USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.98

Місцевий омбудсмен: як втілити в життя корисну ініціативу

25 Травня 2015 14:14
Поширення інституту уповноваженого з прав людини на регіони, яке ініціює депутатська група «Новий Луцьк», на думку фахівців у сфері юриспруденції, є хорошою ініціативою у інтересах місцевих громад. Для того, аби втілити її в життя, потрібно вирішити принципові завдання: розширення повноважень омбудсмена та фінансування його діяльності.

Свою оцінку можливості запровадження інституту місцевого омбудсмена дав засновник адвокатської компанії «Конфідент», знаний юрист Сергій Сафулько.

Він зазначив, що інститут омбудсмена, тобто, особи, яка від імені держави здійснює захист прав людини, є поширеним практично в усіх країнах світу: є країни, де він стосується лише прав особи, є країни, де він охоплює також інші права (неповнолітніх, суб’єктів господарювання, засуджених). Є держави, де омбудсмен єдиний, а є країни, де існують його представництва в регіонах. Ініціатива депутатської групи «Новий Луцьк» намагається поширити функції цієї посадової особи на регіони, тобто, щоб не лише у Києві працювала Валерія Лутковська з апаратом, а щоб і в регіонах були представники уповноваженого з прав людини. Свого часу, в деяких областях, наприклад, у Львівській, навіть за відсутності закону, існували такі представництва. Це залежало від бажань місцевої влади, її можливостей.

Щодо порушень прав людини, зі слів юриста, Волинь не відрізняється від інших регіонів. Відслідковуючи судову практику, адвокати бачать, що люди сперечаються за землю, комунальні тарифи, обмеження їхніх особистих прав та свобод як на Волині, так і в інших регіонах.

Перешкоди на шляху втілення в життя інституту місцевого омбудсмена

На думку юриста, ідея в ініціативі луцьких депутатів закладена хороша та полягає на тому, аби в регіонах, обласних центрах, були люди, уповноважені чи омбудсменом, чи Верховною Радою, на представлення інтересів суб’єктів, які звертатимуться до них. Водночас, це питання проблематичне у двох аспектах.

По-перше, сьогодні ми бачимо, що закон про уповноваженого з прав людини є таким, що, фактично, не надає йому реальних повноважень для того, щоб він міг впливати на ті порушення, які виявляє. Здавалося б, закон йому повинен був би надати механізми для того, щоб він усунув порушення, яке виявив. Сьогодні він зобов’язаний звернутися до прокурора, в інші органи, зрештою, має право звернутися з позовом до суду. Єдина перевага полягає в тому, що омбудсмен звільняється від сплати судового збору, представляє інтереси особи, щодо якої він звернувся. Отже, навіть якщо буде запроваджений такий інститут, враховуючи те, що і всеукраїнський уповноважений не має реальних важелів впливу, є загроза, що те ж саме буде перенесено в регіони.

Другий важливий момент – фінансування омбудсмена. У проекті рішення це питання не піднімають, але його не можна уникнути. Оскільки уповноважені це державні службовці, вони мусять перебувати на утриманні бюджету (державного або місцевого). Наразі це лише ініціатива в інтересах місцевого населення, адже прикладів, коли порушуються права людини, - хоч греблю гати, кожен адвокат може назвати десятки таких випадків. Залишаються такі питання, які потребують серйозних змін у вже існуючому законі та фінансово-економічного обґрунтування того, у що це виллється для бюджету.

Адже місцеві омбудсмени - це мінімум 27 представників у регіонах, кожен з яких повинен мати бодай невеликий апарат помічників чи технічних працівників та відповідне приміщення. Юрист застерігає, що саме на цьому питанні владці можуть спекулювати, говорячи про те, що коштів у бюджеті небагато і що омбудсмени в регіонах повинні утримуватися на кошти, що виділяються уповноваженому Верховної Ради з прав людини (це викличе конфлікт, адже доведеться ділитися грішми).

Це, мовляв, прихована проблема, як потрібно буде вирішувати. Утім щодо принципових засад – чи потрібно поширювати такий інститут на регіони, щоб наблизити його до споживача, це, без сумніву, потрібно.

Якщо ж омбудсмен працюватиме на громадських засадах, це, на думку фахівця у галузі права, буде нікчемністю. Це повинна бути посадова особа, яка матиме певні повноваження та обов’язки і нестиме за це відповідальність. Омбудсмен повинен відстоювати інтереси народу та не повинен служити ані Президенту, ані Уряду.

Сергій Сафулько розповів, що йому доводилося бути у певних представництвах уповноваженого з прав людини в Іспанії та Португалії. На відміну від України, там омбудсмен не просто звертається до інших органів щодо усунення порушень, а сам усуває їх, приймаючи акти, що є обов’язковими, а за їх невиконання існує відповідальність.

Нині, якщо він просто зайшов у слідчий ізолятор та побачив, що там люди сплять на металевих нарах, без матраців, ковдр та покривал, може написати подання начальнику СІЗО «шановний, прошу усунути порушення». Своєю чергою, той лише відповість, що у нього немає ковдр та ліжок. Отже, це інститут, який у нас є мертвим. Відтак, якщо розпорошать ті ж самі засади і на регіони, це нічого не змінить. Питання полягає у функціях омбудсмена, реальності забезпечення можливості виконання цих функцій та фінансування.

Фахівців, які здатні обіймати таку посаду, на думку адвоката, достатньо – це і юристи, і несхитні патріоти, які могли б відстоювати права людини та вимагати усунення їх порушень. Поки потрібно ухвалити закон про уповноваженого з прав людини, який давав би йому право не просто апелювати до когось, а приймати рішення, які будь-який суб’єкт був би зобов’язаний беззастережно виконувати.

Призначення чи обрання місцевого омбудсмена

Сергій Сафулько наголошує, що омбудсмена не може призначати, скажімо, голова облдержадміністрації, тому що уповноважений повинен контролювати і його діяльність, і діяльність інших посадовців у межах регіону. Голова ОДА ж може призначити, наприклад, свого колишнього заступника, пенсіонера, який 40 років прослужив у міліції.

Натомість на посаду повинні прийти молоді люди, які змусять цей інститут реалізуватися, а не «тліти», як зараз. До прикладу, Валерія Лутковська не протестувала проти порушень прав людини (ані щодо протоколів, які складали на автомайданівців, ані щодо розгону мирних протестувальників). Реагувати на порушення прав людини вона почала лише у середині лютого, коли стало відомо, що народ перемагає.

З іншого боку, юрист зауважив, що не вважає правильною точку зору нардепів, які хочуть скасувати постанову про призначення Лутковської на посаду, адже призначили її законно. З його слів, потрібно звільнити її з посади за неналежне виконання конституційних обов’язків, які на неї покладені. Тоді, мовляв, і її наступник розумітиме, що мусить виконувати свої обв’язки, а не бути флюгером.

Виходячи з того, що наразі уповноваженого призначає парламент, очевидно, омбудсмена на рівні області мусила б обирати як мінімум облрада. Можливе також обрання шляхом референдуму, проте цим, на думку юриста, не варто захоплюватися. Він навів приклад, як на початку 1990-их років під час сплеску народної ініціативи суддею в Турійську обрали людину, яка була активістом під час мітингів.

Однак коли він почав писати рішення місцевого суду, усі були шоковані його неймовірною нікчемністю. Відтак, Сергій Сафулько не є прихильником обрання омбудсмена шляхом всенародного голосування. Він виступає за професійний підхід під час вибору кандидата на таку посаду, аналіз людських якостей. Також омбудсмен повинен бути сміливим, адже він має бути готовим виступити проти прокурора, судді, не кажучи вже про міського чи сільського голову, начальника міліції чи голову РДА або ОДА.

Відповідальність уповноваженого з прав людини

Інститут адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності в Україні є настільки розгалуженим та широким, що нічого вигадувати не потрібно, - переконаний юрист. В межах чинного законодавства достатньо притягти до кримінальної відповідальності будь-яку особу. Є певні процедури, передбачені для певної категорії осіб. Їх дотримання не є складним, просто інститути, уповноважені на застосування цієї відповідальності, не хочуть її застосовувати, існує посадова халатність.

Наприклад, людина звертається до омбудсмена, повідомляючи, що її незаконно затримали правоохоронці та побили. Уповноважений повинен негайно перевірити це або самостійно, або направити свою людину, взяти пояснення, сфотографувати все, що потрібно і внести подання. Нині десятки адвокатів щоденно звертаються до Лутковської, а у відповідь вона надсилає для перевірки звернення, наприклад, керівнику відділу міліції чи прокурору області (особам, на яких, власне, скаржаться громадяни) , замість того, щоб самостійно перевірити факт порушення прав людини. В такому разі, повинен вступати в дію інститут відповідальності за службову недбалість. Якщо звернення про те, що людину побили в міліції, направляють у ту ж міліцію, означає, що уповноважений не на своєму місці. Інститут відповідальності повністю себе дискредитував у сьогоднішній дійсності, посадовці, які його повинні застосовувати, цього не роблять. Отже,якщо не змінити принципових засад, це ні до чого не призведе. Ідея наближення інституту омбудсмена до людей хороша, найголовніше, аби вона не зотліла у тому безладі, який існує в державі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 25 Травня 2015 13:49
Хороші ініціативи, але буде важко здійснити. Успіхів депутатам міськради і особливо депутатам Верховної Ради
блогер Показати IP 25 Травня 2015 16:12
Всесвітньовідомий юрист Сафулько (захисник пригноблених і бідних за бабло), підпрягається до Осіпова і Поліщука. Цікаво, за скільки перекупили? Не сподівався, що Сафулько лізтиме в цю ганебну зграю злодія і карєриста.
правозахисник Показати IP 25 Травня 2015 17:27
При других совєтах Сафулько жив на копійчані гонорари за юридичні поради людям в газеті "Радянська Волинь". Сьогодні він став популярним і навіть знає, ЩО таке "омбудсмени" (чи по них їздять, чи їх їдять).
33 срібняки Показати IP 27 Липня 2015 14:31
А якже майно профспілок? Шо?! ГА! Мовчите....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus