USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Місія «Чорний тюльпан» за рік повернула додому тіла 600 Героїв

8 Січня 2016 11:23
Гуманітарна місія "Чорний тюльпан" займається пошуком тіл військовослужбовців в зоні АТО. За рік волонтери повернули додому тіла 600 загиблих бійців. Місія діє у Луцьку, Дніпропетровську, Києві, Полтаві, та інших містах.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів волонтер із Луцька Микола Собуцький.

"Я більше року їзджу з гуманітарною місією "Чорний тюльпан" у так звану ДНР, - говорить Микола. - Шукаю зниклих безвісти у зоні АТО. Раз з хлопцями ми попали під обстріл, коли їхали за тілами у донецький морг. Нам обіцяли в ДНР зелений коридор. А насправді обстріляли. Я падав і хотів заритися у землю поглибше. Ще так ніколи не боявся. Ховався за уламками розтрощеної техніки і чув, як осколки розбивають залізо".
"Так просто тіла у моргу Донецька ніхто не віддає. Міняють на своїх ополченців. Тому стараємося чим більше їхніх загиблих знайти, щоб обміняти на наших", - каже Микола.

Востаннє їздив в АТО у кінці листопада.

"До мене звернувся товариш, з яким вчилися в одній школі, - згадує Собуцький. - У нього пропав батько 16 жовтня у районі Мар'янки. Я тоді там був. Знаю, що в Мар'янці на той час не стріляли. Спеціально поїхав на схід його шукати. Знайшов тіло у селі Красному".
Зі слів Собуцького, чоловік пішов воювати добровольцем.

"Стояв недалеко від села з побратимами. У Красне ходив в магазин за продуктами, - розповідає волонтер. - Судмедексперт сказав, що помер він від запалення легень. Місцеві злякалися, що на них смерть повісять, тому вкинули тіло в колодязь. Але його карточку забрали собі. Купляли за неї продукти. За тілом приїхала його дружина. Я сам ходив на упізнання. Замовив труну і відправив ховати на Луцьк".
Тіла загиблих військових, які знаходять, доставляють у дніпропетровський морг.

"Мати одного бійця із Житомира поїхала в Донецьк шукати сина, - говорить Микола. - Три місяці жила там і сама шукала. У мене було завдання її знайти і повернути додому. Я знав, що її син вже не живий. Але заспокоював, як міг. Говорив, що все буде добре. Не міг сказати правду. Ми, волонтери, не маємо права повідомляти людям про смерть родичів. Про втрату рідню сповіщають з військкоматів".
Фото Миколи Собуцького

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, на гуманітарну місію "Чорний тюльпан" у Луцьку вперше виділили гроші з бюджету. "Мріяв, щоб держава почала фінансувати місію "Чорний тюльпан", - каже Микола Собуцький. - У грудні 2015 року вперше на це виділили гроші з бюджету. 100 тисяч гривень дав Луцьк, 50 тисяч – Волинська область. На 2016 рік дадуть ще 500 тисяч з бюджету міста".

До слова, у 2016 році "Чорний тюльпан" матиме підтримку і від обласної ради.

Нагадаємо, "Чорний тюльпан" виник після іловайського котла, коли дуже багато бійців залишилися на полі бою непохованими. Саме тоді громадська організація "Союз "Народна пам’ять" взялася за важку, але таку потрібну місію — шукати і повертати додому тіла загиблих українських солдатів. Свого часу участь в експедиції взяли й працівники ДП "Волинські старожитності", яке є асоційованим членом "Союзу "Народна пам’ять".

Місія відкрила свій філіал у Луцьку в лютому 2015 року. А вже 17 квітня торік волонтери отримали автомобіль-рефрижератор. Так, у Фонд Ігоря Палиці звернулися волинські волонтери, які перебували у складі місії "Евакуація-200" ("Чорний тюльпан"), з проханням допомогти у придбанні автомобіля. Серед них - Микола Собуцький, Андрій Трофімук та Юрій Сковорода, які, варто зазначити, вже на початку квітня вивезли з зони АТО тіла 34 військових.

Після тієї поїздки волонтери розповіли, як загиблі Герої повертаються додому.

Міноброни навіть нагородило грамотами трьох волинян, які в рамках місії "Чорний тюльпан" займалися пошуком тіл загиблих бійців на сході - Олексія Златогорського, Миколу Собуцького і Андрія Трофімука.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus