USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Мобільні медичні бригади: скільки жителів Волині отримали допомогу

16 Жовтня 2022 18:51
На Волині з 15 серпня, відколи запрацював проєкт «Мобільні медичні бригади», до 15 жовтня медики надали допомогу 2 220 жителям області, з яких 948 – переселенці.

Про це розповіла очільниця обласної організації Товариства Червоного Хреста України Валентина Пришко в програмі «Тема дня» на хвилях «Українське радіо Луцьк», передає Суспільне Волині.

Попередньо в області створили сім мобільних бригад. Наразі, зі слів Валентини Пришко, працюють чотири таких бригади - при Центрах первинної медико-санітарної допомоги у селі Боратин, селищі Ратне, місті Ківерці та місті Володимир.

Як в області організували роботу мобільних бригад

Ще три сформовані бригади, зазначила представниця Товариства Червоного Хреста, перебувають у резерві.

«Ці бригади, в першу чергу, мають за мету підсилити можливості первинної ланки. Ще має бути бригада в Камінь-Каширському районі, колишньому Любомльському районі і в Луцькому районі. Ці бригади вже підібрані, медикаменти та апаратура є. Затягується трохи, бо машини для них зараз ще в Берліні», – додала представниця.
Про приїзд медиків у селах, сказала Валентина Пришко, люди дізнаються від голови громади, старост або волонтерів. Якщо під час обстеження медик виявляє у пацієнта якусь патологію або має підозру щодо захворювання, то людину направляють на вторинний рівень для надання спеціалізованої меддопомоги в лікарні.

Одна із чотирьох діючих мобільних медичних бригад закріплена за Центром первинної медичної допомоги Боратинської сільради. Медики обслуговують жителів 132 віддалених населених пунктів, розповіла тимчасова виконувачка обов’язків директора медзакладу Оксана Чертюк.

З її слів, допомогу першочергово надають для переселенців та людей, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, а також інших категорій населення в області. Роботу координують із старостами сіл.

«Мобільний ФАП у нас працює за графіком і маршрутом, який затверджується із координаторами від Червоного Хреста один раз на місяць. Наша бригада обслуговує території Підгаєцької, Боратинської, Городищенської, Горохівської, Мар’янівської, Берестечківської, Торчинської громад», – розповіла керівниця.

Оксана Чертюк додала: для проведення оглядів та тестування на виїзді медики мають системи швидкої діагностики COVID-хвороби, вірусних гепатитів, СНІДу, а також експрес-тестами для перевірки рівня глюкози в крові.

Крім бригад із надання медичної допомоги, на Волині за підтримки ООН функціонують мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Зокрема в Луцьку робота двох таких бригад стартувала 29 квітня цього року. Соціальні педагоги працюють із людьми, які пережили насильство та з переселенцями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дідо Показати IP 16 Жовтня 2022 19:18
як у африканських країнах...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus