USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

МО планує офіційно визначити рівні надання психологічної допомоги бійцям

26 Липня 2023 06:43
Міноборони України готує наказ, яким офіційно будуть затверджені чотири рівні надання психологічної допомоги військовослужбовцям.

Про це під час круглого столу на тему «Психологічне відновлення військовослужбовців: як працює система та як вдосконалюється» повідомила офіцер відділу психологічного супроводу управління психологічного забезпечення Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ Альона Сидоренко, пише Укрінформ.

«У Збройних силах існує чотири рівні надання психологічної допомоги. І зараз у нас готується наказ, який буде офіційно зареєстрований, де будуть затверджені ці чотири рівні, які визначили на сьогодні в умовах повномасштабної війни», – поінформувала Сидоренко.

Сидоренко охарактеризувала кожен з чотирьох рівнів.

Перший рівень – «самодопомога і взаємодопомога», коли військові перебувають безпосередньо на передовій: підготовку захисників до надання першої психологічної допомоги проводять психологи військових частин ще до того, як захисники потраплять на поле бою. Адже фахівці зазвичай перебувають на другій лінії і виїжджають у підрозділи лише тоді, коли немає небезпеки для життя.

На другому рівні працюють фахові психологи, які розгортають пункти психологічної допомоги поблизу медичних пунктів. Упродовж трьох діб у таких пунктах перебувають військовослужбовці, які не справляються з реакціями на травматичні події. Якщо ж покращення стану не відбувається, тоді через медиків цих військових рекомендують направити на консультацію до госпіталю, де психіатри можуть визначити статус і стан військовослужбовця.

У разі можливості повернення бійця до свої військової частини (за висновком психіатра) починається тертій рівень психологічної допомоги.

«Це зазвичай установи та заклади, які є поблизу бойових дій. Це може бути за 200-300 км, це можуть бути такі санаторії, які або за спонсорською допомогою підтримуються, або від державних обладміністрацій, які надають для військовослужбовців клінічні послуги», – розповіла Сидоренко.

Допомога військовим на четвертому рівні здійснюється тоді, коли їх виводять з районів виконання бойових завдань.

«Четвертий рівень – це коли підрозділи виводяться з районів виконання завдань. Там відбуваються заходи декомпресії, які проводяться протягом 3-7 діб відразу після бойових дій. Працюють групи психологів, які формуються при управліннях, а також ми залучаємо громадські організації», – повідомила вона.

Крім того, після заходів декомпресії фахівці визначають людей, які потребують більш тривалої реабілітації, і їх відправляють до спеціалізованих реабілітаційних центрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus