб'єктами господарювання створюють дебіторську заборгованість та доводять її до безнадійної, яка потім списується. Тому просимо з вищевикладеного провести відповідні перевірки та встановити винних», - написано в зверненні.

Аналіз фінансово-господарської діяльності ВОУЛМГ:
БЕЗОПЛАТНИЙ ВІДПУСК ЛІСОПРОДУКЦІЇ

Про те, що борги на підприємстві ростуть й ліс віддають «безоплатно», - про це свідчать документи, стверджують у ГО.



Так, наприкінці минулого року начальник управління Олександр Кватирко у одному зі своїх наказів зауважив, що ріст заборгованості продовжується.

«Дебіторська заборгованість 25 підприємств Волинського ОУЛМГ станом на 30.09.2016 становить 32.6 мільйона гривень, в тому числі 8.9 мільйона гривень заборгованість за розрахунками з бюджетом. Зростання боргів відбулося на 1.5 мільйона гривень.

Кредиторська заборгованість станом на 30.09.2016 становить 87.96 мільйона гривень, в тому числі заборгованість з бюджетом 17.2 мільйона гривень, заборгованість зі страхування 3.8 мільйона гривень, заборгованість з оплати пращі 10.7 мільйона гривень, короткострокові кредити банків 500 тисяч гривень, заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями - 2.1 мільйона гривень, заборгованість та розрахунки перед постачальниками - 25.2 мільйона гривень, заборгованість за іншими поточними зобов’язаннями - 27.9 мільйона гривень», - інформація з Наказу №119.
У документі, як стверджують активісти, чорним по білому написано, що більшість дебіторської заборгованості виникла в результаті безоплатного відпуску лісопродукції.

Найбільша дебіторська заборгованість обліковується у ДП «Цуманське ЛГ» 2045,2 тис. грн, ДП «Любомильске ЛГ» 1687,4 тис. грн, ДП «Ковельське ЛГ» 1055.4 тис. грн, ДП «Турійське ЛГ» 980 тис. грн, ДП «Камінь-Каширське ЛГ» 872,6 тис. грн, ДП «Старовижівське ЛГ» 848,4 тис. грн, ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» 793,8 тис. грн, ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» 668,2 тис. грн, ДП СЛАП «Любешівагроліс» 579,4 тис. грн, ДП СЛАП «Ратнеагроліс» 538.2 тис. грн.

Враховуючи вище викладене, з метою покращення стану питань щодо скорочення дебіторської та кредиторської заборгованості, наказую притягнути до дисциплінарної відповідальності шляхом оголошення догани особам, винним у допущенні росту заборгованості на підприємстві», - вказано в наказі за підписом начальника управління Олександра Кватирка.

Також керівник дав розпорядження здійснити інвентаризацію розрахунків.

«БЕЗНАДІЙНІ» БОРГИ СПИСУЮТЬ

Щодо останньої вказівки, то це може означати, вважає незалежний бухгалтер Тетяна Музика, що працівники підприємства можуть під час інвентаризаційної перевірки, провести й списування заборгованості.

«У процесі інвентаризації формують спеціальну комісію, яка цим буде займатися. Відповідно, працівники установи виявляють дебіторську заборгованість. Якщо щодо цих грошей вже пройшов позивний термін, то їх переводять з балансу на позабалансовий рахунок і визначають дебіторський борг як «безнадійний». Наступним кроком стає списання боргу», - пояснює спеціаліст.

Зауважимо, що позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою стягнути з боржника заборгованість.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПІД РУМУНСЬКИМ КОРДОНОМ ВИЯВИЛИ КРУГЛЯК З ВОЛИНСЬКИМИ ЧІПАМИ

Цивільним кодексом встановлено два види позовної давності: загальна та спеціальна. Загальна триває три роки і застосовується в усіх випадках, для яких не встановлено спеціальну позовну давність. Так, термін позовної давності становить 3 роки.

Відповідно до Порядку списання безнадійної дебіторської заборгованості, суму заборгованості одного платника податків перед іншим платником, що не стягнута після закінчення строку позовної давності, чиновники вважають безповоротною фінансовою допомогою.

ШЛЯХ ДО БАНКРУТСТВА

Керівник Волинського відділення Громадського об'єднання «Об'єднання ветеранів розвідки України» Анатолій Сковера вважає, що керівництво лісомисливської галузі веде підприємство до банкрутства.

У документі-зверненні до столичних чиновників волиняни пояснюють свої висновки.

«Проведеним аналізом платоспроможності підприємств встановлено, що ряд підприємств з початку року доведені до поступового банкрутства і не здатні до виконання своїх зобов'язань перед кредиторами, а саме: ДП «Ківерцівське ЛГ», де загальна кредиторська заборгованість перевищувала на 1,182 млн грн активи підприємства, що фактично і означає банкрутство підприємства. Вищевказані факти непоодинокі.

На наш погляд в даній ситуації існує корупційна схема щодо розкрадання коштів державних підприємств, що потребує детального аналізу по всіх підприємствах стану дебіторської заборгованості, причини та підстави їх виникнення та несвоєчасного погашення. Держагентством лісових ресурсів України не проводиться належна робота в напрямку аналізу, усунення недоліків та притягнення до відповідальності працівників в учиненні даних порушень. Все це зумовлено неефективним управлінням та менеджментом Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, що поступово призводить до банкрутства державних підприємств лісової галузі Волині», - наголошують громадські активісти.
Зауважимо, що лист надіслали ще наприкінці минулого року й відповіді досі не отримали. Тому, каже Анатолій Сковера, активісти збираються самі їхати в Київ за відповідями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Зінаіда Іванівна Показати IP 23 Січня 2017 15:32
От гади!!!
Бондар Показати IP 23 Січня 2017 16:40
Шукайте, шукайте, розвідники!!! Мене чого призначили в лісову галузь керувати, правильно, бо схеми знаю і зламати їх, якимось ветеранам-розвідникам не дозволю, за ними бабло дуже велике. І дружбан мій, Віталійович, не дозволить. Довго ще будете відповіді шукати, правдолюби...
Анонім Показати IP 23 Січня 2017 16:51
про тих виродків (лісників) і іхні схеми давно відомі , і там не тільки списування боргів, я думаю недалекий той час коли всі ті гн*ди гунчики разом з квартирками і прокурорами яке те все покривають і гребуть свою долю будуть сидіти за гратами в кращому випадку, тікати ім нема куди , але вся вина в тому бандитському стані який є наразі в краіні лежить на порошенку який той непотріб призначив і три роки той непотріб крім збагачення своіх дітей нічого не бачить думаючи що вони тут навічно У Р *Д И
вовк Показати IP 24 Січня 2017 10:53
при Мазурику був порядок і виходили трохи з боргів
НОНА Показати IP 25 Січня 2017 14:11
Не можу зрозуміти яке відношення до лісу мають ветерани-розвідники. Що хочуть свою долю мати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus