USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

«Мізер, аби не перетворити Луцьк на смітник». Скільки витратять на благоустрій у 2024 році

13 Грудня 2023 14:59
На наступний рік у проєкті бюджету Луцької громади передбачено 160 мільйонів гривень на благоустрій, інформувала директорка департаменту фінансів, бюджету та аудиту міської ради Лілія Єлова в ефірі ТРК «Аверс». Ці кошти спрямовуватимуть тільки на поточні потреби. Гроші з місцевого бюджету на, наприклад, капітальні ремонти не витрачатимуть.

«Багато це чи мало? Місто велике, територія чимала. Депутати зазначають, що це небагато. І це справді небагато. Місто потрібно утримувати. Його потрібно освітлювати, прибирати, ремонтувати електромережі, доглядати парки та кладовища, вивозити сміття. Є дуже багато робіт, які потрібно оплачувати. За це платить міський бюджет. Окрім того, потрібно періодично ремонтувати дороги, прибудинкові території. Узимку двори та дороги потрібно посипати сіллю та піском. Місто має жити. І на це потрібні гроші. Тому я вважаю, що та сума, яку в нас на сьогодні виділено в бюджеті, не є великою», – прокоментувала Лілія Єлова.

Передбачені на благоустрій кошти в проєкті бюджету – це той «мізер, який дасть змогу не перетворити місто на смітник», наголосив депутат Роман Бондарук.

«На санітарне прибирання передбачено 32 мільйони гривень. Площа міста – 42 квадратні кілометри. Виходить 700 тисяч гривень на один квадратний кілометр. Порівнюючи з іншими містами, ми, напевно, пʼяті знизу. Якщо переведемо ці кошти на кількість мешканців, то вийде всього 150 гривень на людину. Це практично нічого. Це той мінімум, який ми потребуємо. Тільки на зовнішнє освітлення та електрифікацію тролейбусних ліній потрібно 33 мільйони гривень. 10 мільйонів гривень передбачено на утримання кладовищ. Тобто за ті 160 мільйонів гривень буде зроблено ті речі, без яких місто не зможе існувати», – сказав депутат Роман Бондарук.

Він додав, що питання гарантування безпеки енергетичного сектору теж повністю лягає на плечі місцевого самоврядування.

Читати ще: Пріоритет – підтримка армії: яким у Луцькій громаді буде бюджет-2024

Депутатка Луцької міської ради Алла Доманська зазначила, що особливу увагу в місті потрібно звернути на стан тротуарів, оскільки вони «зараз потрібні не лише цивільним, а й ветеранам, які повертаються з війни маломобільними».

До питань формування проєкту бюджету, зокрема витрат коштів громади, потрібно підходити збалансовано, акцентувала заступниця Луцького міського голови, депутатка міськради Ірина Чебелюк. Сьогодні серед пріоритетних напрямків розвитку громади – підтримка електротранспорту, сміттєпереробного комплексу, «Луцьктепла» та «Луцькводоканалу».
Читати ще: «Часто нас звинувачують у бюрократії»: в Луцькраді пояснили, як відбуваються закупівлі для армії

Депутат Роман Кравчук розповів, що обранці громади отримують багато запитів від військовослужбовців щодо стану дворів і доріг.

«Ми отримуємо безліч запитів не тільки про дрони, а й про те, що потрібно зробити прибудинкову територію, аби дітки ходили нормальним тротуаром. Це важливо. Ще один суттєвий момент – на комунальних підприємствах працюють тисячі людей. І якщо припинити їх діяльність, то як забезпечити десятки тисяч людей роботою, яким чином дати змогу їм працювати і щоб обігові кошти йшли в громаді? Також у нас є програма «Громада без барʼєрів». Ми мріємо, щоб Луцьк направду став доступним містом для всіх. Розуміємо, що нам потрібні пониження на тротуарах. Ми як громада маємо думати про те, як забезпечити доступність у Луцьку, аби наше місто було передовим у цьому плані», – прокоментував Роман Кравчук.

Формування проєкту бюджету у воєнний час – це непросте завдання, яке вимагає не поверхневих знань, а чіткого розуміння процесів формування бюджету територіальної громади. Важливо, аби мешканці громади усвідомлювали це, резюмував депутат Володимир Пшибельський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скільки?? Показати IP 13 Грудня 2023 16:11
160 мільйонів? Коли війна в країіні??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus