USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Звертатися по допомогу – нормально і потрібно», – координаторка простору для ветеранів та їхніх родин «Плюс Плюс ++» у Луцьку

4 Грудня 2023 15:31
У вересні 2022 року в Волинському національному університеті імені Лесі Українки розпочав роботу ветеранський простір «Плюс Плюс ++», який діє в межах партнерської програми Благодійної організації «Благодійний фонд «Veteran Hub++».

Про це інформують на сайті ВНУ імені Лесі Українки.

Координаторка проєкту, клінічний психолог, голова Громадської організації «Волинський центр психічного здоров’я» Тетяна Гордовська розповіла про роботу хабу, здобутки та плани.

Уже понад рік в університеті діє простір «Плюс Плюс ++» для захисників і захисниць України та їхніх сімей. Пригадай, будь ласка, як усе починалося.

Улітку 2022 року було оголошено про конкурс, згідно з яким Благодійна організація «Veteran Hub++» розширювала свою роботу і запрошувала громадські та державні організації, які зацікавлені в допомозі ветеранам, до співпраці у форматі проєкту. Волинський національний університет імені Лесі Українки став однією із восьми організацій, які в різних містах України залучені до допомоги ветеранам і їхнім родинам. Наразі простори діють також у Новомосковську, Новому Бузі, Ужгороді, Тернополі, Полтаві, Хмельницькому, Дніпрі та Іванкові. А центральними осередками є Veteran Hub у Києві та Вінниці.

Після відкриття у вересні 2022 року перші місяці ми налагоджували роботу, визначали основні запити та проходили навчання, яке організував Veteran Hub, щодо надання послуг та якісної взаємодії із нашою цільовою аудиторією. Ми вибудовували напрями нашого розвитку та роботи. Спілкувалися з представниками медичних закладів, що надають послуги ветеранам, державними та громадськими організаціями. Говорили про найчастіші запити та потреби.

Також ми розширювали коло знайомств – розповідали про нас, щоб працівники державного сектору могли перенаправляти до нас відвідувачів із відповідними запитами.

Читати ще: Де і коли в Луцьку облаштують ветеранський хаб

Який спектр послуг можна отримати тут? Знаючи тебе як психолога, уявляв, що відвідувачі можуть розраховувати лише на таку допомогу.

Психологічна допомога – одна зі складових діяльності нашого хабу. У просторі є два психологи. У цьому напрямі це зазвичай разові індивідуальні кризові консультації, іноді відбувається тривала робота. Проте здебільшого відвідувачів, які потребують тривалої роботи з психологом у форматі психотерапії, ми скеровуємо до фахівців організації Veterаn Hub, які надають послуги в онлайн-форматі.
Найчастіше звернення стосуються запитів, пов’язаних із юридичною допомогою. Оскільки на державну систему лягає велике навантаження і державний сектор не завжди може приділити достатньо уваги кожному конкретному випадку. Насамперед це стосується виплат, надбавок, компенсацій, пов’язаних із військовою службою, потребою у відновленні втрачених або знищених документів. Іноді також бувають індивідуальні особисті запити, які не стосуються військової служби.

Юридична допомога відбувається в онлайн-форматі. Коли людина звертається в простір, ми її зустрічаємо, уточнюємо запит, цікавимося, роз’яснюємо, як відбувається процес надання послуг, допомоги. Зазвичай перескеровуємо на юристів партнерської організації Veterаn Hub, розповідаємо про процес отримання послуги. Далі людина отримує консультацію, інформативне роз’яснення. У разі потреби в тривалій допомозі, коли, наприклад, тривають судові справи, юрист веде клієнта аж до розв’язання питання.

Іноді людям не підходить формат роботи онлайн. Зазвичай це старші люди – матері, які не мають навичок зустрічей онлайн. У такому разі ми скеровуємо їх до фахівців, які в Луцьку надають безоплатну юридичну допомогу. Ми співпрацюємо з низкою організацій і залучаємо їхні ресурси.

Читати ще: «Луцьк – місто чуйних людей». Інтерв'ю з Ліною Галан

Велика частина нашої роботи полягає в інформативній допомозі. Найчастіше до нас звертаються дружини та рідні захисників по психологічну підтримку. Самі ветерани – частіше з юридичними запитами.

Вагомою частиною нашої роботи є організація та проведення групових заходів. Це події, що мають інформативну, просвітницьку, психологічну, культурну, розважальну складову. Наприклад, зустрічі з психологами, журналістами, фахівцями державних організацій, які надають допомогу ветеранам.

З останніх подій – це зустріч із нічною редакторкою новин одного з провідних телеканалів, яка ділилась досвідом, як розпізнавати інформаційні фейки, пропаганду та зберігати критичне мислення, зустріч із фахівцем банку щодо програми «єОселя», яка розповідала про умови та нюанси отримання доступного житла для ветеранів, зустріч із ветераном Річардом Девісом, який має 20 років досвіду служби в Армії Сполучених Штатів Америки спецпризначенцем та є сертифікованим спеціалістом із роботи з травмою.
Психологічні тренінги та відкриті лекції у нас відбуваються регулярно, в інформаційній кампанії багато розповідаємо про психічне здоров’я, що звертатися по допомогу – нормально і потрібно.

Час до часу організовуємо майстеркласи для дітей військовослужбовців та ветеранів. Батьки залишаються з дітьми під час заходів, і це момент сімейної складової, щоб можна було переключитися, розвантажитися, цікаво провести час і є місце, куди можна прийти.

У просторі відбуваються зустрічі груп підтримки для дружин, партнерок та тих, хто чекає на повернення рідних із зони бойових дій. Із січня плануємо набір нової групи.

Читати ще: Висловити емоції та почуття: у Луцьку створили проєкт підтримки дружин військових. Як долучитись

Також ми даємо простір для користування організаціям, що мають споріднену з нами специфіку роботи та спільні цілі, для проведення заходів та організації зустрічей. Також нашими приміщеннями користуються військові капелани, які проводять духовну терапію.

Яка чисельність команди хабу і як відбувається взаємодія з університетом? Чи долучаються студенти?

Безумовно, наша діяльність пов’язана з університетом. Ми розташовуємось у головному корпусі вишу на проспекті Волі, 13. Отримуємо звернення від працівників університету та студентів, які теж мають близьких захисників. Найтісніше ми співпрацюємо з факультетом психології, оскільки там відбувається підготовка фахівців, які в майбутньому теж надаватимуть психологічну допомогу, іноді організовуємо та сприяємо проведенню тематичних подій для соціальних працівників, психологів міста й області, студентів-психологів.

Із грудня ми розширюємо нашу команду, окрім двох психологів, долучаємо менеджера підтримки, який буде працювати безпосередньо із запитами відвідувачів, та фахівця, який допомагатиме інформувати жителів громади про можливість отримання послуг та події у нашому просторі. Вдячні волонтерам за залученість у роботу простору. Часто ними стають представники місцевих громадських організацій та активісти.

Раніше ти казала, що хаб також виконує інформаційну функцію. Це стосується інформування тільки представників цільової категорії чи й відповідних спеціалістів?

У нас час до часу відбуваються навчання щодо специфіки роботи з ветеранами та членами їхніх родин, особливостей взаємодії і допомоги захисникам. Це спеціалізовані тематичні заходи. Крім того, на запит у нас відбувалося навчання для працівників різних департаментів Луцької міської ради, які безпосередньо працюють із відвідувачами та надають послуги населенню.

Чи часто ви чуєте про складність спілкування з військовими, ветеранами, учасниками бойових дій? У чому полягає така складність?

Найчастіше чую від людей, які не мають стосунку до військової служби і в кого з сім’ї ніхто не воює, що складність полягає у певному упередженні стосовно чоловіків та жінок, які повертаються із зони бойових дій. Там, де мало інформації, іноді є багато суб’єктивних думок чи очікувань.

Люди часто уникають близького контакту, бо мають певні уявлення, що наші захисники можуть розповісти щось таке, що злякає, або переймаються, що не знатимуть, як поводитись, як підтримати і чи потрібна взагалі їхня підтримка. Тому може виникати штучно створена дистанція.

Чоловіки та жінки, які повертаються із зони бойових дій, мають бойовий досвід, у всьому іншому – це різні люди з індивідуальними історіями життя, характером, звичками, поглядами тощо. І робити якісь узагальнення, як на мене, не дуже коректно.
Чи можеш говорити про здобутки та про те, чим пишаєтеся?

Ми дуже раді, що простір розширюється. За цей рік здобули багато контактів з організаціями, щоб мати змогу спільно закривати більшу кількість запитів та надавати інформативну допомогу щодо послуг для ветеранів та їхніх родин у Луцьку. За рік роботи до нас почало надходити більше запитів із районів та міст Волинської області, а не лише з Луцька.

Недавно відвідували Ківерцівську громаду, зустрічалися з керівництвом ЦНАПу, Центру зайнятості та Ківерцівської міської ради, говорили про перескерування людей, розповідали про наші послуги. Крім того, наші контакти є в медичних закладах, соціальних службах, де відвідувачів інформують про можливість отримання безплатних послуг в «Плюс Плюс ++».

Якщо про цифри, то за минулий рік ми організували та провели близько сорока заходів, у наших стінах побувало більш як тисяча відвідувачів. Дуже радіємо, коли бачимо знайомі обличчя, коли люди приходять до нас знову, так само радіємо і новим гостям. Дуже приємно, коли відвідувачі виходять від нас у хорошому настрої, коли вдається допомогти, коли чуємо слова вдячності. Напевно, це і є для мене основним здобутком.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus